Boule Diagnostics
Triss i köpvärda bolag inom hälsovårdssektorn
Börsplus fortsätter idag att gå igenom sina köpråd. Coronakrisen har ändrat förutsättningarna och frågan är om favoritaktierna fortfarande håller måttet i detta nya läge. Idag synas hälsovårdssektorn och de fem köpråd Börsplus har på aktier i denna.
Detta är en bransch där förutsättningarna varierar. Det finns vinnare. Getinge är ett exempel. De tillverkar medicinteknisk utrustning. Bolaget har kraftigt ökad efterfrågan på ventilatorer som används i intensivvården av coronapatienter. Aktien är upp 3 procent i år.
Men förlorarna är fler. Redan nu har hälsovårdssektorn svarat för många vinstvarningar.
Medistim
Bolaget lär klara coronakrisen, kanske bättre än många andra. Värderingen sticker dock ut som ganska rimlig givet att krisen ändå borde få viss negativ påverkan. När man använder samma tillväxtmultipel som förr om EV/Ebit 25 så är potentialen inte så hög. Långsiktiga investerare kan köpa här men frågan är om det inte blir bättre tillfällen framöver, varför rådet sänks till neutral. Läs mer här.
SOBI
I Börsplus huvudscenario tänker man sig att försäljningen landar i det nedre intervallet av Sobis prognos (15 000 – 16 000 Mkr). Samtidigt räknas med en rörelsemarginal på 28 procent som successivt stärks och når 32 procent ett par år ut. Använder man en multipel på 10 gånger rörelsevinsten finns en uppsida på cirka 20 procent på radarn. Det är för klent för att behålla köprådet. Även här landar Börsplus i en neutral hållning. Läs mer här.
GHP Specialty Care
I huvudscenariot skissas på att omsättningen är oförändrad i år. En viktig sak är det managementkontrakt som GHP vann i Mellanöstern i fjol. Mer information om detta avtal finns i denna analys. Avtalet bidrar med 35-45 Mkr i försäljning per år med höga marginaler.
Marginalmässigt skissas på en rörelsemarginal på 5 procent i år. Framöver tror Börsplus GHP kan växa omkring 5 procent årligen. Används en multipel på 14 gånger rörelsevinsten finns en uppsida på 40 procent på radarn.
Aktien är ned 35 procent i år. GHP framstår som ett defensivt val men osäkerheten är samtidigt ganska stor. Insynsköpen lyser samtidigt med sin frånvaro. Börsplus behåller däremot köprådet. Läs mer här.
Boule Diagnostics
Boule har en stark position med en marknadsandel på ungefär 8 procent på den växande marknaden för blodcellräkning. Mer än hälften av intäkterna utgörs av förbrukningsvaror vilka är återkommande. Det ger stabilitet.
I Börsplus huvudscenario räknas med att tillväxten sjunker till +2 procent 2020. Bolaget hade en del engångskostnader i fjol och har samtidigt genomfört en del initiativ för att stärka bruttomarginalen. Börsplus räknar med att rörelsemarginalen sjunker till 14 procent i år.
I slutet på februari hävde amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA det varningsbrev som Boule fick hösten 2018. Det är var ett mycket positivt besked för Boule. Används en multipel på 13 gånger rörelseresultatet finns en uppsida på 50 procent. Det är inte omöjligt att Boule skulle värderas högre än så. Börsplus behåller köprådet och aktien i Börsplus portfölj. Läs mer här.
C-Rad
Kortsiktigt finns risk att tillväxttakten sjunker en hel del. Amerikanska Varian har vinstvarnat exempelvis. I Börsplus huvudscenario skissas på att omsättningen under 2020 i stort sett är oförändrad. C-Rad satsar en hel del på produktutveckling och den nya produkten Catalyst+ verkar ha högre bruttomarginal.
Marginalmässigt räknar Börsplus med en rörelsemarginal på ett par procent negativ i år.
På rena värderingsmultiplar ser aktien inte optisk billig ut. Ägarlistan är däremot bättre nu efter emissionen. Det ses som ett plus. Bolag med starka marknadspositioner inom nischer tenderar att värderas högt. Används en multipel på 25 gånger rörelsevinsten finns en uppsida på 45 procent på radarn ett par år ut.
I dessa tider är balansräkningen extra viktig. Att kassan är välfylld är därav ett extra plus. Börsplus behåller köprådet och aktien i Börsplus portfölj. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.