Ziccum: Riskabel resa från vått till torrt

Noteringen av utvecklingsbolaget Ziccum är hälften IPO och hälften avknoppning från moderbolaget Inhalation Sciences. Ziccum har en intressant teknologi men är i ett tidigt skede, vilket syns på prislappen. Sista teckningsdag är 3 oktober.
Ziccum: Riskabel resa från vått till torrt - 788167b0-69d7-4fe5-bb09-ffd39ece6679fitcroph450q80upscaletruew800s8863a8220033333155bd6aafbecea904d90b474d

I ett biologiskt läkemedel har den aktiva substansen ett biologiskt ursprung. Ett exempel är vacciner. Biologiska läkemedel är generellt betraktade som säkrare och mer effektiva än kemiska läkemedel. En nackdel däremot är att de ofta måste tas som injektioner eller dropp. Det försvårar och fördyrar jämfört med kemiska läkemedel som oftast är formulerade i fast form som tabletter eller pulver.

Bara en femtedel av de biologiska läkemedlen är i fast form eftersom de är svåra att formulera så. Här kommer Ziccum in.

Bolagets teknologi LaminarPace är den enda i världen som kan erbjuda skonsam torkning av biologiska läkemedel i rumstemperatur. Ett flytande läkemedel blir till pulver. Ett läkemedel i pulver är enklare att förvara och transportera samtidigt som hållbarheten ökar. Det vore inte minst bra vid vaccinationsprogram i tredje världen där bristande kyltransporter är ett problem.

LaminarPace fungerar just nu bara i laboratorieskala med kapacitet att torka upp till ett gram substans per dag. Alltså väldigt lite.

Teknologin är validerad genom publicerade interna studier och studier för kunds räkning. Principen bygger på motströms spraytorkning med separata flöden där vätskan nebuliseras till en dimma. Via avdunstning samlas den torra substansen upp på ett filter. Alla egenskaper består i processen.

Ziccum genomför nu en nyemission av units inför notering på Spotlight Stock Market.

Ziccum September 2018
VD Göran Conradson
Styrelseordförande Fredrik Sjövall
Nyckelpersoners ägande Cirka 15%
Antal anställda 0
Börsvärde efter IPO Cirka 32 Mkr (exkl TO)
Nettokassa Cirka 13 Mkr
Resultatnivå, årstakt -8 Mkr
Erbjudandet Börsnotering
Lista Spotlight
Teckningskurs 5,26 kr
Rådgivare Aqurat
Storlek på erbjudande 16 Mkr
Emissionkostnad Cirka 1 Mkr (6,3% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 17%
Investerare som ska teckna i IPO Per Nilsson, Kristian Kierkegaard, Göran Conradson (privat och via bolag), Ola Camber, Fredrik Sjövall, m.fl. (17% i åtagande)
Garanter
Varningsflaggor** En varningsflagga
Sista teckningsdag 2018-10-03
Beräknad första handelsdag 2018-10-25 (22 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: SvD Börsplus / bolaget

Mer om Ziccum, inklusive varningsflaggor, finns på bolagets sida på Börsplus IPO-guide.

Börsplus IPO-guide granskar alla noteringar efter 24 typfall av så kallade varningsflaggor. Genomsnittet efter drygt 130 granskade börsnoteringar är 1,3 varningsflaggor för miljardbolag, 1,9 för småbolag och 4,2 varningsflaggor för mikrobolag. En varningsflagga är alltså inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter. Börsplus hittar 1 varningsflaggor i Ziccum, att jämföra med 4,2 som är genomsnittet för mikrobolags noteringar.

Mer om listningsemissionen av ”Units”

Teckningskursen är 5,26 kronor per unit. Det ger Ziccum en premoney-värdering på cirka 16 Mkr. En unit består av 1 aktie och 1 vederlagsfri teckningsoption. Två teckningsoptioner ger rätt att teckna en ny aktie med lösenpris 10 kronor i december 2019. Teckningsoptionen ska också tas upp till handel på Spotlight.

De som ägde aktier i Inhalations Sciences den 12:e september har fått en uniträtt per fyra aktier och har därmed förtur i nyemissionen.

Börsplus syn på Ziccum

Ziccum är en förhoppningsaktie, ett forskningsdrivet utvecklingsbolag utan intäkter och högtflygande planer. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier (se faktaruta längst ner). Plus insikten att det vanligaste utfallet är att investerarna förlorar nästan hela insatsen.

1. Incitament nyckelpersoner

Ledning och styrelse äger efter genomförd nyemission cirka 14 procent av bolaget.

Inhalation Sciences har delat ut uniträtter till sina aktieägare men inte aktierna i Ziccum. Det innebär att Inhalation Sciences kvarstår som huvudägare med cirka 36 procent av kapitalet. Därmed äger de som ska ta Ziccum till framgång en försvarlig del av bolaget.

2. Track record nyckelpersoner

En överlag bra laguppställning. VD Göran Conradson har erfarenheter från bolag som Pharmacia, Biacore och BioInvent. Han är aktiv i branschorganisationen SwedenBIO och har lanserat flera nya teknologier. Styrelseordförande Fredrik Sjövall är styrelseordförande i huvudägaren Inhalations Sciences och tidigare även i Hemcheck. Ledamot Ola Camber är docent i farmaceutisk vetenskap och biofarmaci. Han har lång erfarenhet från läkemedelsindustrin med bland annat ledande befattningar inom AstraZeneca.

3. Trovärdighet för produkt och strategi

Marknaden för biologiska läkemedel förväntas växa rejält kommande år. Därmed finns det stort fokus från industrin på segmentet.

Ziccums omedelbara uppgift är att anpassa sin teknologi till kommersiell produktion.

Bolaget har tre projekt under utveckling i egen regi. På grund av patentskäl kan detaljer om projekten inte avslöjas. Det kommer att ske i samband med patentansökningar. Generellt handlar det om att torrformulera kända vacciner och söka patent på processerna. Ett fjärde projekt tillsammans med en kund befinner sig nu i ”feasibility-fasen”. Det kan beskrivas som ett pilotprojekt där LaminarPace kapacitet att torka den utvalda substansen utvärderas.

Bolaget uppger att ett tjugotal diskussioner med potentiella kunder pågår om att inleda ytterligare feasibility-studier. LaminarPace har sålts till italienska Chiesi Farmaceutici och portugisiska Hovione. Båda dessa används i laboratorieexperiment.

Enligt Ziccum kan en torr beredning av ett redan godkänt läkemedel förmodligen lanseras utan nya kliniska studier. Det vore en stor fördel och kanske en förutsättning eftersom det innebär en snabb regulatorisk väg till marknaden. Med en ny beredningsform är det också möjligt att söka nya patent i form av processpatent. Det ger ägarna av biologiska läkemedel en möjlighet att förlänga sin exklusivitet på marknaden.

Ziccums affärsmodell bygger av nödvändighet på att ingå partnerskap med större läkemedelsbolag. Ziccum har idag ett bra grundskydd för torkningsmetoden och tänker sig att licensiera ut det icke-exklusivt för att större industriella spelare skall känna sig trygg med att kunna sätta upp metoden oavsett vad som händer med Ziccum i framtiden.

4. Nödvändiga antaganden i ett optimistiskt scenario

  • Framgångsrika pilotstudier med kunder som leder till patent
  • Tidiga licensavtal

Målsättningen är att under 2019 kunna presentera minst en produkt som framgångsrikt klarat pilotstudierna och utvecklingsfasen initierats. Tanken är att ha minst tre pilotprojekt igång med kunder nästa år. Det ska man inte räkna med att Ziccum klarar. Men det kan vara gott nog om man kommer en bra bit på väg.

Ziccum Idag Tänkbart 2020
Avklarad milstolpe Validerad teknologi och kundprojekt Framgångsrika kundprojekt
Kommande värdedrivare (i) Flera projekt och patent Licensavtal
Värderingsmodell (ii) e.m e.m
Resultatnivå, årstakt Cirka -8 Mkr Negativt
Börsvärde, Mkr (iii) 41 Mkr 100 Mkr
Optimistisk vinstchans (iv) 150%

Tabellförklaring

Tabellen visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Börsplus huvudscenario. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det som regel slutar med en stor förlust för investerarna.

(i) Värdedrivare är de enligt Börsplus enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i förhoppningsbolag är: licensavtal, regulatoriska godkännanden, genombrottsorder, kundintag, nya marknader, nya råvarufyndigheter, nya forskningsdata, produktlanseringar etc.

(ii) Värderingsmodell: Vad är viktigast för hur aktien prissätts på börsen? Enklast är det om man har vinster eller omsättning att utgå ifrån som kan ge en värderingsmultipel som P/e-tal, EV/EBIT eller EV/Sales. Annars är man hänvisad till en grov skattning av vad som vore ett rimligt börsvärde i en tänkt framtid efter att bolaget klarat av flera värdedrivande milstolpar längs vägen.

(iii) Börsvärde idag avser aktuell börskurs och full utspädning efter eventuell pågående nyemission. Börsvärdet i en tänkbar framtid avser Börsplus (ofta svåra) bedömning av vad som kan vara ett rimligt framtida börsvärde i ett läge där Börsplus optimistiska antaganden om utvecklingen slagit in.

(iv) Optimistisk vinstchans är är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finanseringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

Optimistiskt scenario

Det finns inga klockrena noterade jämförelseobjekt. Närmast till hands är bolag som har en teknologi för framställning av nya läkemedel i någon form med egna utvecklingsprojekt som till exempel Xspray, Camurus och Nanologica. Alla dessa tre har dock kommit längre i sin process. De två förstnämnda spelar i en helt annan liga. Spotlight-noterade Nanologica ligger närmast och värderas till cirka 70 Mkr.

Om Ziccum år 2020 genomfört ett par lyckad kundprojekt som lett till licensaffärer är det inte svårt att se en värdering norr om 100 Mkr baserat på hur andra förhoppningsbolag som nått en bit närmare sina mål värderas.

Pessimistiskt scenario

Det finns flera risker för ett litet bioteknikbolag i tidigt skede. I Ziccums fall ska teknologin valideras i kundprojekt och förberedas för kommersiell produktion. Det är mycket som kan gå snett.

Det lutar mot att en ny beredningsform av ett befintligt läkemedel inte kommer att kräva kliniska studier för godkännande. Det är dock lite av oprövad mark och inte helt säkert som vi uppfattar det. Skulle kliniska studier krävas så är det en stor försämring av caset.

I december 2019 behöver Ziccum ytterligare cirka 15 Mkr för att förverkliga sina visioner. Lösenkursen 10 kronor kräver en dubbling av aktien för att vara attraktiv för optionsägarna. För att det ska bli verklighet vill det till att bolaget levererar och har ett betydande nyhetsflöde. Om så inte blir fallet måste kapitalet hittas på annat sätt och aktieägarna riskerar större utspädning.

Börsplus slutsats

Ziccum har en teknologi med potential att lösa ett stort problem för läkemedelsbolag som utvecklar biologiska läkemedel.

Att potentialen är betydande är tydligt. Värderingen kan man inte heller ha några synpunkter på. Riskerna är dock betydande och bolaget är i en tidig fas och det ställs stora krav på bolagets ”virtuella” organisation. Börsplus landar i en neutral hållning till Ziccum.

Så ser Börsplus på förhoppningsbolag

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Börsplus åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.

2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.

3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Börsplus slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Börsplus sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

1 eller 2 = Sälj

3 eller 4 = Neutral

5 eller 6 = Köp

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.