Virogates: IPO-guide till den danska noteringen

Virogates genomför en listningsemission i kombination med notering på First North i Danmark. Medicinteknikbolaget ska erövra Europa med sitt blodprov som hjälper vården att prioritera patienter. Förutsättningarna ser bra ut men bolaget har huggit i sten en gång tidigare och prislappen på aktien är inte alls låg.
Virogates: IPO-guide till den danska noteringen - 26be6cd5-f481-4ee7-86d6-e1b0b3ac1099fitcroph450q80upscaletruew800sb4298ea8d1389992f887ece12246ced654563135

Danska medicinteknikbolaget Virogates (teckningskurs 91 danska kr) har utvecklat blodprovet Suparnostic som används för att bedöma behovet av akutvård.

Suparnostic analyserar det kroppsegna proteinet supar. Mängden supar i blodet korrelerar med en persons allmäntillstånd. Suparnostic fastställer hur aktivt immunförsvaret är, om patienten är sjuk och hur allvarligt det är.

Det kvantitativa testat kan också ge en prognos och idé om progression av sjukdomen. Just bedömningen om sjukdomsprogressionen där Suparnostic kan prognostisera hur patientens status kan tänkas se ut om flera dagar är viktig.

Det främsta syftet med Suparnostic är att avgöra om patienten är i behov av akutvård. Det ger vårdgivaren ett verktyg för att bedöma vilket nästa steg för patienten blir. Det är trångt på sjukhusen, kanske speciellt akutvården och intensivvårdsavdelningarna, och en upptagen sjukhussäng kostar betydande pengar.

Om sållningen av vem som blir inlagd kan bli bättre finns det mycket pengar att spara för vården. Liknande tester tas idag i form av CRP och sänkan. Dessa test fungerar bäst avseende diagnos av infektioner och säger inte mycket om sjukdomens förväntade progression. Dessa tester kan inte på samma sätt som supar bedöma den samlade sjukdomsbelastningen.

Evidensen är god för supar som markör. Fler än 500 granskade publikationer utreder egenskaper hos proteinet och 300 000 blodprov har analyserats sedan Virogates bildades 2001. Virogates har genomfört hälsoekonomiska studier som visar att vården kan spara mycket pengar med hjälp av Suparnostic.

Virogates genomför nu en nyemission på upp till 102 Mkr riktad till allmänheten i Sverige och Danmark inför listning på First North Danmark (se faktaruta längst ned). Efter kostnader och en skuldkvittning tillförs bolaget cirka 82 Mkr om emissionen fulltecknas.

Observera att aktien säljs ut och handlas i danska kronor. I skrivande stund står DKK/SEK i 1,3650. Med kapitalet ska Virogates främst bygga upp säljkapacitet. En del av likviden går till produkt- och patentutveckling.

IPO-GUIDE Virogates
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 2 Mkr
Antal anställda 6
Teckningskurs 91,00 kr
Rådgivare Västra Hamnen
Storlek på erbjudande 102 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 376 Mkr
Emissionskostnad Cirka 5 Mkr (5,1% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 72%
Investerare som ska teckna i IPO LMK, Niels Peter Louis-Hansen, A & C Følsgaard Invest, Kim Ginnerup, Lars Krogsgaard, m.fl. (72% i åtagande)
Garanter
Varningsflaggor** En varningsflagga
Sista teckningsdag 2018-06-20
Beräknad första handelsdag 2018-06-26
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: SvD Börsplus / bolaget

En varningsflagga enligt Börsplus IPO-guide

Börsplus IPO-guide granskar alla noteringar efter 24 typfall av så kallade varningsflaggor. Genomsnittet efter drygt 130 granskade börsnoteringar är 1,3 varningsflaggor för miljardbolag, 1,9 för småbolag och 4,2 varningsflaggor för mikrobolag. En varningsflagga är alltså inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Börsplus hittar en varningsflagga i Virogates.

# Säljsugen storägare i förhoppningsbolag

Bolag i tidiga skeden gör nyemission för att de behöver pengarna. Det är en varningsflagga om det samtidigt finns storägare som verkar vilja sälja egna aktier i bolaget. (Exempelvis kort lock-up.) Dels är det lite illojalt att “konkurrera” om aktieköparnas kapital med bolaget. Dels tyder det på en klen tilltro till bolagets framtid.

ViroGates har ett upplägg där tiden under lock-up står i proportion till storleken på ägarnas aktieinnehav. För ett bolag av denna art tycker vi att lock-up-perioden om 6 månader för 42 procent av aktierna är för kort.

Börsplus syn på Virogates

Det här är en förhoppningsaktie, alltså ett entreprenörsdrivet utvecklingsbolag med minimala intäkter och högtflygande planer. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier (se faktaruta längst ner). Plus insikten att det vanligaste utfallet är att investerarna förlorar nästan hela insatsen.

———

1. Incitament nyckelpersoner

Nyckelpersoner äger knappt 20 procent av Virogates efter genomförd nyemission.

Störste ägare är Niels Peter Louis-Hansen med cirka 25 procent av aktierna efter genomförd emission. Louis-Hansen är storägare i det danska mångmiljardbolaget Coloplast. Stora ägare är också Kim Ginnerup och styrelseledamot Lars Krogsgaard som äger cirka 11 procent var efter genomförd nyemission. Alla tre deltar i nyemissionen med väsentliga belopp.

Virogates har teckningsförbindelser och huvudägare konverterar lån på cirka 11 miljoner danska kronor till emissionskurs. Sammantaget innebär det att drygt 70 procent av emissionen är säkerställd. Bland de som tecknar märks LMK Forward, de tre största ägarna samt Vaektsfonden. Vaektsfonden är en dansk statlig finansieringsfond.

2. Track record nyckelpersoner

Vd Jakob Knudsen har tidigare haft flera ledande positioner inom branschen – senast på amerikanska Egalet. Styrelseordförande Lars Kongsbak har också lång erfarenhet. Han är vd på Samplix och var vd under 12 år på Exiqon som köptes upp av amerikanska QIAGEN.

Generellt har ledning och styrelse i Virogates betydande erfarenheter inom relevanta områden.

3. Trovärdighet för produkt och strategi

Den totala marknaden bedöms av Virogates vara värd cirka 10 miljarder kronor (1 miljard euro). Den amerikanska marknaden står för hälften av det men för en lansering där krävs studier. Det blir inte aktuellt förrän om flera år.

Kring 6-7 år efter lansering är en marknadsandel på 20 procent en rimlig målsättning, enligt bolaget. Kunderna är väldefinierade och inte så många i varje land. I Danmark finns det 21 akutvårdsavdelningar. I Spanien finns 500 stycken och i Tyskland 800 stycken. Tanken är att bolaget ska bearbeta dessa självt. Ju längre bort från hemmamarknaden Virogates kommer desto mer sannolikt är en distributör eller partner.

Suparnostic är godkänd i EU, Kanada, Serbien och Indien. Ett test kostar 20 Euro (200 kr). Bruttomarginalen är cirka 80 procent. Testet produceras av BBI Solutions och det finns enligt vd Knudsen inga kapacitetsbegränsningar.

Virogates finns idag på cirka 20 sjukhus. De flesta i Spanien, ett par i Rumänien, ett par i Serbien, ett i Österrike och ett i Danmark. Danska Hvidovre Universitetssjukhus har använt Suparnostic i cirka fem år. Övriga sjukhus har varit igång 3-9 månader och ska fortfarande betraktas som testkunder. Antingen betalar de inget eller väldigt lite. Arbetet med att omvandla dessa till betalande kunder blir avgörande den närmaste tiden.

Utrullning ska nu ske främst i Europa. Ett mindre sjukhus kan tänkas genomföra cirka 100 tester per dag. Ett stort sjukhus kan behöva genomföra upp mot 400 tester per dag enligt Virogates uppskattningar. Ett genomsnittligt sjukhus skulle i så fall på årsbasis kunna generera intäkter på 1,8 miljoner Euro, eller cirka 18 Mkr.

Virogates har en ganska aggressiv målsättning om att vara ute på 40 sjukhus år 2020. Det skulle således innebära potentiella intäkter på mer än 700 Mkr. Målsättningen är vidare att Virogates ska vara kassaflödespositivt år 2020. Dessa uppskattningar ska tas med en rejäl nypa salt och inte ses som prognoser. Bolaget omsatte motsvarande 3,3 Mkr 2017 med ett resultat på minus 10,5 Mkr. Första kvartalet 2018 omsattes 0,8 Mkr med ett resultat på 3,7 Mkr. Burnraten har legat på cirka 13,5 Mkr per år men vi förväntar oss att den ökar mot det dubbla.

Virogates strategi känns rimligt. Men det finns en del utestående frågetecken kring bolaget.

  • Virogates har varit igång många år och ändå inte lyckats få fram mer än en kund som använder deras test rutinmässigt. Många av de sjukhus som nu använder produkten är mycket nya på kundlistan.
  • Redan 2008 lanserade Virogates produkten – men utan framgång. Bolaget förklarar detta med att man fokuserade på fel kund, nämligen intensivvårdsavdelningarna. De hade inte behov av produkten eftersom patienterna redan är tydligt sjuka när de väl når intensiven. Nu är det alltså steget innan som ska bearbetas, akutvårdsavdelningarna. Produkten är också förbättrad (provsvar tar 20 minuter mot tidigare 3 timmar). Men misslyckandet visar ändå på hur svårt det är att komma in i vårdkedjan och hur lätt det kan bli fel.
  • Suparnostic ska användas som en komponent i den process (kallad triage) där patienten bedöms, sorteras och prioriteras. Andra parametrar är t ex anamnes, puls och temperatur. Frågan är hur stor vikt vårdgivaren vågar lägga vid Suparnostic i bedömningen. För att göra verklig nytta och frigöra resurser måste vårdpersonalen vara rejält övertygade. Vården är som bekant konservativ och inte speciellt förändringsbenägen. Det kan försvåra acceptans.

En lansering i USA kommer att kräva en större amerikansk studie och kosta rejält med pengar. Att ta sig an marknaden efter det kommer också att vara övermäktigt och tanken är att hitta en inhemsk partner med tillgång till patientstyrning och sjukhus. Virogates intäkter kommer att bestå i roylaties. En lansering blir aktuell tidigast om 3-4 år.

Virogates har bland annat metodpatent som skyddar analys av supar för att prognostisera sjukdomsförlopp i klinisk miljö avseende infektioner och livsstilssjukdomar. De första patenten börjar gå ut om ett par år så patentstrategin framöver är viktig.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

  • De befintliga ”testsjukhusen” blir betalande kunder
  • Lyckad utrullning i Europa
  • På lång sikt hitta en partner för finansiering av studier och marknadslansering i USA

Här följer Börsplus syn på potentialen i ett optimistiskt scenario. Värdedrivaren är att få fler fullbetalande kunder och generera ökad försäljning.

Virogates Idag Tänkbart 2020
Avklarad milstolpe 1 sjukhus & 2-3 Mkr intäkter Ca 40 sjukhus & 100 Mkr intäkter
Kommande värdedrivare (i) Försäljningsframgångar i EU Steg mot lansering i USA
Värderingsmodell (ii) e.m P/S 8
Resultatnivå, årstakt Cirka -20 Mkr Positivt
Börsvärde, Mkr (iii) 397 Mkr (vid full utspädning) 800 Mkr
Optimistisk vinstchans (iv) 100%

Tabellförklaring

Tabellen visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Börsplus huvudscenario. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det som regel slutar med en stor förlust för investerarna.

(i) Värdedrivare är de enligt Börsplus enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i förhoppningsbolag är: licensavtal, regulatoriska godkännanden, genombrottsorder, kundintag, nya marknader, nya råvarufyndigheter, nya forskningsdata, produktlanseringar etc.

(ii) Värderingsmodell: Vad är viktigast för hur aktien prissätts på börsen? Enklast är det om man har vinster eller omsättning att utgå ifrån som kan ge en värderingsmultipel som P/e-tal, EV/EBIT eller EV/Sales. Annars är man hänvisad till en grov skattning av vad som vore ett rimligt börsvärde i en tänkt framtid efter att bolaget klarat av flera värdedrivande milstolpar längs vägen.

(iii) Börsvärde idag avser aktuell börskurs och full utspädning efter eventuell pågående nyemission. Börsvärdet i en tänkbar framtid avser Börsplus (ofta svåra) bedömning av vad som kan vara ett rimligt framtida börsvärde i ett läge där Börsplus optimistiska antaganden om utvecklingen slagit in.

(iv) Optimistisk vinstchans är är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finanseringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

Optimistiskt scenario

Om utvecklingen går som Virogates hoppas är bolaget kassaflödespositivt år 2020. Av omsättningen 2017 kom knappt 2,7 Mkr från Hvidovre Universitetssjukhus som använt Suparnostic under en längre tid. Om 40 sjukhus kan generera samma intäkter i genomsnitt skulle Virogates nå en omsättning på drygt 100 Mkr mot slutet av 2020.

Det borde innebära inte bara att bolaget är kassaflödespositivt utan också vinstgivande. Skulle varje omsättningskrona värderas till 8 gånger så finns en dubbling av börsvärdet på radarn i det scenariot. Med höga bruttomarginaler och försäljning i egen regi är en sådan värdering inte alls en omöjlighet.

Pessimistiskt scenario

Med en färdigutvecklad produkt som används i vården många år samt relativt begränsad burnrate, så är riskerna i Virogates inte lika höga som i många andra förhoppningsbolag. De är ändå stora. Vården är konservativ och det tar ofta lång tid att ändra rutiner och arbetsmetoder. Det skulle inte förvåna om lanseringen tar längre tid än planerat. Nyemissioner kan krävas. I ett sådant scenario är nedsidan i aktien betydande.

Börsplus slutsats

Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det över tid slutar med en stor förlust för investerarna.

Nyttan med Suparnostic är tydlig. Testet används idag och många publikationer stödjer evidens. Nyckelpersoner och ägare ser bra ut. Seriöst rakt igenom. Abert är värderingen på inte långt ifrån 400 Mkr efter genomförd nyemission. Går det som väntat är det inget problem då blir en investering i Virogates en bra affär. Grus i maskineriet i form av förseningar eller fördröjade försäljningsframgångar kan däremot straffa aktien hårt. Vana risktagare kan chansa på Virogates. Belöningen kan bli god på sikt. Den som inte uppskattar högriskplaceringar får leta någon annanstans.

FAKTARUTA – Mer om listningsemissionen

Teckningsperioden pågår mellan den 7 och 20 juni. Teckningskursen är 91 danska kronor per aktie. Det ger Virogates en premoney-värdering på cirka 275 Mkr. Första handelsdagen på First North i Danmark är beräknad till den 26 juni. Västra Hamnen Corporate Finance agerar finansiell rådgivare i nyemissionen. Avanza Bank och Nordnet agerar som Selling Agents.

Så ser Börsplus på förhoppningsbolag

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Börsplus åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.

2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.

3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Börsplus slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Börsplus sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

1 eller 2 = Sälj

3 eller 4 = Neutral

5 eller 6 = Köp

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Spotlight Group