Vibrosense: Bra vibrationer

Vibrosenses teknologi upptäcker begynnande nervskador i fötter och händer. Det finns ett tydligt behov för diabetespatienter och cancerpatienter som får cellgiftsbehandling. Det öppnar en stor marknad som Vibrosense precis har börjat ta itu med på allvar.

Vibrosense Dynamics startades 2005 och 2007 lanserades det medicintekniska instrumentet Vibrosense Meter för diagnosstöd av nedsatt vibrationskänsel i händer. Nyligen har kombinationsinstrumentet Vibrosense Meter II för fötter och händer blivit CE-märkt. ”Multifrekvens vibrametri” är en objektiv mätmetod som ger en tidig förvarning om uppkomsten av känselnedsättningar på grund av olika former av nervskador, exempelvis vid vibrationsskador, diabetes eller cellgiftsbehandling.

Mätinstrumentet registrerar mätvärden på känsel vid olika frekvenser. En jämförelse görs mot normalvärden. I tid och metod påminner det om ett hörselprov.

Mätningen ger ett resultat som kan avgöra om det finns risk för en begynnande skada. Tidig upptäckt av nervskador är viktigt för att kunna sätta in förebyggande åtgärder. Patienter med diabetes får ofta nervskador i fötter som i förlängningen kan leda till amputation. Andra sjukdomar som kan leda till nervskador är MS och Parkinsons.

Vibrosense noterades på Spotlight Stockmarket våren 2015 och har genomfört två publika nyemissioner sedan dess och nyligen fylldes kassan på genom en optionsinlösen. De senaste tre kvartalen har Vibrosense försäljningsintäkter på cirka 0,4 Mkr. Kassan uppgår till cirka 14 Mkr.

VibroSense Dynamics Augusti 2018
VD: Toni Speidel
Styrelseordförande: Charlotte Ahlgren Moritz
Antal anställda: 4
Nyckelpersoners ägande: Cirka 48 %
Lista: Spotlight Stockmarket
Aktiekurs: 13,30 kr
Antal aktier ink. utspädn: 9,7 miljoner
Börsvärde: 129 Mkr
Nettokassa: 14 Mkr
Resultatnivå, årstakt: Cirka -12 Mkr
Källa: SvD Börsplus /Bolaget Räknat på max antal aktier.

Börsplus syn på Vibrosense

Det här är en förhoppningsaktie, alltså ett entreprenörsdrivet utvecklingsbolag med minimala intäkter och högtflygande planer. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier (se faktaruta längst ner). Plus insikten att det vanligaste utfallet är att investerarna förlorar nästan hela insatsen.

———

1. Incitament nyckelpersoner

Ledning och styrelse äger ungefär hälften av Vibrosense. Det är ovanligt mycket för ett medicinteknikbolag som genomfört ett antal nyemissioner. Flera av nyckelpersonerna deltog i den senaste optionslösen. Det finns både röststarka A-aktier och B-aktier.

2. Track record nyckelpersoner

Vd och styrelseledamot Toni Speidel är medgrundare till Vibrosense. I grunden är han civilingenjör med inriktning mot teknisk fysik. Styrelseordförande är Charlotte Ahlgren Moritz som är vice rektor på Malmö universitet. Multifrekvens vibrametri är utvecklad av professor Göran Lundborg som är styrelsesuppleant i bolaget och en av huvudägarna. Ledamot Olof Stocksén har ett förflutet som försäljningsdirektör på Gambro. Ledamot Henrik Brorsson arbetar på Novonordisk i Sverige som ansvarig för market access inom diabetes. Laguppställning ser ut att täcka in det spektra av kompetenser som krävs för att nå marknaden. Bra!

3. Trovärdighet för produkt och strategi

Historiskt har Vibrosense marknad varit liten. Fokus har varit på vibrationsskador från exempelvis handhållna verktyg.

Med ny forskning och ett bättre instrument är marknaden nu betydligt större och täcker in diabetespatienter och cancerpatienter som behandlas med cellgifter. Enligt studier drabbas t.ex. mer än hälften av cellgiftspatienter av nervskador.

Fotamputationer på grund av nervskador orsakade av diabetes är ett problem de flesta hört talas om.

Bolaget delar upp marknaden i fyra affärsområden. Det är företagshälsovård, diabetes, cellgiftsbehandling och läkemedelsbolag. Den äldre versionen av Vibrosense Meter hittar vi inom affärsområdet företagshälsovård. Totalt uppskattar bolaget marknaden till cirka 40 000 instrument i Norden, Tyskland och Storbritannien. Det motsvarar flera miljarder i försäljningsvärde. Affärsområdet diabetes står för cirka 75 procent.

Vibrosense är mitt uppe i en lansering där den egna försäljningsorganisationen tar sig an Norden och återförsäljare är på plats i Storbritannien, Tyskland, Holland och Belgien. Det är en vanlig strategi för mindre medicinteknikbolag. Arbets- och miljömedicinklinikerna vid universitetssjukhusen i Sverige använder sedan länge Vibrosense handinstrument rutinmässigt vid undersökningar av känsel i händer. Med start i mars i år började fyra kliniker utvärdera Vibrosense Meter II. Förhoppningen är att dessa kommer att rekommendera teknologin. I våras fick Vibrosense den första ordern inom affärsområdet behandling av cancer med cellgifter av onkologiska kliniken vid Lindköpings universitetssjukhus.

2009 genomfördes en första pilotstudie på fötter. Sedan dess har fler studier visat att bolagets metod, multifrekvens vibrametri, fungerar för undersökning av fötter hos barn och vuxna med diabetes. Onkologiska kliniken vid Skånes universitetssjukhus genomför nu en studie som ska utvärdera i vilken grad teknologin kan användas för att upptäcka nervskador som uppstår vid behandling av kolorektalcancer. Studien omfattar 30 patienter. Datainsamlingen beräknas vara klar i slutet av året. Det planeras för en omfattande studie på diabetespatienter i Frankrike. Avsikten är att utvärdera instrumentet för screeningsundersökningar i primär- och specialistvård. Studien väntar på etiskt tillstånd. Vibrosense har byggt och bygger fortsatt betydande vetenskaplig evidens. Det är nödvändigt för att på sikt kunna få ett ordentligt genombrott.

Kunderna kan köpa en Vibrosense Meter II för 120 000–160 000 kronor beroende på konfiguration. Det är också möjligt att hyra ett instrument och betala per användning. Utöver detta erbjuds tjänster som serviceavtal och utbildningar. Vi har inga exakta siffror men kan tänka oss att bruttomarginalen är hög. Vd Toni Speidel säger att fokus inledningsvis kommer att vara att sälja instrumentet för forskningsändamål. Det kommer att leda till kliniska riktlinjer som kommer att underlätta acceptansen för teknologin inom vården. Man kan tycka att det låtar som att Vibrosense skyndar långsamt men det är en klok strategi som vi ser det.

Det verkar inte finnas några konkurrenter som kan upptäcka nervskada i lika tidigt skede. I ett senare skede kan enklare mekaniska hjälpmedel användas. Patentskyddet ser ut att vara gott och fokuserar på hur det statiska trycket övervakas mot huden när vibrationskänseln undersöks. Alla större marknader är täckta men patenten går ut redan 2025. Lika viktigt som patent är dock det referensmaterial som Vibrosense byggt upp över åren som krävs för att tolka mätresultat. Materialet bygger på 1100 friska individer av olika kön och ålder.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

  • Försäljningsframgångar
  • Fler studier och ännu mer evidens
  • En större strategisk partner
  • En lovande USA-strategi

Det marknaden vill se nu är intäkter. Dels ser vi gärna att den egna försäljningsorganisationen når framgångar i Sverige och resten av Norden. Dels är det viktigt att återförsäljarna i Europa visar att deras intresse i produkten är genuint och inte bara ett artikelnummer i en katalog. Det syns också genom försäljning. Att initiera och underlätta fler studier är en bra strategi för att nå acceptans. Det vill vi se mer av. Ett mer övergripande samarbete med en större strategisk partner borde kunna ligga i korten. Vi ser också gärna att Vibrosense börjar utreda hur en lansering i USA kan tänkas se ut.

VibroSense Dynamics Idag Tänkbart 2021
Avklarad milstolpe Ce-märkning, försäljning Försäljning
Kommande värdedrivare (i) Marknadsgenombrott Lansering i USA
Värderingsmodell (ii) e.m p/s 10
Resultatnivå, årstakt Cirka -12 Mkr Pos
Börsvärde, Mkr (iii) 129 Mkr 500 Mkr
Optimistisk vinstchans (iv) Ca 300%

Tabellförklaring

Tabellen visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Börsplus huvudscenario. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det som regel slutar med en stor förlust för investerarna.

(i) Värdedrivare är de enligt Börsplus enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i förhoppningsbolag är: licensavtal, regulatoriska godkännanden, genombrottsorder, kundintag, nya marknader, nya råvarufyndigheter, nya forskningsdata, produktlanseringar etc.

(ii) Värderingsmodell: Vad är viktigast för hur aktien prissätts på börsen? Enklast är det om man har vinster eller omsättning att utgå ifrån som kan ge en värderingsmultipel som P/e-tal, EV/EBIT eller EV/Sales. Annars är man hänvisad till en grov skattning av vad som vore ett rimligt börsvärde i en tänkt framtid efter att bolaget klarat av flera värdedrivande milstolpar längs vägen.

(iii) Börsvärde idag avser aktuell börskurs och full utspädning efter eventuell pågående nyemission. Börsvärdet i en tänkbar framtid avser Börsplus (ofta svåra) bedömning av vad som kan vara ett rimligt framtida börsvärde i ett läge där Börsplus optimistiska antaganden om utvecklingen slagit in.

(iv) Optimistisk vinstchans är är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finanseringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

Optimistiskt scenario

Det är inte svårt att måla upp ett positivt scenario för Vibrosense. I bara Sverige och Danmark finns det cirka 4000 vårdenheter inom affärsområdena diabetes och företagshälsovård där Vibrosense ligger längst fram. Om vi leker med tanken på att bolaget lyckas sälja in sin teknologi till 10 procent av dessa landar intäkterna på över 50 Mkr. Låt säga att det är möjligt år 2021. Vi gissar att bruttomarginalen är hög. Bolagets befintliga burnrate ser ut att vara cirka 1 Mkr i månaden. I takt med att försäljningsorganisationen biffas till kan vi tänka oss att den ökar till det dubbla år 2021. Lönsamheten blir ändå god. Trovärdigheten för framgångar i resten av världen skulle då vara på topp. En värdering på 10 gånger omsättningen är fullt rimlig i ett sådant scenario. Det innebär mer än dubblingspotential i aktien.

Pessimistiskt scenario

Jämfört med tidiga målsättningar är Vibrosense utrullning försenad. Det är rimligt att aktieägarna stålsätter sig med tålamod och förbereder sig på fler nyemissioner. Gissningsvis kan en nyemission bli aktuell någon gång nästa år. Man ska ha i åtanke att Vibrosense lanserade sitt första instrument för mer än 10 år sedan.

Ledningen har uttryckt som målsättning att nå positivt kassaflöde fjärde kvartalet 2019. Vi tror den målsättningen är för ambitiös men det finns risk att aktiemarknaden räknar med det. Skjuts målet fram kan det få negativ effekt på aktiekursen.

Börsplus slutsats

Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det över tid slutar med en stor förlust för investerarna.

Vi får dock ett bra intryck av Vibrosense som bolag och nyttan med produkten är tydlig. Vägen framåt är utstakad och det finns många potentiella värdedrivare. Vi uppfattar risken i bolaget som generellt något lägre än andra noterade små utvecklingsbolag inom medicinteknik. Med ett börsvärde på cirka 130 Mkr kan vi dock inte hävda att aktien är uppenbart felvärderad i det skede bolaget befinner sig nu. Men potentialen är stor på sikt, även om vi tror på ytterligare kapitalanskaffningar.

Så ser Börsplus på förhoppningsbolag

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Börsplus åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.

2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.

3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Börsplus slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Börsplus sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

1 eller 2 = Sälj

3 eller 4 = Neutral

5 eller 6 = Köp

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.