Veteranpoolen bättre än Homemaid efter avknoppningen

VETERANPOOLEN: Veteranpoolen är den snabbväxare som agerat tillväxtmotor i Homemaid-koncernen. Men efter avknoppning står bolaget nu på egna ben i en nynoterad aktie. Bolaget ser klart intressant ut och bör ha goda förutsättningar att visa starka siffror framöver, även om den politiska risken är hög.—HOMEMAID: Kvar i städbolaget Homemaid blir en hårt konkurrensutsatt verksamhet med lägre tillväxt och sämre marginaler. Det lär även fortsatt vara en riktig högutdelare men vi lockas inte lika mycket av Homemaid som av Veteranpoolen.
Veteranpoolen bättre än Homemaid efter avknoppningen - 58c0cce6-d237-4dd8-bc87-788aa79ae2f7fitcroph450q80upscaletruew800sb84decea6da86119711cfafc3d39e87dcf704096

Updates är Börsplus format för korta kommentarer om en eller flera aktier. Update om en aktie kan vara drivet av en aktuell händelse. Updates kan också ge åsikter om ett bolag där Börsplus inte gjort en mer komplett analys.

Veteranpoolen bättre på egna ben

Veteranpoolen (börskurs 12,50 kronor 30/1) är en dagsfärsk nykomling på börsen. Bolaget avknoppades nyligen från städkoncernen Homemaid och handeln inleddes på Aktietorget i dag tisdag.

Veteranpoolen förvärvades av Homemaid i slutet av 2012. Sedan dess har verksamheten växt från en omsättning kring 80 Mkr till i dag knappt 200 Mkr. Rörelsemarginalen har legat kring 8-11 procent. Sammantaget är det förstås en stor bidragsgivare till att gamla Homemaid-koncernen utvecklats så starkt.

Logiken bakom uppdelningen handlar i första hand om att förtydliga den långsiktiga inriktningen i respektive bolag. Homemaid ska satsa fortsatt på städning och hushållsnära tjänster medan verksamheten i Veteranpoolen ligger i det nynoterade bolaget. Med bättre ledningsfokus bedöms värdet på sikt kunna bli högre av en uppdelning. Det uppges inte finnas några direkta synergier mellan bolagen, som redan i dag drivs separat.

Veteranpoolen är Sveriges största bemannings- och tjänsteföretag med pensionärer som utförare. Det handlar alltså om samordning och uthyrning av äldre människor som vill jobba extra efter sin pension, kanske inom ett område där de tidigare varit yrkesverksamma. Antingen för att man trivs med det eller kanske för att dryga ut pensionen något.

Ungefär två tredjedelar av omsättningen kommer från tjänster inom trädgård, hantverk och hushållsnära tjänster som säljs till privatpersoner. Ofta kan köparen få RUT-avdrag som minskar kostnaden något.

Resterande tredjedel av omsättningen kommer från företagsbemanning inom områden som handel, transport, vård, ekonomi, administration, juridik eller annat. Här kan det för företagen handla om att klara av efterfrågetoppar eller hantera sjukfrånvaro hos ordinarie personal.

Verksamheten är baserad kring 41 lokala distrikt med kontor som täcker nästan hela landet. Flertalet av kontoren drivs av franchisetagare som får hjälp med konceptet, marknadsföring, fakturering, RUT/ROT-hantering, IT med mera. Veteranpoolen behåller en del av intäkterna medan franchisetagaren får en andel av det täckningsbidrag som uppstår i rörelsen.

I dagsläget är flera kontor nystartade vilket tynger marginalerna något. Om dessa växer till sig är det nog möjligt att åter nå marginaler kring 10–11 procent. I dagsläget räknar vi dock inte med några sådana framsteg.

Samtidigt finns nog också en latent risk här. Ungefär hälften av bolagets kontor är i dag olönsamma för franchisetagarna utan att det påverkar Veteranpoolens siffror särskilt mycket. Franchisetagarna bär alltså en stor del av risken för dåliga resultat och vill det sig riktigt illa skulle avhopp bland franchisetagarna kunna begränsa tillväxten.

Veteranpoolen
Börskurs: 12,50 kr
Antal aktier (miljoner): 18,2
Börsvärde: 228 Mkr
Nettokassa: 17 Mkr
VD Mats Claesson
Styrelseordförande Patrik Torkelson
SvD Börsplus huvudscenario
2017E 2018E 2019E
Omsättning 205 234 262
– Tillväxt 38% 14% 12%
Rörelseresultat 16 20 24
– Rörelsemarginal 8,0% 8,5% 9,0%
Resultat efter skatt 12 15 18
Vinst per aktie 0,68 0,83 0,98
Utdelning per aktie 0,65 0,75 0,85
Direktavkastning 5,2% 6,0% 6,8%
Operativt kapital/omsättning -1% -1% -1%
Nettoskuld/EBIT -1,1 -1,0 -0,9
P/E 18,3 15,1 12,7
EV/EBIT 12,8 10,5 8,7
EV/Sales 1,0 0,9 0,8

Sammantaget ser utvecklingen ut ungefär som vi skissade på när vi skrev om uppdelningen i oktober – med undantaget att det nu i Veteranpoolens informationsmemorandum visat sig att 2017 varit ett betydligt starkare år för Veteranpoolen än för Homemaid. Under de tre första kvartalen växte Veteranpoolen med hela 41 procent vilket är klart starkare än vi trodde. Det är särskilt företagsbemanningen som går bra växer som andel av den totala omsättningen.

Med denna nya information finns det fog att skissa på ett värde bortåt 14 kronor per aktie på några års sikt. Då tänker vi oss att verksamheten växer med ungefär 10 procent och att man når 9 procents marginal vilket är det man mäktat med sedan start.

Värderar man det till 10 gånger rörelseresultatet (EV/Ebit) finns en uppsida på över 30 procent. Det är en rimlig multipel för ett bemanningsbolag men givet tillväxten skulle man nog kunna argumentera för en ännu högre värdering. Verksamheten är dessutom skuldfri och binder inget kapital vilket borgar för höga utdelningar längs vägen.

Det finns betydande politiska risker i Veteranpoolen. Lägre arbetsgivaravgifter för pensionärer, förhöjda jobbskatteavdrag för äldre och RUT-/ROT-avdrag är bärande pelare i hela affärsmodellen som skulle kunna hamna i skottelden inför årets valrörelse. Högre pensionsålder är en annan het valfråga som kan minska utbudet av tillgängliga pensionärer för Veteranpoolen.

Men trots det lutar vi ändå att Veteranpoolen kan bli en bra placering. Rådet blir att köpa aktien.

Homemaid tappar tillväxtdrivaren

Homemaid (börskurs 7,00 kronor 30/1) kommer nu alltså utan Veteranpoolen och med fullt fokus på hushållsnära tjänster.

Det som dolt sig under ytan är, som vi skrev om i oktober, en betydligt mer långsamväxande verksamhet med lägre marginaler. Det ”nygamla” Homemaid verkar växa några få procent om året med en rörelsemarginal på 5-6 procent.

Att vi nu skruvat upp förhoppningarna kring Veteranpoolen innebär förstås också att utvecklingen i Homemaid varit något svagare under 2017 än vi tidigare trodde. Vi räknar med att tillväxten avtar framöver och når en takt kring 3–5 procent.

Homemaid
Börskurs: 7,00
Antal aktier (miljoner): 18,2
Börsvärde: 128 Mkr
Nettokassa: 6 Mkr
VD Eva-Karin Dahl
Styrelseordförande Mats Claesson
SvD Börsplus huvudscenario
2017E 2018E 2019E
Omsättning 225 236 243
– Tillväxt 9% 5% 3%
Rörelseresultat 11 13 13
– Rörelsemarginal 5,0% 5,5% 5,5%
Resultat efter skatt 9 10 10
Vinst per aktie 0,47 0,54 0,56
Utdelning per aktie 0,40 0,50 0,50
Direktavkastning 5,7% 7,1% 7,1%
Operativt kapital/omsättning -3% -3% -3%
Nettoskuld/EBIT -0,7 -0,7 -0,7
P/E 14,9 12,9 12,6
EV/EBIT 10,7 9,2 8,8
EV/Sales 0,5 0,5 0,5

Det som också ligger Homemaid i fatet är nog den totala avsaknad av inträdesbarriärer som är en orsak till att marknaden växer betydligt mer än de befintliga bolag som verkar i den. Det kommer helt enkelt in nya små lokala städfirmor som tar en del av tillväxten. Det är åtminstone vad Skatteverkets RUT-statistik pekar på som visar att antalet registrerade RUT-utförare ökat med 50 procent under 2011-2017.

Homemaid växer ändå långsamt men stabilt och kan nog fortsätta göra det givet att marknadstillväxten inte verkar visa några tecken på att sakta ned. Precis som i Veteranpoolen är det en nära på skuldfri tjänsteverksamhet med låg kapitalbindning och höga utdelningar. Direktavkastningen kan nog bli bortåt 6-7 procent och av det skälet är Homemaid en aktie man kan överväga att äga.

Men trots att aktien fallit en del även efter själva avknoppningen skulle vi nog vilja se ytterligare något lägre kurs innan vi blir riktigt lockade.

För den som varit med under uppdelningen och nu äger både Veteranpoolen och Homemaid kan det alltså vara läge att flytta pengarna från den ena till den andra.

Vi följer fortsättningsvis Homemaid från sidlinjen med en neutral syn på aktien.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från SciBase
Annons från Spotlight Group