Uppsidan är ett bra ställe att börja leta köpvärda aktier

Börsplus lanserar en ny funktion som vi kallar för ”Uppsidan”. Det är en undersida till Börsplus där man som investerare kan se hur stor potential som finns i olika aktier vid varje tidpunkt. Här ser man också vad som driver värdet i respektive bolag och vi redovisar också vilka antaganden som Börsplus gjort.
Uppsidan är ett bra ställe att börja leta köpvärda aktier - 21ab362b-d699-45ff-abcd-7e2efcf8518ffitcroph450q80upscaletruew800sf26215ddc182da36aa8d222765f5478eb7d55872

Prenumeranter på Börsplus når Uppsidan via startsidan eller via länken nedan.

Tabellen via länken ovan visar alla Börsplus analyser från det senaste året som innehåller ett tydligt “riktvärde”. Tabellen är sorterad efter vilka köpråd som har störst potential (i topp ligger högriskbolagen Actic och Image Systems följt av Börsplusfavoriterna Cinnober och Autoliv). Går man från vänster till höger i tabellen så tål följande kolumner att diskuteras lite extra:

Potential

Procentskillnaden mellan riktvärde (inklusive utdelningar) och aktuell börskurs. Alltså aktiens uppsida (eller nedsida) på ett par års sikt. Potentialen är dock ofta missvisande som investeringskriterium. Det vanligaste skälet är att det kan finnas aspekter som inte fångas in i det huvudscenario som riktvärdet ger uttryck för. Det kan exempelvis finnas extrem nedsida i ett pessimistiskt scenario. Det kan också vara så att läget i bolaget har ändrats markant sedan Börsplus analys. Potentialen är alltså bara en av många aspekter vid ett investeringsbeslut. Risknivå och informationsläge kan göra att även en dubblingspotential kan vara för lite för ett köpråd.

Värdedrivare 1: Årlig tillväxt

Hög tillväxt är nästan alltid oerhört värdeskapande. Låg tillväxt är nästan alltid dåligt.

Värdedrivare 2: Idag och om tre år

Här visar Börsplus vilken värdedrivare vi anser vara mest relevant jämte tillväxten samt hur vi ser att denna värdedrivare utvecklas från idag och tre år framåt.

  • Det vanligaste är att rörelseresultatet är den viktigaste värdedrivaren. Då blir rörelsemarginalen den viktigaste faktorn förutom tillväxten.
  • När bolag är i stora förändringsfaser blir marginalen ofta mindre viktig. Det gäller exempelvis Cinnober och Autoliv, där vi tycker att man istället tycker att intäkterna är den viktigaste måttstocken för det medelfristiga värdeskapandet.
  • Rörelseresultatet kan också vara missvisande för exempelvis banker eller bolag med stort minoritetsägande eller udda skattesats. Här är vinst per aktie det rakaste måttet. Vilket för övrigt ofta sammanfaller med högutdelande aktier som Telia, oljebolag eller just banker.

Värderingsmultipel

Vad som är en lämplig värderingsmultipel är ibland mer konst än vetenskap. Det handlar om hur man viktar bolagets styrkor, svagheter, risker och möjligheter samt en gissningslek om hur börsen kommer se på saken i framtiden.

Riktvärde

Kokar man ihop värdedrivarna och multipeln med Börsplus huvudscenario för bolagets prestationer så får man ett riktvärde för var aktien kan vara på ”ett par års sikt”. Luddigheten är en poäng i sig. Osäkerheten är alltid stor och köper man aktier på lång sikt måste man ha tålamod. Vi undviker medvetet ordet ”riktkurs” eftersom det ofta används vid spådomar om aktiekurser 3-6 månader bort.

Och det är kanske den viktigaste slutsatsen. Uppsidan i en aktie beror på en lång rad antaganden och åsikter. Risken är alltså stor att potentialen aldrig uppnås. Uppsidan kan med det sagt ändå vara en bra startpunkt och inspirationskälla när man ger sig ut på jakt efter intressanta aktier.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv-verktyget Uppsidan

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.