Uppföljning: Sju av nio rätt

Ytterligare en bra omgång. Vi fick rätt i Amazon, Starbucks, Colabitoil, Starbreeze, Awardit, Attana och Goldblue. Sämre gick det med Kappahl och Ecoclime. Andra aktier som analyserades var: Alzinova, Sealwacs, Rottneros, Actic och SSM.
Uppföljning: Sju av nio rätt - 71f04e78-48eb-4f07-985a-d7544b6f7130fitcroph450q80upscaletruew800sed6f0e24abd0288b1f52d83815d027ac2df96b08

Kommentar till alla aktieanalyser från 5 till 18 november 2017

Starbreeze +63% (Köp)

Vi tippade att Starbreeze-aktien skulle få ett lyft allt eftersom bolagets storsatsning Overkill’s The Walking Dead närmade sig lansering. Det fick vi också rätt i – men vid första tecken på kvalitetsproblem med spelet slopade vi köprådet på kursen 13,00 kronor. Bra så, eftersom spelet lanserades nyligen med ett betydligt sämre utfall än många väntat sig. Aktien handlas i dag kring 2,50 kronor och insiders har sålt stora mängder aktier.

Alzinova +99% (Neutral)

Aktien fick ett stort lyft när Bioarctic redovisade Fas 2-data som visade på effekt för deras substans mot Alzheimers. Det var en framgång som smittade av sig eftersom Alzinovas forskning baseras på en liknande ansats. Bolaget passar nu på att hämta in pengar för en Fas 1-studie i Finland 2019.

Amazon +68% (Köp)

Giganten fortsätter växa snabbt och går nu med vinst vare sig de vill det eller inte. (Amazon har tidigare varit tydliga med att vinsten är nedprioriterad). Vi tog hem köprådet när aktien stod i 1 886 USD och idag handlas den kring 1 500 USD.

Awardit +153% (Teckna)

Sköter lojalitetsprogram åt kunder som Ahlsell och noterades för ett år sedan. Vi gillade den stabilt fina lönsamheten och tyckte man kunde teckna. Efter noteringen har ledningen trampat på gasen och gjort flera större förvärv.

Attana −20% (Teckna ej)

Litet bolag inom uppdragsforskning som även utvecklar egna instrument. Fått till distributionsavtal och några nya kunder men intäkterna är låga och siffrorna röda på sista raden.

Goldblue −87% (Teckna ej)

Med ytterst begränsade resurser vill bolaget slå sig in på spelmarknaden i Asien. Hittills utan framgång och nu görs en nyemission. Som vi befarande gjorde man bäst i att hålla sig borta från den här noteringen.

Ecoclime +108% (Sälj)

Kom till börsen med en egen värmeväxlarprodukt i plast. Men strategin att genom aggressiva förvärv av lokala installationsfirmor öka omsättningen med nära 30 gånger till 2020 ger vi inte särskilt mycket för. Aktien har varit rejält hypad under året och ligger fortfarande på plus sedan noteringen. Men mätt från toppen i somras har aktien nu tappat 75 procent av värdet och vi tror inte någon vändning är motiverat.

Starbucks +20% (Köp)

Aktien har svajat under året bland annat efter att bolaget i somras meddelade att man kommer stänga ner lite fler butiker än tidigare väntat. Men under hösten har Starbucks återigen värderats upp och avkastningen blev bra i slutändan.

Rottneros +65% (Neutral)

Med ett pappersmassapris kring ”all time high” är det inte konstigt att det fortsatt gå bra för Rottneros. Den starka dollarn (eller kanske snarare den svaga kronan) har hjälpt till.

Kappahl −29% (Köp)

När vi skrev om Kappahl för ett år sedan kom vi fram till två saker: (i) vi gillar inte bolaget och dess förutsättningar på lång sikt, men (ii) den stora extrautdelningen kan göra aktien intressant på kort sikt. Magkänslan säger att man ska hålla sig borta från sådana situationer och med facit var det lite som att plocka pengar framför ett skenande tåg. Aktien blev usel när verksamheten (snabbt) fortsatte försämras.

Colabitoil −75% (Sälj)

Att sälja drivmedel är en notorisk lågmarginalaffär och för oss stod det klart redan vid noteringen att Colabitoil inte kunde försvara en värdering på 300 Mkr. Det har varit helt rätt att undvika aktien.

Actic +2% (Neutral)

Gymkedjan har svårt att skapa tillväxt och resultatet möter inte förväntningarna. Ska byta vd.

SSM −63% (Neutral)

Det tog inte många kvartal innan den nynoterade bostadsutvecklaren havererade totalt på börsen. För ett år sedan såg vi stora risker bland annat kring SSM:s riskfyllda tornbygge vid Telefonplan. Bolaget har sedermera även stämts av tiotals upprörda bostadsköpare som vill hoppa av i flera försenade projekt. Detta tillsammans med den punkterade bostadsmarknaden har fått aktien att falla under 10 kronor.

Sealwacs −53% (Neutral)

Teknikbolaget är förmodligen det minsta bolag som Börsplus analyserat. Vi tyckte att satsningen verkade seriös men såg risken som skyhög.

Den intresserade kan hitta alla våra analyser genom att söka i Analysarkivet. g>

Så här följer vi upp våra råd

Börsplus följer upp de råd som vi ger efter ett års tid. Vår horisont är generellt längre än så, men i bästa fall upptäcker marknaden den uppsida som vi ser snabbare än så. Inom ett år är det rimligt aktien ska ha rört sig åt rätt håll. Annars är rådet att betrakta som fel. Aktieanalys är en svår sport men om man har mer rätt än fel är oddsen goda att slutresultatet blir bra.

Vi mäter både total avkastning efter publicering av analys, och avkastning relativt börsindex. Ett köpråd anges som ”Rätt” om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är positivt. På motsvarande sätt betraktar vi ett säljråd som korrekt om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är negativt. Allt annat anges som ”fel”. Vi gör från fall till fall en subjektiv bedömning.

Vi följer även upp avkastningen efter våra neutrala råd men där betraktas inte analysen som varken rätt eller fel.

Vid analyser av förhoppningsbolag så blir slutsatsen ofta inte ett ensidigt köp- eller säljråd utan snarare en diskussion om aktien är “intressant” eller inte. Här använder vi också ett ”tärningsbetyg” för att signalera både vår syn på aktien och att det handlar om en riktig chansning. I uppföljningssammanhang tvingar vi ändå in dessa råd i strukturen med köpråd, säljråd och neutrala råd där 1–2 tärningsögon är ”sälj”, 3–4 tärningsögon är ”neutral” och 5–6 tärningsögon följs upp som ett köpråd. Vanligtvis markeras förhoppningsbolag med en asterisk i tabellerna.

Fredrik AFV
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
    Annons från Mangold