Uppföljning Uppföljning
Starkt från konsulterna
Prevas +141% (Neutral)
Teknikkonsulten Prevas hade länge uppvisat usla marginaler. När vi synade aktien för ett år sedan såg vi tecken på vändning. “Den riskvillige gör nog inte fel som köper lite aktier här”, skrev vi. Fegt nog landade vi i ett neutralt råd. Rörelsemarginalen blev 8,9% första halvåret i år och aktien har utvecklats starkt.
HiQ +52% (Neutral)
Ett oväntat bud från PE-bolaget Triton gjorde HiQ till en klart bättre aktie att äga än vi hade räknat med. Rent operativt ser det lite sämre ut än vi föreställde oss för ett år sedan. Det var förvisso innan Covid-19.
Sats -26% (Teckna ej)
Gymkedjan noterades i Oslo för ett år sedan. Vi var skeptiska men tack vare att kursen sattes lägst i teckningsintervallet (23,50-28,00 kr) var SATS upp 20% i februari i år. Sedan slog Covid-krisen till och gymkedjorna blev förstås stora förlorare på det.
Greater Than +32% (Neutral)
Har utvecklat ett smart instrument som mäter hur en förare kör sin bil. Syftet är att mäta risk åt försäkringsbolag. Har en del intressanta samarbeten men siffrorna har inte lyft än. Det har dock aktien i år.
XXL +61% (Neutral)
Situationen i den problemtyngda sportkedjan XXL visar hur svårt det är att pricka botten. Det gick att se uppsida i aktien på 17 norska kronor men vi vågade inte sätta köp då problemen kändes djupt rotade i företagskulturen. Aktien var nere och vände på drygt 4 norska kronor innan den senare studsade upp till nuvarande kurs kring 28 kronor.
Eurocon -17% (Neutral)
Teknikkonsulten Eurocon har pressats av coronakrisen och bolagets VD framhävde vid halvårsrapporten att en del kunder har skjutit på investeringar. I sektorn föredrar vi istället TietoEvry och Softronic som vi lyfte upp till köp häromveckan.
iApotek -20% (Neutral)
iApotek säljer läkemedel på nätet. Aktien fick ett uppsving under våren då coronakrisen bröt ut, då passade även bolagets VD att sälja en del aktier. Därefter har aktien fallit tillbaka.
Telia -4% (Neutral)
Aktien såg för dyr ut på 42 kronor för att locka oss.
Assa Abloy -5% (Neutral)
Hög värdering och frågetecken kring marginalutvecklingen har hindrat en positiv vy på Assa-aktien. Företaget har varit ett av de som påverkats mest negativt av Covid-19-krisen i verkstadssektorn.
Volvo +28% (Neutral)
Redan förra hösten stod det klart att lastvagnskonjunkturen pekade nedåt och vi ställde oss därför neutrala till aktien. Ovanpå redan svag marknad kom Covid-19 men aktien står trots det högre än för ett år sedan.
Getinge +23% (Köp)
Coronapandemin har inneburit en rejäl skjuts i Getinges försäljning av de livsviktiga respiratorerna. Bolaget har nu en överskottskassa, vilken bolaget säger sig vilja minska framöver. Förvärv eller utdelning är två möjliga utfall, men det återstår att se vad det blir.
Ferronordic +17% (Köp)
Återförsäljare av Volvos maskinpark i Ryssland/CIS och Tyskland. Aktien klappade ihop i coronakrisen i mars, och vi sänkte rådet till neutral. Oljeprisras, Ryssland, en-leverantörsberoende och en alltför svag balansräkning var för stora risker för att vi skulle behålla köprådet.
Ovzon +17% (Köp)
“Mer bränsle i raketen”, skrev Affärsvärlden om satellitbolaget Ovzon för ett år sedan. Och visst fanns det mer kursbränsle kvar. Sedan köprådet har aktien stigit med 17%. Köprådet upprepades i augusti i år.
Tele2 -18% (Köp)
Köprådet i teleoperatören Tele2 har inte fallit ut särskilt väl hittills, men kanske gäller det att ha is i magen. Bolaget verkar positionera sig alltmer inom 5G, och i somras annonserade bolaget att man blir först i Sverige att erbjuda 5G-roaming. Tele2 är en av fyra aktörer som erbjuds vara med i den svenska 5G-auktionen som inleds 10 november.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning