Uppföljning Uppföljning
Spel och mjukvara i topp
G5 Entertainment +114% (Köp)
Köprådet i mobilspelsbolaget G5 Entertainment blev riktigt lyckat. Mer egna spel med bättre marginaler har gynnat bolaget det senaste året. Frågan är hur hållbar trenden är. Efter den kraftiga kursuppgången har vi sett både insiderförsäljningarna och blankningspositioner.
Vitec +79% (Köp)
”Kvalitet ska kosta”, löd rubriken för Affärsvärldens köpråd i Vitec i fjol. Rådet har fallit ut väl. Trots den svaga konjunkturen har aktien gått starkt och blivit ännu dyrare under året. I början av oktober sänkte vi rådet till neutral.
Edgeware +73% (Neutral)
Utvecklar och säljer lösningar för strömmad video och TV. Edgeware noterades i december 2016 på 29 kr. Strax efter notering kollapsade tillväxten och aktien straffades rejält. När vi synade Edgeware för ett år sedan spekulerade vi att bolaget var ett uppköpsobjekt då stor del av börsvärdet utgjordes av bolagets kassa. Men den operativa utvecklingen var osäker. I slutet på oktober 2020 presenterade Spanska Agile Content ett bud på 9,70 kr per aktie. Agile har nu över 90% av aktierna och Edgeware-aktien kommer avnoteras inom kort.
Micro Systemation -10% (Köp)
Köprådet i teknikbolaget MSAB blev ingen höjdare. Aktien klappade ihop efter en dålig rapport i början av året och har inte riktigt återhämtat sig sedan dess. Aktien har dock gått bättre under hösten, stärkt av tillväxt- och lönsamhetsförbättringar.
Outotec +25% (Köp)
Finska Outotec höll på att köpas upp av Metso när Affärsvärlden utfärdade ett köpråd för gruvutrustningsföretaget. Nu ett år senare är samgåendet klart och rådet blev rätt. Men framtiden är oviss. I höstas lade bolaget om sin strategi för att parera försäljningstappet under det gångna året.
QleanAir 0% (Teckna ej)
Det var rätt att avstå från den här noteringen. Den låga värderingen består på grund av bolagets inriktning på bås för rökning. Breddning till nya produkter pågår men sker rätt långsamt.
Fastpartner D -4% (Neutral)
Precis som många aktier med fast utdelning har denna klarat börsåret 2020 dåligt. Kanske lite överraskande svagt. Direktavkastningen ligger nu på 6,4%.
Probi -8% (Neutral)
Efter att probiotikabolaget Probi vinstvarnat hösten 2019 slog vi om till ett säljråd. Några månader senare hade aktien fallit 25% och vi intog en neutral hållning. I början på mars 2020 efter att aktien fallit ytterligare gav vi ett köpråd, som också blev lyckat.
Enea -18% (Neutral)
Säljer mjukvarulösningar till telekomindustrin. Aktien utvecklades riktigt starkt hösten 2019. Vi tog bort vårt lyckosamma köpråd i princip på toppen för ett år sedan. Därefter slog covid-19 till och aktien har fallit tillbaka. Under hösten satte vi återigen ett köpråd på Enea.
Miris Holding -41% (Neutral)
Tillverkar utrustning för analys av bröstmjölk vilket är av särskilt intresse inom neonatalvården. Under året har nya studier stärkt bevisen för detta. Covid-19-krisen kom dock att försvåra försäljning och utbildningsinsatser. Förlusten var 7 Mkr under första halvåret 2020.
Micro Systemation -20% (Köp)
Kriminalteknologibolaget har anställt mycket personal och satsat på tillväxt de senaste åren. Utan något vidare resultat. Efter en mycket svag Q4-rapport 2019 slopade vi vårt köpråd på dålig kurs. Sett över ett år blev köprådet inte heller särskilt lyckat.
SBB B (stamaktie) +25% (Neutral)
Det är nu snart ett år sedan SBB köpte upp Hemfosa med fastigheter för 40 miljarder. En fråga vi då lyfte är hur man ska ställa sig till det faktum att SBB genom att betala stor uppköpspremie blåser upp den egna balansräkningen och substansvärdet med goodwill. Det yttrar sig nu bland annat genom att återanskaffningsvärdet (kallat “EPRA NRV”) på 24,36 kr per aktie skiljer sig markant från det materiella substansvärdet (“EPRA NTA”) om 18,80 kr. Vilket är mest rättvisande? Vi lutar åt det sistnämnda och då handlas aktien till nästan 50% premie. Dyrt.
SBB D 0% (Köp)
Fastighetsbolagets utdelningsaktie har tillsammans med övriga D-aktier fortfarande inte helt återhämtat vårens kraftiga corona-ras.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning