Smakstart för Börsplus första råd

UPPFÖLJNING: Ett år har passerat sedan våra första analyser publicerades. Nu kan vi på allvar börja följa upp vad resultatet blivit för den som följt våra råd. Hittills är utfallet klart godkänt.
Smakstart för Börsplus första råd - c4f8b8cd-32af-48d9-a329-478a09e72231fitcroph450q80upscaletruew800s72cd0d068be030113c0dc2dea67cec30f52679b2

Börsplus började så smått publicera analyser redan i slutet av 2015. Då utan det officiella Börsplus-namnet som började användas på riktigt först när tjänsten lanserades i april i år.

I början var publiceringsfrekvensen låg och därför finns det inte särskilt många analyser att följa upp. Under oktober till december förra året gav vi totalt sex aktieråd. Men det kommer alltså bli betydligt fler analyser att följa upp framöver eftersom takten i dag är en helt annan.

Hittills är hur som helst resultatet mycket tillfredsställande då fem av våra första sex råd var ”rätt”.

Så här följer vi upp våra råd

Börsplus följer upp de råd som vi ger efter ett års tid. Vår horisont är generellt längre än så, men i bästa fall upptäcker marknaden den uppsida som vi ser snabbare än så. Inom ett år är det rimligt aktien ska ha rört sig åt rätt håll. Annars är rådet att betrakta som fel. Aktieanalys är en svår sport men om man har mer rätt än fel är oddsen goda att slutresultatet blir bra.

Vi mäter både total avkastning efter publicering av analys, och avkastning relativt börsindex. Ett köpråd anges som ”Rätt” om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är positivt. På motsvarande sätt betraktar vi ett säljråd som korrekt om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är negativt. Allt annat anges som ”Fel”.

Vi följer även upp avkastningen efter våra neutrala råd men där betraktas inte analysen som varken rätt eller fel.

Vid analyser av förhoppningsbolag av olika slag så blir slutsatsen ofta att en aktie är “Intressant” eller “Ointressant” snarare än ensidigt köp- eller säljvärd. I uppföljningssammanhang tvingar vi in dessa råd i strukturen med köpråd, säljråd och neutrala råd. Men givet den höga risken i dessa bolag är det viktigt att dessa inte misstolkas för tvärsäkra köp/sälj-råd från Börsplus sida. Eventuella förhoppningsbolag markeras med en asterisk i tabellen nedan.

Uppföljning av alla aktieanalyser 2015

Bravida

Stabil utdelare som såldes in på börsen med viss rabatt. Under de första två månaderna efter noteringen klättrade aktien nästan 40 procent, men har inte rört sig så mycket sen dess.

Attendo

Även vårdbolaget Attendo såldes med rabatt till börsen. Kursen rusade 40 procent första handelsdagen. Det var alltså helt rätt att teckna aktien även om kursen åkt bergochdalbana sedan dess.

Fingerprint Cards

Högrisk i både verksamhet och ägarled i kombination med höga förväntningar på aktien gav en uppenbar säljkandidat. Rådet upprepades flera gånger under året men slopades nyligen när förväntningarna kommit ned samtidigt som styrningen av bolaget börjat ordna upp sig.

Axfood

Dyr aktie med små chanser till ytterligare marginalförbättring ledde till ett säljråd som nästan visade sig pricka in toppen i Axfoods aktiekurs.

Volvo

Volvo var för billig under 80 kronor med tanke på förbättringspotentialen om vd Martin Lundstedt kan fortsätta resan mot högre marginaler.

Nordea

Vi slopade köprådet efter skandaler och precis före Brexit och hoppade istället på Swedbank, vilket var ett bättre val.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från VECKANS FÖRETAG