Uppföljning Uppföljning
Skilda världar för noteringarna

Nord Insuretech Group (f.d. Hudya) -97% (Teckna ej)
“Varningsflaggorna vajar för norska Hudya. Vi ser ingen anledning till att teckna aktien”, skrev vi inför noteringen för ett år sedan. Hudya hade då utvecklat och förvärvat en plattform som skulle spara pengar åt privatpersoner. I juni 2020 handelsstoppades aktien och Hudya ansökte initialt om konkurs. Bolaget räddades och har gjort förvärv samt bytt namn till Nord Insuretech Group. I januari 2020 återupptogs handeln på First North. Sett över ett år utraderades nästan hela börsvärdet.
Byggmax -23% (Köp)
I efterhand vet vi att byggkedjan Byggmax blev en av de stora vinnarna i Covid-19-krisen. Det var inte lika uppenbart alldeles i krisens inledningen – i alla fall inte för oss. Köprådet slopades nämligen i mars 2020 (kurs 22 kr) av rädsla för ett scenario där efterfrågan föll för ett redan ganska utsatt Byggmax. Idag är läget som bekant ett helt annat.
Kabe +8% (Neutral)
Förändrade skatteregler i form av Bonus-Malus har satt press på husbils- och husvagnskoncernen Kabe senaste åren. Bolaget har parerat viruskrisen hyfsat. Aktien utvecklades ungefär lika neutralt som vårt råd.
Concordia -40% (Neutral)
Investerarintresset var svalt för Stockholmsbörsens större kvarvarande rederi Concordia när Affärsvärlden analyserade aktien för ett år sedan. Vi såg chans till revansch för den så ratade rederibranschen, men riskerna var för stora för att vi skulle drista oss till ett köp. Och tur var väl det. Rederibolagen fick ett tufft 2020 och Concordia fortsatte ned ytterligare -45%.
Sandvik +13% (Neutral)
Industrijätten presterade på topp och hade en värdering som i långa stycken speglade detta när Björn Rosengren lämnade VD-posten för ett år sedan. Att bolaget klarat krisåret 2020 så pass bra att aktien är upp några procent mer än börsen tycker vi är ett bra betyg åt efterträdaren Stefan Widing.
Autoliv +16% (Köp)
Aktien gick lite bättre än index vilket får sägas vara bra givet de svåra förutsättningarna förra året då bilproduktionen föll 17%. Det går fortfarande att se en fin uppsida i aktien. Afv upprepade nyligen köprådet och såg en kurs kring 1000-lappen som möjlig.
Qlife +262% (Teckna)
Ett i praktiken danskt bolag inom diagnostik som noterades för ett år sedan. Afv synar alla noteringar och landade i att Qlife var en att teckna. Bolagets börsvärde på 509 Mkr är nästan på pricken det vi skissade på i vårt optimistiska scenario. Men vägen dit blev inte alls som vi hade trott. Bolaget fick nästan direkt efter listningen ändra fokus mot en produkt för Covid-19-test (förekomst av antikroppar) för sin diagnostiska plattform. Lanseringen har dragit ut lite på tiden men visar ändå nyttan och mångsidigheten i bolagets Egoo-plattform för patientnära provtagning.
Enlabs +100% (Neutral)
Speloperatör med fokus på Baltikum. “Vill man vara lite motvalls och tror att sentimentet i spelsektorn kan vända så erbjuder Enlabs en attraktiv uppsida”, skrev vi för ett år sedan. Fegt nog landade vi i ett neutralt råd. Nyligen presenterade brittiska Entain ett bud på Enlabs. Premien var endast 1% och budet ser inte ut att gå igenom då mer än 10% av ägarna tänker tacka nej, som det ser ut nu.
BillerudKorsnäs -1% (Köp)
Affärsvärlden ställde sig positiva till massaproducenten Billerud Korsnäs för ett år sedan. Efter utdragna investeringsperioder och svajiga marginaler såg bolaget ut att få skörda frukterna och återställa lönsamheten. Köprådet löpte fram till maj, då vi sänkte till ett säljråd.
Bufab -11% (Neutral)
Affärsvärlden var måttligt intresserade av handelsföretaget Bufab när det analyserades för ett år sedan. Kombinationen av dämpad efterfrågan och försämrad lönsamhet gjorde att vi skruvade ned det tidigare köprådet till en neutral vänta-rekommendation. Och lika bra var väl det. Aktien föll tungt i coronaraset månaden efter, men i juli skruvade vi åter upp rådet till köp.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning