Råduppföljning: Vinnare på konjunkturoro

Vi gav lyckade köpråd i Volvo och Lindab som bägge såg billiga ut även om det också fanns farhågor om sämre konjunktur på radarn. Det var också ett enkelt beslut att inte lockas till köp i fastighetsbolaget SBB.
Råduppföljning: Vinnare på konjunkturoro - råduppföljning med symbol ny
Experience the brilliance of a luxury car's illuminated blind spot warning in the mirror up close. Foto: maniacvector - stock.adobe.com

Nordic Waterproofing +16% (Neutral)

Analysen flaggade både för risken att vinsten såg ut att falla och chansen att huvudägaren Kingspan skulle lägga ett bud. Rörelsevinsten föll 32% (2023) och det blev ett bud – men inte ett särskilt saftigt sådant. Efter att ha köpt aktier över börsen och nått 30,3% ägande, kom Kingspan med ett halvhjärtat budpliktsbud ca 14% över kursen vid analysen. Styrelsen rekommenderade inte budet och ägare av endast knappt 5% accepterade. NWG-aktien förblir noterad och har gått ungefär som index.

Volvo +42% (Köp)

Lastbilsleveranserna gick på högvarv men börsen verkade helt inriktad på att sämre tider väntade runt hörnet för Volvo. Afv tyckte att aktiens beskedliga värdering mer än väl tog höjd för en möjlig inbromsning och satte köp. Köprådet har sedan dess upprepats vid två tillfällen, senast i januari.

Lindab +29% (Köp)

Ventilationsbolaget klarade den tuffa marknaden under 2023 på ett skapligt bra vis även om rörelsevinsten backade drygt 10%. Bolaget kunde tack vare stabila finanser fortsätta konsolidera sin marknad och gjorde bland annat ett större förvärv inom så kallad decentraliserad ventilation. En intressant nisch. Afv sänkte köprådet i mars efter bra uppgång. Aktien är ned något sedan dess.

SBB B -58% (Neutral)

Vi har skrivit åtskilliga gånger om det skandalomsusade fastighetsbolaget. I vår analys för ett år sedan tog vi fasta på att många av de stensäkra utfästelser som dåvarande VD Ilija Batljan gett aktiemarknaden aldrig blivit verklighet. Med skulder runt 100 miljarder kronor och en resultaträkning som troligen skulle visa förlust vid räntor på 4% var det enkelt att avstå från aktien.

Sedan dess har Ilija Batljan lämnat VD-posten. SBB försöker nu hantera skuldsättningen bland annat genom att bryta upp koncernen i allt mindre beståndsdelar, som man försöker ta in nya delägare i eller på annat sätt avyttra. SBB har senaste tiden också återköpt stora mängder obligationer till rabatt.

Sonae -2% (Neutral)

Det portugisiska investmentbolaget har sedan vi skrev för ett år sedan gjort en större investering genom köpet av en aktiemajoritet i finska Musti. Överlägset viktigaste innehavet, dagligvaruhandlaren Sonae MC har under året utvecklats fint med stark omsättningstillväxt och stärkt lönsamhet. Substansrabatten är nu historiskt höga 58%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning

Annons från Santander