Råduppföljning: Undvikna minor

Flera aktier i denna veckas uppföljning har utvecklats riktigt dåligt på börsen. Värst är Desenio med en nedgång på 89%. Glädjeämnet var budaktuella Swedish Match där vi rekommenderade köp. Med åtta rätt av nio kan vi nu summera ett riktigt bra utfall.
Råduppföljning: Undvikna minor - Temabild Uppföljning

LMK Group -82% (Köp)

När bolaget bakom Linas Matkasse noterades våren 2021 avrådde vi från att teckna aktier då vinsten såg tillfälligt dopad ut och värderingen hög. Ett råd vi borde haft kvar. Efter ett kursfall på 40% slog vi om till ett köpråd i högriskklasen. Rubriken löd ”Värdefälla eller kursdubblare?” Omsättning och vinst har rasat och aktien blev tyvärr en värdefälla som slog igen.

Wästbygg -47% (Neutral)

Precis som vi skissade på har lönsamheten pressats av en mindre andel egna utvecklingsprojekt inom affärsområdet Logistik/Industri. Men också på grund av stigande materialpriser. Under första halvåret föll rörelsemarginalen från 7,7% till 3,5% och aktien har halverats.

Synsam +6% (Teckna)

Nordens största optikkedja gjorde IPO för ett år sedan. Bolaget har cirka 20% marknadsandel i Norden. Operativt har det gått helt okej för Synsam senaste året (13% organisk tillväxt första halvåret 2022). Marginalerna har pressats på grund av ökade kostnader för nya butiker. Aktien har tappat 35% i år men gick betydligt bättre än börsen sett över ett år.

Rocker – IPO inställd (Teckna ej)

Finansbolaget som tidigare gick under namnet under Bynk brände stora pengar på en affärsmodell som senare fick skrotas efter att bolaget blivit stämda av Konsumentombudsmannen för att inte uppfyllt kravet på måttfullhet vid marknadsföring av konsumentkrediter. Med en ny, ännu obevisad affärsmodell sökte sig bolaget till börsen. Vi avrådde kraftigt från noteringen, vilket slutade med att bolaget helt ställde in den.

Movinn -62% (Teckna ej)

Ett litet danskt bolag inom korttidsuthyrning av bostäder som för ett år sedan sökte listning. Men prislappen var ganska hög. Och att bolagets VD och CFO äger en stor del av lägenheterna som Movinn hyr ut var lite för kladdigt för att vi skulle vilja gå vidare.

Pagero -34% (Neutral)

Vi slopade säljrådet på 19,6 kr vilket sett i backspegeln var onödigt tidigt eftersom aktien föll ytterligare. Men troligen finns en del värden i Pagero även om ledningens tillväxtfokuserade och kapitalslukande strategi inte precis är högsta mode på börsen just nu. Branschkollegan Basware blev uppköpta till fet premie i våras.

Desenio -89% (Neutral)

”Ingen vacker tavla” löd rubriken när vi synade e-handelsbolaget som säljer posters och väggkonst. För ett år sedan slopade Desenio sin helårsprognos för 2021. Tre första kvartalen 2022 föll omsättningen 25% och marginalen till 2,4% (11,5). ”Den höga skuldsättningen kan bli ett problem om det inte vänder operativt för Desenio”, skrev vi. Aktien har havererat och bolaget kommer troligen få problem att refinansiera sin obligation när den förfaller december 2024.

Compodium -23% (Teckna ej)

Afv ogillade bolaget vid dess notering men slopade tyvärr säljrådet alldeles för tidigt. Användningen av lösningen för GDPR-säker handläggning av känsliga ärenden via Teams, Zoom och liknande var mer covid-uppumpad än befarat.

Norditek +3% (Teckna)

Företaget bygger och hyr ut kross- och sorteringsanläggningar åt kunder inom återvinning och byggsektorn. Har cirka 70 Mkr i omsättning. Afv tyckte att man kunde teckna aktien vid dess IPO – mycket med hänvisning till stabila vinster och högt insiderägande. Första rapporten på börsen var en kalldusch med röda siffror men aktien och bolaget har repat sig.

Swedish Match +50% (Köp)

Vi såg nikotinportioner under varumärket Zyn som den stora grejen i Swedish Match. Lockades av det gjorde också Philip Morris som i maj kom med ett bud på bolaget, som höjdes ytterligare i oktober. Aktien, som också fanns i Afv-portföljen, blev en riktig vinnare. Vi sålde våra aktier när det höjda budet presenterades.

Elos Medtech -23% (Sälj)

Riskkapitalbolaget TA Associates lade ett bud på 215 kronor per aktie i juni 2021. Därefter fick Elos-aktien fnatt och steg till cirka 390 kronor. Vi slog om till ett säljråd då ägarsituationen i Elos var speciell då TA ägde 80%. I februari i år hade aktien rasat cirka 25% och vi intog då en neutral hållning. Aktien har sjunkit något ytterligare sedan dess.

Candles Scandinavia +3% (Neutral)

Ljustillverkaren Candles Scandinavia noterades med förhoppningar om stark tillväxt. Sedan dess har en stororder från Rituals kommit. Marknaden verkar hittills inte vara imponerad då aktien för stunden handlas runt noteringskursen.

Volvo Cars -31% (Neutral)

Efter en initial kursresa på 23% tog vi ned vårt teckna/köpråd för Volvo Cars till neutral. Sedan dess har bolaget haft en väldigt turbulent börsresa kursmässigt. I somras handlades aktien i drygt 80 kr. Nu har aktien rasat till 45 kr.

Addlife -44% (Sälj)

Förra hösten synade vi de flesta av börsens större serieförvärvare och lyfte blicken ända till 2026 i våra analyser. Slutsatsen löd: ”Det krävs väl tilltagna multiplar för att räkna hem aktien. Att insiders säljer lockar inte heller.” Vid bokslutet i februari i år meddelade VD Kristina Willgård att hon lämnar Addlife under 2022. Aktien hade då nästan halverats och vi slog om till neutral. Med facit i hand väl tidigt då aktien har halverats ytterligare en gång sedan dess.

Bricknode -72% (Teckna ej)

IT-företag som erbjuder mjukvaror för aktiehandel, utlåning och liknande finansiella tjänster. Det fanns flera varningsflaggor kring bolaget som att en viktig kund fått sitt tillstånd återkallat av FI. Dessutom var värderingen för hög. Rådet att undvika aktien var rätt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning