Råduppföljning: Tufft för IPO-bolagen

En svag omgång i ett tufft börsklimat. Endast en av tretton aktier steg sett över ett år. Det var rätt att undvika MTI Investment som rasat sedan noteringen ifjol. Många av IPO-bolagen har haft det tufft.
Råduppföljning: Tufft för IPO-bolagen - Temabild-Uppfoljning

Elekta -41% (Köp)

Strålterapibolaget har ett tufft år bakom sig. Utmaningar med ökade kostnader för logistik och komponenter har pressat marginalerna. Tillgången till sjukhusen är inte heller helt normaliserad och en del installationer har skjutits upp. Aktien har utvecklats svagt och köprådet blev ingen hit. Värderingen är nu nere på 11,8x gånger rörelsevinsten på 2023/2024E.

Boozt -32% (Neutral)

E-handlaren Boozt gick som tåget när vi synade bolaget för ett år sedan, men den höga värderingen runt 32 gånger rörelseresultatet fick oss att stanna i ett neutralt råd. Värderingen ligger fortfarande över EV/Ebit 30x, men tillväxt och lönsamhet har kommit ned i år.

Titania -61% (Neutral)

Titania är en bostadsutvecklare som bygger hyresrätter för egen förvaltning och gjorde IPO ifjol. Högre räntor och byggkostnader har pressat branschen hårt under året. Aktien är i år ned 66% vilket är ungefär i paritet med sektorkollegorna K2A och K-fastigheter.

Norva24 -16% (Neutral)

Ett norskt företag som köper upp och driver lokala slamsugarfirmor i Sverige, Norge, Danmark och Tyskland. Afv hade ingen stark åsikt om IPO:n men tyckte att satsningen på Tyskland var vågad. Aktien blev heller inte bra att teckna (-16%) men klarade sig bättre än många andra serieförvärvare.

Devyser Diagnostics -11% (Neutral)

Diagnostikbolag som utvecklar och säljer kit för genetisk testning till laborarier. Bolaget gjorde IPO ifjol och såldes ut till en värdering kring 9 gånger omsättningen. ”Prislappen på Devyser är ganska tilltagen. I kombination med ett osäkrare börsklimat blir rådet neutral”, skrev vi. Första nio månaderna 2022 var tillväxten 34%. Rörelseresultatet var fortsatt negativt.

Concentric -27% (Neutral)

Värderingen på 20 gånger rörelsevinsten var alldeles för uppumpad för att man borde investera i bolaget ansåg Afv. När aktien gått ned 27% gjorde vi en ny analys i slutet av augusti och landade i annan slutsats (köp).

Solid Försäkring -2% (Neutral)

Ett bolag inom så kallade nischförsäkringar som knoppades av från Resurs Holding för ett år sedan. Värderingen är låg men stort beroende av enstaka försäljningspartners var ett orosmoln, ansåg Afv. Aktien (-2%) gick bättre än börsen och väldigt mycket bättre än sitt gamla moderbolag Resurs (-30%).

Premium Snacks -40% (Neutral)

Säljer snacks under varumärkena Gårdschips och Exotic Snacks. Ifjol skrev vi ”för att se mer uppsida behöver man som investerare tro att rörelsemarginalen kan närma sig marginalmålet (8% Ebitda).” Under det gångna året har höjda råvarupriser och fraktkostnader i stället pressat rörelsemarginalen som landade på 1,1% (6,2) första nio månaderna i år. Bolaget har bytt VD och CFO och aktien har sjunkit 40%.

Securitas -32% (Köp)

Securitas är ned 32% sett över ett år. Sannolikt har turerna runt den företrädesemission som finansierade storförvärvet av Stanley Black & Deckers verksamhet inom elektroniska säkerhetslösningar bidragit till aktiens svaghet. I oktober i år analyserade vi aktien på nytt och landade återigen i ett köpråd.

W5 Solutions +117% (Neutral)

W5 säljer högteknologiska system och lösningar till myndigheter (Försvarsmakten) och företag (Saab). Bolaget gjorde IPO ifjol och vi landade i en neutral hållning och föredrog i stället Saab. Båda aktierna har gått starkt på börsen senaste året (Saab +80%) drivet av den geopolitiska oron i världen.

MTI Investment -70% (Teckna ej)

Ett litet investmentbolag med fokus på Tanzania som noterades i slutet av 2021 (teckningskurs 13,40 kr). Substanspremien var då 30% och vårt råd var solklart att inte teckna. Bolaget redovisar idag en substans på 13,7 kr per aktie och kursen ligger kring 4 kr.

Viva Wine Group -6% (Teckna)

Detta är en av Nordens största vinimportörer som numera också satsar stort på att sälja vin i Tyskland via nätet. Bolaget börsnoterades för ett år sedan och trots en stark start har aktien varit en dålig investering hittills. Ett skäl är att den svaga svenska kronan har pressat vinstmarginalen. Afv är dock fortsatt positiva och har med Viva Wine i Afv-portföljen.

Careium -70% (Köp)

Säljer trygghetslarm och tillhörande tjänster. Knoppades av från seniorbolaget Doro ifjol. Vi hade sedan tidigare ett köpråd på Doro-koncernen. ”Värderingen av Careium-aktien sticker inte ut som låg. Samtidigt köper man sannolikt inte Careium för vad bolaget presterar idag utan för vad det kan bli om ett par år.” Operativt har det gått uselt för Careium. Bolaget har stora problem i Storbritannien och har bytt VD två gånger senaste året.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning

Annons från Spotlight Stock Market