Uppföljning Affärsvärldens råd
Råduppföljning: Relativa vinnare
Heimstaden Pref +3% (Köp)
Vi gav ett köpråd på Heimstadens preferensaktie för ett år sedan. Men slopade detta bara några månader senare då vi tyckte bolagets förvärv från Akelius för 93 miljarder kronor sänkte intrycket på flera sätt. Vår avkastning stannade därför på +3% men efter det har aktien rasat nästan 20%. Detta i spåren av stigande räntor som nu plågar fastighetsbolagen och deras aktier.
JM -37% (Neutral)
Mycket hade hänt i JM när vi analyserade bolaget för ett år sedan. Bostadsutvecklaren hade fått både ny ledning och huvudägare, och aktien var upp 50% det senaste året. Värderingen låg strax över det historiska snittet runt EV/Ebit 11x, och vi landade i ett neutralt råd. Det visade sig vara ett bra råd då högre räntor och leveransstörningar har satt käppar i hjulet för börsens bostadsbyggare.
CTT Systems -9% (Neutral)
För ett år sedan slopade vi köprådet i flygplansunderleverantören CTT, aktien hade stigit cirka 40% på några månader. Bolaget har varit en av de största förlorarna under pandemin med inställda flyg och resor. I början av maj i år slog vi återigen om till ett köpråd. CTT har en attraktiv affärsmodell med stor andel återkommande intäkter och från den höglönsamma eftermarknaden.
Eevia Health -61% (Neutral)
Ett finskt bolag som tog in 24 Mkr vid en IPO för att bygga ut sin tillverkning. Bolaget utvinner nyttiga ämnen ur bär som lingon och blåbär och säljer till hälsokostbolag. Afv var tveksamma till lönsamhetspotentialen. Under 2021 tilltog förlusterna och nytt kapital behövs i år. För tillfället klarar sig bolaget genom en förskottsbetald order från en storkund.
Codemill -62% (Teckna ej)
Umeåbolag som erbjuder en produkt för videoredigering. Bolaget var alldeles för dyrt på 4,6 gånger omsättningen vid IPO ansåg Afv. Särskilt mot bakgrund av klen tillväxt och hög förlusttakt. De operativa trenderna vände inte 2021 och värderingen har gått ned rejält. Rätt att inte teckna.
Komplett +6% (Neutral)
Elektronikhandlare på nätet som här i Sverige också driver butikskedjan Webhallen. Det var rätt att avstå från aktien vid noteringen för ett år sedan. Tyvärr lockades vi desto mer av aktien när bolaget meddelade att man förvärvar Netonnet. Sedan dess har marginalerna visat sig betydligt mer pandemidopade än vi räknat med, och aktien har klappat ihop.
RevolutionRace -49% (Neutral)
Vi slopade vårt köpråd redan första handelsdagen när RevolutionRace, som säljer friluftskläder, noterades ifjol. Tillväxten har varit stark senaste året men aktien har utvecklats desto sämre. Marknaden verkar oroas över dopade tillväxtsiffror under pandemin. Nyligen har andra näthandelsbolag som Desenio, Pierce, Boozt och Nelly vinstvarnat. RevolutionRace-aktien har halverats senaste året.
Creaspac -7% (Teckna)
Den Creades-sponsrade SPAC:en har inte presenterat något förvärv ännu och kursen är ned 7% för investerare som tecknade IPO:n. Afv tyckte det var en bra idé att teckna delvis för att vi väntade oss att lite av Creades höga premievärdering skulle smitta av sig på SPAC:en. Så blev det aldrig. Eftersom aktien gick så pass mycket bättre än index klassas teckna-rådet som rätt men särskilt bra var det förstås inte.
TBD30 -10% (Neutral)
Det första av fjolårets skörd SPAC:ar som gjorde en affär. Förvärvet blev av slamsugar-koncernen Spolargruppen och mottogs med en gäspning på börsen. Trots att TBD30-kursen låg under teckningsnivån 100 kr var det ändå rätt få ägare som valde att lösa in sina aktier efter förvärvet. Ca 12% av aktierna blev inlösta. De som löste in gjorde nollresultat på att teckna IPO:n. De som behöll sina aktier är ned 10%.
Readly -81% (Neutral)
“Dyrköpt tillväxt” löd rubriken när vi synade Readly som tillhandahåller en prenumerationstjänst för magasin och tidskrifter. Aktien hade sjunkit 40% sedan vårt säljråd. Tillväxten har inte imponerat senaste året och i januari i år fick VD Maria Hedengren gå. Aktien är ned över 80% senaste året och Readly tillhör en av de absolut sämsta noteringarna på senare år.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning