Uppföljning Affärsvärldens råd
Råduppföljning: Nya bud

LeoVegas +88% (Köp)
Speloperatören LeoVegas hade kompenserat bolagets intäktstapp från Nederländerna och Tyskland på ett bra vis. Värderingsrabatten relativt både Betsson och Kindred var tydlig och vi landade i ett köpråd. Bara några månader senare lade amerikanska MGM Resorts ett bud på 61 kronor per aktie motsvarande 44% premie. Budet gick igenom och LeoVegas avnoterades i höstas.
Awardit -48% (Neutral)
CRM-bolaget Awardit hade ett urstarkt 2021 i ryggen, med en kursuppgång på hela 150%. Vi såg dock flera risker med en ny ledning och svåra jämförelsetal, men kanske framförallt en utmanande värdering. Vi slopade ett lyckat köpråd och landade i ett neutralt råd. Kort efter vår analys kollapsade aktien på en dålig rapport och vältajmade insynsförsäljningar från grundare och ordförande. I augusti 2022 svängde vi dock om till ett köpråd igen.
Telia -16% (Köp)
Telia var en av fem utdelningsaktier som Afv tipsade om när börsen skakade i samband med krigsutbrottet för ett drygt år sedan. Men vi såg inte den inflation och elpriskris som plågat aktien på radarn då. Tuff konkurrens gjorde det svårt för operatörerna att höja sina priser. Utdelningen blev något i underkant av förväntningarna. Kursutvecklingen är extremt dåligt med tanke på att detta ska vara en säker, obligationsliknande aktie.
HM -24% (Köp)
Även H&M var en av fem stabila utdelningsaktier som Afv tipsade om när börsen skakade i samband med krigsutbrottet i fjol. Vi litade för mycket till bolagets historiska meriter. All handel inklusive H&M har varit utsatt när inflation ätit upp hushållens konsumtionsutrymme. Aktien gick sämre än index.
Akelius D +13% (Neutral)
Vi hade under lång tid ett köpråd på Akelius D-aktie men har successivt svängt om. För ett år sedan sänkte vi rådet till neutral efter en period då Akelius D gått klart bättre än många andra D-aktier. I december sänkte vi rådet igen till sälj då vi har svårt att se varför aktien ska handlas till låga 5,4% direktavkastning när kortare statsobligationer närmat sig 3%.
CombinedX -14% (Neutral)
IT-konsult som växer genom förvärv och gjorde IPO ifjol. Fokus är på specialistbolag som är starka inom olika nischer. Vi lockades inte av noteringen, bland annat med bakgrund mot att CombinedX några månader innan IPO gjort en emission till 20% lägre kurs (34 kr) jämfört med teckningskursen vid noteringen (42 kr). Rådet var neutral och man missade inget genom att passa på aktien.
Bravida +4% (Köp)
Bravida var ett av fem ”stabila bolag” som Afv ansåg defensivt inriktade placerare kunde äga i kristider. Bolaget har gjort jobbet bra och ökade rörelsevinsten 12% 2022. Aktien steg men var något sämre än index vilket kan bero på att investerarna är oroliga för hur en vikande byggkonjunktur påverkar Bravida framöver.
Medicover -15% (Sälj)
Den östeuropeiska vårdkoncernen har pressats både av kriget i Ukraina men också utfasningen av de covidtester som dopade lönsamheten under 2021. Kostnadsinflation gjorde att rörelsemarginalen föll ytterligare något mer än vi hade tippat, och aktien avkastade -15% under året.
Thule Group -28% (Köp)
När vi synade friluftsbolaget Thule ifjol hade aktien tappat 35% från årsskiftet 2021/22. Aktien värderades till 16x rörelsevinsten på konsensusprognoserna för 2022 och vi slog om till ett köpråd. Under sommaren fick Thule rejäla problem med höga lagernivåer hos cykelhandlarna och omsättningen föll 10% organiskt 2022. I januari i år synade vi aktien och slopade då köprådet. I början av februari aviserade Thule VD-byte och aktien har därefter fortsatt ned.
Flat Capital -58% (Sälj)
Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowskis investmentbolag gjorde ifjol företrädesemission. Teckningskursen var 20 kronor trots att substansvärdet var knappt 12 kronor vid samma period. Vi fortsatte att avråda från att äga och teckna aktier. Varken Siemiatkowski eller VD Hanna Wachtmeister tecknade sina andelar i emissionen. Det var helt rätt att avstå då aktien sjunkit cirka 60%.
VNV Global -59% (Köp)
Vårt köpråd på investmentbolaget VNV Global blev en smärtsam påminnelse om att billigt alltid kan bli billigare. Vi tyckte att substansrabatten på 45% var på tok på hög, särskilt i kombination med en kassa på drygt 2 miljarder kronor. Sedan dess har substansvärdet halverats och substansrabatten har ökat till 60%.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning