Råduppföljning: Lyckosam turnaround-trio

Det var rätt att tro på Munters vars aktie var billig trots lyckad turnaround i ryggen. Likaså blev det bra att köpa det ständiga problembolaget Scandi Standard som visat positiva tecken under året. En turnaround vi dock inte trodde på var Footway som i stället fick ett säljråd vilket även det visade sig helt rätt.
Råduppföljning: Lyckosam turnaround-trio - Temabild-Uppfoljning

Scandi Standard +50% (Köp)

Kycklingproducenten Scandi Standard var i turn-around-fas ifjol. Kan bolaget få rätsida på marginalerna är uppsidan stor, löd vår slutkläm. Med nya VD Jonas Tunestål har Scandi fått mer luft under vingarna. På helårsbasis var marginalen 2,4% (2,2). Under andra halvåret landade marginalen på över 3%. Efter kursuppgången slopade vi köprådet i mitten av februari i år.

Inwido -19% (Köp)

Fönster- och dörrtillverkaren Inwido har uppvisat god tillväxt senaste åren. 2022 växte bolaget 14% organiskt medan Ebita-marginalen pressades till 11,4% (11,7). Under hösten upprepade vi köprådet (+19% sedan dess). En svagare orderbok (-15%) parat med inflation och allmän osäkerhet gjorde att vi slopade köprådet efter bokslutet i februari. Aktien värderas till cirka 8,5x rörelsevinsten på 2023E.

Munters +54% (Köp)

Munters hade en slående låg värdering för ett år sedan trots lovande god orderingång. Sedan dess har bolaget gått från klarhet till klarhet inom datahallar med ett flertal riktigt stora affärer. Köprådet blev riktigt bra.

Stille -4% (Köp)

Medicinteknikbolag som säljer operationsbord och kirurgiska instrument. Under 2021 gjorde Stille ett förvärv i Schweiz som dubblerade bolagets verksamhet inom instrumentområdet. 2022 var den organiska tillväxten 12,7% för koncernen. Ebit-marginalen var 13,2% (10,7). I januari i år fick Hanna Ernestam Wilkman lämna VD-posten. Torbjörn Sköld tillträdde som ny VD i mars.

Footway -59% (Sälj)

E-handlaren har brottats med svag marknad och stora problem sedan förvärvet av Sportamore under 2020. Bolaget gör förlust och skuldsättningen är ett stort problem. Aktien har kollapsat och fortsatt falla även efter att vi ställde oss neutrala till den.

NGS Group -51% (Neutral)

Vårdbemanningsbolaget NGS har inte alls haft samma framgångar som börskollegan Dedicare senaste åren. Marginalerna har pressats. När vi synade NGS ifjol landade vi i en neutral hållning och föredrog i stället Dedicare, som mer än dubblerats på börsen sedan dess. I slutet av augusti lämnade VD Ingrid Nordlund NGS.

Orderhero (Teckna ej)

Ett förhoppningsbolag inom digitala betal- och beställningslösningar för restaurangbranschen som sökte notering för ett år sedan. Efter att Skatteverket kommit med invändningar om hur en av bolagets produkter hanterar kassaregistret rekommenderade vi att inte teckna aktien. Noteringen ställdes in kort senare.

Genesis IT -1% (Neutral)

”Billigt av flera skäl” löd rubriken när vi analyserade affärssystembolaget GenesisIT ifjol. Vi klagade på den klena transparensen och tveksamma kapitalallokeringen då Genesis sänkt utdelningen från 0,64 kr till 0,50 kr per aktie trots en betydande nettokassa och obelånad fastighet. Vid bokslutet nu i februari år föreslog styrelsen att helt dra in utdelningen.

Rovio +4% (Neutral)

Mobilspelsaktien gick dåligt under 2022 men fick ett rejält lyft nu i januari då det bekräftades att det israeliska bolaget Playtika lagt ett bud på 9,05 euro per aktie. Huvudägarna verkar dock inte intresserade av att sälja – åtminstone inte till Playtika med vilka förhandlingarna avslutats. I stället har en strategisk översyn inletts som involverar förhandlingar med andra parter om ett potentiellt uppköp. Aktien står nu i 7,75 euro.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning