Råduppföljning: Lyckade vinsthemtagningar

Det var rätt att ta hem vinsten i både Bredband2 och Linc som fallit på börsen senaste året. Det var även rätt att stå utanför Öresund som också pressats. Köprådet i Resurs utvecklades svagt trots avknoppningen av Solid Försäkring.
Råduppföljning: Lyckade vinsthemtagningar - Temabild Uppföljning

Linc -40% (Neutral)

”Ohälsosamma förväntningar” löd rubriken när vi analyserade investmentbolaget för ett år sedan. Aktien hade stigit 57% sedan vår teckna-rekommendation vid noteringen i maj ifjol. Substanspremien var hela 73% och vi tyckte det var läge att ta hem vinsten och skruvade ned rådet till neutral. Det var rätt. Både substansvärdet (-18%) och aktien (-40%) har sjunkit det senaste året.

Bredband2 -8% (Neutral)

Aktien hade utvecklats starkt sedan Affärsvärldens köpråd hösten 2020 (+37%) och vi skruvade ned rådet till neutral i fjol. I februari 2022 slog vi åter om till ett köpråd och under juli köpte vi in aktien till Afv-portföljen. Bredband2 värderas till knappt 11 gånger rörelsevinsten på 2023E. Kassaflödet är urstarkt och ger möjligheter till både höjd utdelning och fler förvärv.

LMK Group (Linas Matkasse) -28% (Neutral)

Bolaget som troligen mer är kända som Linas Matkasse kom till börsen våren 2021 med rejält coviddopade siffror. ”Risken är att LMK Group blir en värdefälla snarare än något utpräglat lönsamt tillväxtbolag” skrev vi i vår IPO-analys och avrådde från att teckna. När aktien fallit cirka 30% slog vi om till en neutral hållning. Under hösten 2021 när aktien fallit ytterligare landade vi i ett spekulativt köpråd. Aktien har dessvärre fallit vidare sedan dess. Med facit i hand skulle vi behållit vår negativ syn.

Resurs Holding -19% (Köp)

Trots att ägarna fått utdelningen av Solid under året och att Resurs värderades lågt för ett år sedan blev aktien en usel placering. Värderingen har fallit ytterligare – till under P/E 6 på årets väntade vinst. Väldigt billigt men inte helt utan skäl. FI har gett Resurs en sanktionsavgift på 50 Mkr för att inte ha iakttagit god kreditgivningssed. En allvarlig sak givet att kreditgivning är bolagets kärnverksamhet.

Hövding -1% (Neutral)

”Vi noterar att Hövdings största ägare familjen Eklund ökat sitt innehav under våren (2021) och nu äger 29,7% av aktierna i bolaget. Precis under budpliktsgränsen. För att nå vettig lönsamhet behöver volymerna och bruttomarginalen öka rejält. Hövding kommer sannolikt behöva ta in mer pengar kommande år, skrev vi”. I januari 2022 lade familjen Eklund ett budpliktsbud på 21 kronor per aktie. Under våren har Hövding tagit ett hybridlån på 50 Mkr. Aktien avnoterades 3 juni 2022.

Öresund -36% (Neutral)

Slutsatsen i fjolårets analys av investmentbolaget löd: ”Sammantaget ser vi ingen större anledning till att köpa Öresunds aktie för tillfället. I princip hela portföljen är noterad på börsen och Öresund handlas till 14% premie. Rådet blir neutral.” Det var rätt att inte köpa Öresund, som fallit 36% och utvecklats klart sämre än index.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning