Råduppföljning: Kurshaveri för IPO-trio

Enbart en av elva aktier steg sett över ett år i veckans omgång. Det var MedCap som vi köpstämplade ifjol. Avkastningen blev över 40%. Omgångens IPO-bolag utvecklades till rejäla haverier och det var helt rätt att undvika Arctic Blue Beverages som föll över 90%.
Råduppföljning: Kurshaveri för IPO-trio - Temabild-Uppfoljning

Nyfosa -39% (Sälj)

Vi pekade ut fastighetsbolaget som lite extra räntekänsligt på grund av både hög belåning och kort räntebindning. Rådet blev att sälja aktien som under året tappade 40% av värdet mycket just på grund av stigande räntor.

Pandox -12% (Köp)

Vi såg hotellfastighetsbolaget som en vinnare på fortsatt återhämtning efter pandemin. Pandox har med en nedgång på bara 12% klarat sig betydligt bättre än många andra fastighetsaktier. Rådet måste dock ändå betraktas som fel.

Resurs Holding -26% (Köp)

Nischbanken lyckas inte vinna förtroende på aktiemarknaden. Resultatutvecklingen har varit något svagare än väntat och vinsten går mot 3,5 kr/aktie jämfört med 4 kr som vi skissade på. Värderingen har pressats från P/E 7 för ett år sedan till P/E 5,6 i dag (2023E).

MedCap +44% (Köp)

Vi köpte in hälsovårdskoncernen MedCap till Afv-portföljen ifjol. ”Redo för förvärv” löd rubriken. I höstas köpte MedCap upp börskollegan AdderaCare för runt 100 Mkr. MedCap har uppvisat fin tillväxt och stärkt marginalerna och aktien har värderats upp. I januari i år sålde vi aktien ur portföljen efter över 40% avkastning. Med facit i hand för tidigt. Aktien har fortsatt upp och steg över 80% sett över ett år.

Arctic Blue Beverages -91% (Teckna ej)

Finländsk dryckestillverkare som noterades på First North ifjol. Vi på Afv var kritiska och avrådde från att teckna aktier. Under 2022 föll intäkterna samtidigt som rörelseförlusten ökade. Aktien har havererat rejält och är ned över 90% från IPO. Börsvärdet är nu 12 Mkr.

Sats -46% (Köp)

Gymkedjan återhämtade inte vinsterna som vi skissade på under 2022 med följd att balansräkningen blev alltmer ansträngd. Börsen började ta höjd för en emission men den färska Q1-rapporten var oväntat stark med en rörelsemarginal i nivå med Q1 2019 vilket lyfte aktien något. Rådet blev dock helfel vilket illustrerar riskerna med att investera i turn-arorund-case med svaga finanser.

Vultus -84% (Neutral)

Lundabolaget Vultus har utvecklat en plattform för effektivisering av gödsling och bevattning genom att analysera satellitbilder av odlingsfält. Noterades på Spotlight ifjol. Vi landade i en trea i betyg alltså ett neutralt råd med lutning åt det negativa. I april i år meddelade Vultus att de gör en emission. Aktien rasade då 40% och är ned över 80% sedan IPO.

Vitrolife -3% (Neutral)

Medicinteknikbolagets aktie hade mer än halverats från toppnivåerna när vi synade aktien ifjol. Trots kursfallet var värderingen inte låg och vi landade i en neutral hållning. Under våren slutade Thomas Axelsson som VD efter drygt 11 år på posten. Vitrolife-aktien värderas nu till EV/Ebit 40x på 2023E.

Embracer -21% (Köp)

Med facit i hand skulle vi gett upp om förvärvsbygget tidigare. Nu väntar sannolikt en tid av renodling och självrannsakan för spelkoncernen, och en sådan process brukar vara mer segdragen än många först tror.

Avensia -53% (Neutral)

När vi synade e-handelskonsulten Avensia ifjol skrev vi. ”Tecken på en avsvalnad e-handelsmarknad kan påverka kundaktiviteten negativt. Det krävs aggressiva prognoser för att räkna hem aktien”. 2022 steg omsättningen 11% men bolaget vände till förlust -13,0 Mkr (22,9) på Ebit-nivå. I höstas analyserade vi återigen Avensia och landade då också i en neutral hållning.

My Beat -69% (Neutral)

En virtuell mobiloperatör med runt 6 000 kunder som riktat in sin marknadsföring mot seniorer. Bolaget körde snabbt slut på alla pengar som togs in vid noteringen och har tagit dyra lån och gjort ett förvärv för att hanka sig fram. Aktien är kraftigt ned sedan IPO.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning

Annons från VECKANS FÖRETAG