Uppföljning Affärsvärldens råd
Råduppföljning: Kollaps i Alm-sfären
Bakkafrost +22% (Neutral)
Vi var ganska positiva till Bakkafrost men vågade inte sätta köp på aktien då vi oroade oss över hur konjunkturen skulle påverka laxpriset. Sedan dess har laxpriset gått starkt.
Kopparbergs +3% (Köp)
Öl- och cidertillverkaren Kopparberg har sett sin lönsamhet falla en del de senaste kvartalen då man inte lyckats kompensera sig för ökade priser på insatsvaror. Aktien är i princip oförändrad sedan vår senaste analys.
Clas Ohlson +12% (Köp)
För ett år sedan pekade vi på att Clas Ohlson sannolikt skulle ha några tuffa kvartal framför sig med både svag efterfrågan från kunderna och kostnadsinflation. Vi landade ändå i ett köpråd då aktien helt enkelt såg allt för billig ut om man tror på en långsiktig rörelsemarginal över 5%. Sedan dess har lönsamheten pressats en del samtidigt som aktien utvecklats helt okej.
Probi -20% (Neutral)
Probiotikabolaget vinstvarnade inför Q3 ifjol efter en svag utveckling på den viktiga amerikanska marknaden (70% av intäkterna för Probi). Utvecklingen under första halvåret 2023 har varit fortsatt svag. I somras säljstämplade vi Probi som handlas till EV/Ebit 41x på 2024E. Vi föredrar hellre börskollegan BioGaia som värderas till 18x rörelsevinsten på prognoserna för nästa år.
CDON -43% (Sälj)
”CDON är inte Amazon” löd rubriken när vi säljstämplade e-handlare ifjol. Hög förlusttakt parat med en tilltagen värderingen var våra främsta argument. I våras meddelade CDON att de går samman med konkurrenten Fyndiq. Efter att CDON tappat över 40% på några månader slopade vi säljrådet. Men skrev samtidigt att vi inte lockas av aktien, som fortsatt ned sedan dess.
Vadsbo -54% (Neutral)
Bolaget utvecklar och säljer belysningsprodukter. Ifjol gjorde Vadsbo ett förvärv av LedLab som säljer belysningslösningar med LED-teknologi. Sämre konjunktur har påverkat försäljningen negativt (-4% organiskt första halvåret 2023) för koncernen och Vadsbo går fortsatt med förlust. Aktien har mer än halverats sett över ett år.
Cint -69% (Neutral)
De första tecknen på att något var fel i undersökningsbolaget Cint var att kursen föll kraftigt och Afv tyckte det luktade ”blankarattack”. Rådet blev neutral. De kommande kvartalen försvann all tillväxt och aktien havererade.
Autostore +71% (Köp)
För ett år sedan köprekade vi norska Autostore som tillverkar system för robotlager. Aktien gick mycket starkt månaderna därefter och i vintras tog vi därför hem köprådet. Avkastningen blev hela 71%. Sedan dess har aktien återigen gått svagt, bland annat då orderingången inte varit bra.
ALM Equity -36% (Sälj)
I januari gav ALM upp idén att Svenska Nyttobostäder skulle drivas utan hänsyn till rådande marknadsförhållanden. Hela kapital- och finansstrukturen har sedan dess gjorts om. I april kastade ALM och Corem klokt nog in halva handduken i samägda bostadsutvecklaren Klövern. Kloka åtgärder men det har inte räddat aktien som är ner rejält sedan Afv satte sälj.
Svenska Nyttobostäder -69% (Sälj)
Aktien har kollapsat efter att Afv satte sälj. Hela kapitalstrukturen är nu omgjord. Det är dock tveksamt om nyemissionen som gjorts räcker. Belåningen är fortfarande för hög och kassaflödet negativt.
Veteranpoolen -11% (Neutral)
Afv konstaterade att Veteranpoolen hade återhämtat försäljningen och mer därtill efter pandemin. Samtidigt verkade bolaget gå in i en trögare period och vi menade att man troligen inte behövde ha bråttom med att köpa in aktien (neutralt råd). Det visade sig stämma då aktien föll något under perioden. I slutet av augusti uppgraderade vi aktien till köp med tesen att Veteranpoolen gynnas av en strukturell tillväxttrend.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning