Uppföljning Affärsvärldens råd
Råduppföljning: Fullträff i Logistea
EQT +44% (Neutral)
En något hög värdering på aktien och tunga insiderförsäljningen gjorde oss lite försiktigt inställda till riskkapitalbolaget. Dessutom tog vi höjd för att stigande räntor kan göra det svårare att resa nytt kapital. I det sistnämnda fick vi rätt och förväntningarna på tillväxten i förvaltat kapital har kommit ned rejält. Trots det har aktien stigit, och blivit ännu dyrare.
VEF -9% (Neutral)
Investmentbolaget handlades till hela 55% rabatt mot rapporterat substansvärde när vi skrev om aktien för ett år sedan. Hela portföljen är dock onoterad och transparensen runt innehavens redovisning är låg. VEF:s tyngsta innehav Creditas har lyckats vända hiskeliga förluster till ett litet positivt kassaflöde. Sanningens ögonblick blir hur börsen kommer värdera Creditas när bolaget väl särnoteras. VEF:s plan är att det ska ske under inom två år.
Inwido +70% (Köp)
När vi synade fönstertillverkaren Inwido ifjol värderades aktien till 6,7x EV/Ebita på R12M. Stigande energipriser borde öka incitamenten att byta fönster och spara uppvärmningskostnader, skrev vi och satte köp. Första halvåret 2024 sjönk omsättningen 13% organiskt. Ebita-marginalen var 7,8% (9,8). Vid halvårsrapporten i somras tog vi hem köprådet efter 70% kursuppgång.
Fasadgruppen -19% (Neutral)
Aktiens värdering började locka för ett år sedan, men den pressade byggmarknaden och höga skuldsättningen fick oss att förbli neutrala. Vi skrev nyligen om aktien igen och oroades då av att bolaget gasar på med nya förvärv trots att skuldsättningen skenat och ligger långt över det egna finansiella målet. Aktien har tagit rejält stryk senaste månaderna.
Enad Global 7 -39% (Neutral)
Under en kort tid hade vi köpråd på spelutvecklaren men slopade det när det blev känt att bolaget tänker finansiera ett stort spelprojekt som utvecklas av ett bolag som ägs direkt av EG7:s viktigaste nyckelpersoner, VD Ji Ham och ordförande Jason Epstein. Vårt förtroende för dessa är mycket lågt och vårt intresse för aktien begränsat.
Stendörren +35% (Neutral)
När vi för ett år sedan skrev om fastighetsbolaget Stendörren var vi positiva till aktien men vågade ändå inte oss på ett köpråd då bolaget var på väg att förlora sin största hyresgäst Coop och saknade ny hyresgäst. Sedan dess har Stendörren lyckats ersätta Coop med Fortifikationsverket. Därutöver har den sjunkande räntan givit skjuts åt aktien.
Bulten +2% (Köp)
Bulten tillverkar fästelement med fordonsindustrin som största kundgrupp. Under 2023 hade bolaget svag lönsamhet på grund av ovanligt hög och volatil efterfrågan. Vi skissade i analysen på att detta var övergående, men marginalen har inte repat sig som vi trott. På rullande 12 månader är rörelsemarginalen 4,4% mot prognoser på 5,5-6,0%. Att aktien hade en låg initial värdering begränsade nedsidan.
Mips +66% (Neutral)
Hjälmbolaget värderades till 20x omsättningen och 85x rörelsevinsten när vi synade aktien ifjol. Vi varnade för att Q3 2023 skulle bli svagt och satte ett neutralt råd. Aktien tappade 10% på Q3-rapporten men har därefter gått starkt. Första halvåret 2024 steg omsättningen 14% organiskt och rörelsemarginalen till 30% (20). Aktien har fått revansch men är fortsatt dyr och värderas nu till P/E 62x samt EV/Ebit 48x på 2025E.
Autoliv +8% (Neutral)
Aktien har underpresterat börsen när allt fler tecken kommit på att den globala bilproduktionen dämpas. Autoliv har redan mycket höga marknadsandelar och skulle troligen få svårt att växa i ett sådant scenario. Vi ansåg nyligen att värderingen blivit väl låg och ändrade rådet till köp i somras då kursen var 1060 kr.
Logistea +121% (Köp)
Logistikfastighetsbolaget hade för ett år sedan fått nya ägare och stärkt balansräkningen. Med en värdering kring 13 gånger vinsten såg aktien köpvärd ut. I somras meddelades att bolaget går samman med det norsklistade fastighetsbolaget KMC Properties i en transaktion som ser ut att stärka intjäningsförmågan. Samtidigt har räntorna rört sig i rätt riktning. Aktien har mer än dubblerats. Nyligen seglade Rutger Arnhult upp som enskilt största ägare.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning