Uppföljning Affärsvärldens råd
Råduppföljning: Fullträff i IPO med marknadspotential

Atlas Copco +12% (Neutral)
För att vara ett industribolag hade Atlas Copco en mycket hög värdering, påpekade Afv. Visserligen är den operativa utvecklingen riktigt bra men inte så att det försvarade ett köpråd utan vi nöjde oss med neutral stämpel. Aktien gick ungefär som index.
Securitas +1% (Köp)
Vi satte köpråd på säkerhetskoncernen efter ett pandemipåverkat 2020 tyngt av omstruktureringskostnader. Köprådet upprepades nu i december efter att bolaget annonserade att man återförenas med sin gamla avknoppning Niscayah genom köpet av Stanley Security. Aktien har dock pressats något därefter. Delvis i spåren av den allmänna börsoron men sannolikt också på grund av den kommande företrädesemission som ska finansiera förvärvet.
Cint +75% (Teckna)
Ett tillväxtbolag inom digital teknik för marknadsundersökningar som noterades för ett år sedan. Afv ansåg man borde teckna. Cint har växt över förväntan sedan dess och klippt till med ett stort förvärv i USA som cementerar bolagets starka position i sin nisch. Värderingen på uppåt 80x rörelsevinsten blev dock väl häftig och köprådet slopades i november i fjol på kurs 117 kr.
Freja eID Group -37% (Köp)
Affärsvärlden fastnade för det lilla teknikbolaget Freja eID för ett år sedan. Bolaget tillhandahåller en mobil e-legitimation och har även tagit fram en lösning för digitala vaccinationsintyg. Mitt i brinnande pandemi tyckte vi detta var intressant, med vissa brasklappar. Vi landade slutligen i ett spekulativt köpråd, som gick bra till en början. Men trots att bolaget har haft en god kundtillväxt under året har det inte fått tillräcklig effekt på lönsamheten och aktien har gått därefter.
Doro -5% (Köp)
För ett år sedan aviserade telefonbolaget Doro planerna på att dela ut verksamheten inom trygghetslarm. Careium noterades på First North i december 2021. Doro-aktien gick bra inför uppdelningen men efter särnoteringen har aktierna utvecklats sämre. Delvis på grund av börsoro men också svag operativ utveckling för Careium i Storbritannien.
Akelius D +19% (Köp)
Med en hög direktavkastning på 6,7% såg vi köpläge i Akelius D-aktie för ett år sedan. Sedan dess har fastighetsjätten lämnat Sverige, Danmark och Tyskland genom att sälja 29 000 lägenheter till Heimstaden för 93 miljarder kronor. I samband med affären upprepade vi i oktober vårt köpråd med brasklappen om att stigande räntor inte är bra för denna typ av aktier med fast utdelning.
Stille +23% (Köp)
Medicinteknikbolaget Stille säljer kirurgiska instrument och operationsbord. ”Vårdskuldens vinnare” löd rubriken i analysen där vi lyfte fram Stilles förvärvsmöjligheter. Under det gångna året har Stille gjort ett förvärv i Schweiz. Köprådet blev bra trots att aktien kommit ned en hel del från toppnivåerna kring 155 kronor i oktober.
Beijer Electronics +55% (Köp)
Teknologikoncernen Beijer Electronics pressades under 2020 till följd av uppskjutna orders och senarelagda investeringar. Afv skissade på återhämtning under 2021. Det var helt rätt. Fjolåret avslutades med en rekordhög orderingång och stärkt marginal. Aktien steg 55%.
Ytrade Group -53% (Neutral)
Bolag med sajt för köp-och-sälj av begagnade kläder av lite finare snitt som gjorde IPO för ett år sedan. Afv var skeptiska givet den tidiga utvecklingsfasen. Omsättningen var bara 5 Mkr. Men ”hett IPO-klimat” och ”hållbarhetsprofil” gjorde att vi inte direkt avrådde. Omsättningen steg till 12 Mkr i fjol men det är fortfarande helt otillräcklig och förlusten var nära 30 Mkr. Aktien blev usel.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning