Uppföljning Affärsvärldens råd
Råduppföljning: Full pott
Investor +18% (Köp)
Vi satte köp på Investor som för ett år sedan var ett av få investmentbolag med rejäl rabatt, 14%. Under året har rabatten minskat till 7% samtidigt som substansvärdet växt med 10%. Inklusive utdelning närmar sig totalavkastningen 20% under året, vilket också råkar vara i linje med Investors snitt det senaste decenniet.
Kid ASA +7% (Köp)
Kid säljer hemtextil i Sverige och Norge. Afv landade i ett köpråd under fjolåret. Vi lockades av en hög direktavkastning, låg värdering samt defensiva drag. Under fjolåret utvecklades både omsättningen och lönsamheten starkt. Rörelsemarginalen landade på rekordstarka 17,4% för 2021. Aktien har gått bra på en svajig börs.
Evolution -33% (Neutral)
Verksamheten fortsätter gå som tåget med kraftig tillväxt och extrem lönsamhet. Men bolagets geografiska exponering har återigen hamnat i fokus efter en blankarrapport där det påstods att Evolution tagit emot spel från otillåtna länder. Aktien har tappat en tredjedel av värdet senaste året. Vi svängde i december om till ett köpråd på kursen 927 kronor och köpte senare även aktien till Afv-portföljen.
Alligo +19% (Köp)
För ett år sedan hette bolaget Momentum Group och annonserade planer på att dela upp verksamheten i två nya bolag. Afv lutade åt att det kunde ge en uppvärdering. Så blev det. Avkastningen blev 19%, vilket baseras på dagskurs för Alligo och kursen när vi satte ett säljråd på Momentum kort efter avknoppningen.
Intrum -5% (Neutral)
Inkassobolaget Intrum ökade både portföljinvesteringar och lönsamheten under 2021. Skuldsättningen förblev alltjämt hög. Afv landade i ett neutralt råd för ett år sedan. Det var rätt att avvakta med aktien som mer eller mindre är oförändrad sedan dess.
Paxman +15% (Köp)
Medicinteknikbolag som säljer skalpkylningssystem för att motverka håravfall i samband med cytostatikabehandlingar. Från 1 januari 2022 omfattas bolagets system av en väsentligt mer fördelaktig kostnadsersättning vilket väntas driva tillväxten kraftigt kommande år. Vi upprepade köprådet i november och aktien återfinns i Afv-portföljen.
Tellusgruppen -13% (Neutral)
Koncernen driver förskolor och skolor i Stockholmstrakten. 2021 omsatte Tellusgruppen 262,5 Mkr medan rörelsemarginalen pressades till -2,0% (+3,9). Vi lockades inte så mycket av Tellusgruppen när vi synade bolaget inför noteringen ifjol. Man missade heller inget om man passade på IPO:n.
Hemply Balance -49% (Teckna ej)
Hemply Balance säljer olika produkter gjorda på hampa vilket är en växt besläktad med Cannabis och som sägs ha hälsofrämjande effekter. När bolaget noterades för ett år sedan så utvecklades en ny intimvårdsserie för kvinnor efter tidigare legala bakslag för bolagets kosttillskott i Sverige. Vi lockades inte av detta och avrådde från att teckna aktier i IPO:n. Bortsett från några tillfälliga toppar har aktien också varit en dålig investering. Under året som gått har bolaget ingått samarbetsavtal med bland annat Kronans Apotek och Apotea gällande den nya intimvårdsserien. Ett polskt bolag verksamt inom CBD-baserade kosttillskott, kosmetika och husdjursprodukter har också förvärvats.
New Wave Group +69% (Neutral)
Profilbolaget har lyft sin lönsamhet dramatiskt efter krisen 2020 men vi var skeptiska till att pensla in att lyftet skulle bestå i våra prognoser. Men New Wave har inte bara försvarat utan även förbättrat sina marginaler som numera är dubbelt så höga som historiskt. Vi höjde nyligen rådet till köp i en ny analys.
Elos Medtech +153% (Neutral)
Hösten 2020 satte vi ett köpråd på kontraktstillverkaren Elos Medtech då vi lockades av tillväxtutsikterna inom robotkirurgi. Aktien steg 75% på några månader och vi skruvande ned rådet till neutral, med facit i hand för tidigt. I början av juni 2021 kom ett bud på Elos Medtech på 215 kronor per från riskkapitalbolaget TA Associates. Budgivarna har inte fått in 90% av aktierna och Elos-aktien har värderats upp ytterligare på börsen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning