Uppföljning Affärsvärldens råd
Råduppföljning: Finn fem fel
Husqvarna -23% (Köp)
Afv konstaterade att Husqvarna lyckats höja marginalerna även om det förelåg osäkerhet kring hur mycket av detta som var en pandemieffekt. Operationellt har bolaget trummat på hyfsat men aktien har liksom mycket annat konsumentrelaterat tappat mark. Nyligen aviserade samarbetspartnern Bosch att de ämnar köpa aktier i Husqvarna och därefter kommer att äga ca 12% av bolaget.
Proact +45% (Köp)
”Bäddat för revansch”, löd rubriken när vi analyserade datalagringsbolaget Proact för ett år sedan. Bolaget hade drabbats hårt av halvledarbristen 2021 och aktiekursen hade pressats. Men visst blev det revansch under 2022. Bolaget växte med 35% och lönsamheten förbättrades. Aktien är upp drygt 45% sedan köprådet.
Sinch -44% (Köp)
Tanken bakom köprådet var att Sinch kunde parera prispress och få fart på tillväxten precis som i tidigare svackor. Den analogin höll dock inte. Kanske är skälet att kunderna blivit tuffare när de ser lågkonjunktur på radarn. Rådet slopades på 39 kr i april.
Link Mobility -28% (Neutral)
Ett norskt företag på samma marknad som svenska Sinch, meddelandetjänster och då ofta SMS för kunder med behov av att sända stora volymer med hög tillförlitlighet. Aktien såg billig ut men delvis till priset av en utsatt balansräkning. Precis som Sinch har bolaget påverkats av en allt svagare marknad men Q4-rapporten hade ändå lovande inslag. Ledningen flaggar för högre tillväxt i år.
Pion Group -30% (Neutral)
Bemanningsbolaget Poolia (numera Pion Group) hade ett starkt 2021 i ryggen. 2022 steg intäkterna 14% (13% organiskt). Rörelsemarginalen sjönk till 3,6% (4,6). Styrelsen föreslog i samband med bokslutet en utdelning på 0,50 kronor per aktie vilket är en halvering mot året innan.
Lindab -35% (Köp)
Ventilationsbolaget Lindab hade precis avyttrat affärsområde Building Systems när vi synade aktien ifjol. Tillväxtmöjligheterna var goda i takt med alltmer fokus på energieffektiva lösningar. 2022 var den organiska tillväxten 11%. Rörelsemarginalen pressades till 10,9% (13,1). Högre priser på insatsvaror och den i övrigt skenande inflationen har påverkat negativt och aktien har pressats.
Beammwave -35% (Teckna ej)
När teknikbolaget Beammwave skulle noteras på First North till teckningskursen 15,85 kr blev Afv:s råd att inte teckna aktien (tärningsbetyg 2). Vi framhöll att bolagets teknik befann sig på prototypstadiet och att Beammwave hade mycket att bevisa för aktiemarknaden. Nyhetsflödet har varit relativt dämpat sedan noteringen även om ett samarbete med Cadence Design Systems och Amazon Web Services sticker ut. Det var rätt att passa på aktien.
Catena Media -36% (Köp)
Aktien blev en dålig investering trots att Afv ansåg att vi räknade defensivt på bolaget. Den operativa utvecklingen har varit sämre än väntat men framför allt har renodlingen mot USA avslöjat att värdet på övriga Catena inte varit så högt som vi tänkt oss. Konkurrenten Better Collective ser dock värde efter kursraset och har köpt in sig i Catena under 2023. De äger 8,5%.
DistIT -79% (Köp)
IT-distributören DistIT har haft det kämpigt senaste året. Svagare köpkraft hos konsumenterna och en svagare svensk krona har pressat rörelsemarginalen till 0,9% (3,6). I samband med bokslutet för 2022 aviserade DistIT att de tvingas göra en företrädesemission på cirka 100 Mkr, delvis för att finansiera en redan beslutad utdelning. Aktien halverades på beskedet och blev en usel investering sett över ett år.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning