Råduppföljning: Energisk budstrid om Dala Energi

Det var helt rätt att sätta köp på Dala Energi som steg 79%. Även Securitas gick bra med en avkastning på 45%. Bland omgångens övriga aktier stack Bergman & Beving, Doro och Addlife ut. Där rusade aktiekurserna rejält.
Råduppföljning: Energisk budstrid om Dala Energi - råduppföljning med symbol ny
Experience the brilliance of a luxury car's illuminated blind spot warning in the mirror up close. Foto: maniacvector - stock.adobe.com

Fortum +34% (Neutral)

Vi lockades av Fortums tillgångar inom vattenkraft och kärnkraft. Givet att elpriserna för ett år sedan var på väg ned och att vi därmed förutspådde fallande vinst stannade vi vid ett neutralt råd för aktien. Under året som gått har Fortums vinster sjunkit något men aktien har ändå gått helt okej.

Bergman & Beving +98% (Sälj)

Analysen pekade på risken för en byggrelaterad nedgång i Bergmans vinstnivå vilket skulle sätta förvärvsstrategin på paus, få aktiens värdering framstå som hög och kursen att dala. Men utfallet blev precis tvärtom. Bolaget ökade rörelsevinsten 15% till 438 Mkr 2023/24 (vår prognos 384 Mkr), vilket vi tror till stor del beror på mycket bra tillskott från nyförvärvade enheter. Detta innebar att Bergman & Beving kunde fortsätta förvärva i frisk takt. Värderingen har ökat från 15x till 21x nästa 12 månaders rörelsevinst.

Husqvarna -21% (Köp)

Sommaren 2023 ökade tyska teknikjätten Bosch sitt ägande till 12% i Husqvarna. Vi köpstämplade Husqvarna på basis att marginalen skulle stärkas, vilket inte skett. Rörelsemarginalen sjönk till 12,7% (13,1) första halvåret 2024. I mitten av september kom Husqvarna med en vinstvarning inför Q3. Vi slopade då köprådet på aktien.

Dala Energi +79% (Köp)

Vi har i princip oavbrutet sedan hösten 2022 haft köpråd på Dala Energi som äger elnät i Dalarna. Den stora lockelsen har varit möjligheten till en försäljning av elnätet långt över börsvärdet. Under perioden har en affär presenterats som värderar Dala Energi till runt 140 kr per aktie.

Bonava -3% (Neutral)

För ett år sedan var bostadsutvecklaren mitt uppe i en process att säga upp personal och avyttra tillgångar för att hantera den tröga marknaden och fasliga skuldsättningen. Vi var oroade att bolaget skulle behöva göra nyemission. Några månader senare kom beskedet att Bonava behövde ta in drygt 1 miljard i nytt kapital till kraftig utspädning. Aktiekursen är halverad på ett år, men den som deltog i företrädesemissionen har bara förlorat 3%.

Doro +118% (Neutral)

När vi synade telefonbolaget Doro ifjol värderades aktien till 6,2x rörelsevinsten bakåtblickande. Utsikterna var osäkra med svagare köpkraft hos konsumenterna och rådet blev neutral. I slutet av september i år lade norska Xplora Technologies (noterat i Norge) ett bud värt drygt 830 Mkr (34 kr per aktie) motsvarande EV/Ebit 8,4x på R12M. Premien var 38%. Budet rekommenderades av styrelsen i Doro.

Addlife +153% (Neutral)

När vi synade serieförvärvare Addlife ifjol hade bolagets marginaler pressats, skuldsättningen ökat (nettoskuld/Ebitda 3,9x) och aktien halverats. Aktien värderades till 11,6x EV/Ebita på R12M ifjol. Första halvåret 2024 växte Addlife 5% organiskt. Ebita-marginalen var 11,4% (11,0) och aktien har fått rejäl revansch på börsen. Addlife-värderas nu till 19,3x EV/Ebita på 2025E.

Incap +68% (Neutral)

Finska kontraktstillverkaren Incap vinstvarnade för ett år sedan då bolagets storkund Victron Energy hade problem med höga lagernivåer. Incap-aktien föll då 25% på beskedet och vi stod vi sidlinjen med ett neutralt råd. 2023 stod Vitctron för 47% av Incaps intäkter (67% år 2022). Övriga kunder växte 17% år 2023 och Incap-aktien har fått revansch på börsen.

Securitas +45% (Köp)

Vi tyckte skuldsättningen var i högsta laget men också att värderingen av Securitas tog stort intryck av just detta. Kan bolaget ”prestera på rimlig nivå” borde skulden gå att hantera, var slutsatsen. Securitas har lyft sina (underliggande) marginaler och pressat skuldkvoten från 3,7x till 2,9x Ebitda. Aktien gav bra avkastning, även i relation till index.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning

Annons från Spotlight Group
Annons från SciBase