Råduppföljning: Bland guld och gödsel

Vi prickade rätt bland globala guldjättar och fick också rätt i rådet att teckna aktier i förra höstens notering av gödselbolaget Cinis Fertilizer. Några av veckans övriga vinnaraktier fanns lite mer oväntat i bygg- och fastighetsbranschen.
Råduppföljning: Bland guld och gödsel - råduppföljning med symbol ny
Experience the brilliance of a luxury car's illuminated blind spot warning in the mirror up close. Foto: maniacvector - stock.adobe.com

Newmont +0% (Neutral) och Barrick +9% (Köp)

För ett år sedan synade vi parallellt  Newmont och Barrick, global etta respektive tvåa inom guldbranschen. Inom guldgruvebranschen finns en tendens till stora värdeförstörande förvärv. Vårt intryck var att Barricks ledning hade större fokus på aktieägarvärde än Newmonts och gjorde därför Barrick till vårt val inom sektorn. Analysen har sedan dess åldrats väl. Newmont presenterade i våras ett stort förvärv av australiensiska konkurrenten Newcrest. Marknaden är skeptisk till affären och Newmonts aktie har gått dåligt sedan affären presenterades. Barrick har å andra sidan utvecklats ganska bra.

Mips +11% (Neutral)

Hjälmbolaget Mips hade vinstvarnat inför Q3-rapporten ifjol. Höga lagernivåer hos återförsäljarna var en orsak. ”Negativ vinsttillväxt och osäkerhet är ingen bra kombination” skrev vi och landade i ett neutralt råd. Första halvåret 2023 föll omsättningen 48% organiskt och rörelsevinsten landade på 38 Mkr (168).

Cinis +42% (Teckna) och -8% (Neutral)

Cinis tog in kapital i en IPO för att bygga ett flertal fabriker som tillverkningar miljövänlig konstgödsel. Afv gillade denna IPO och hur ledningen säkrat upp projektet med bra kund- och leverantörsavtal. Aktien rusade i premiären varpå vi sänkte köprådet (+42%) till förmån för neutralt råd. Sedan dess har Cinis gått enligt plan med miljötillstånd och byggnation av en första fabrik i Örnsköldsvik. Nyligen meddelades att fabrik nummer tre ska etableras i USA, inte i Norden som ursprungligen tänkt. Aktien är ned något sedan vårt neutrala råd (-8%).

NCC +40% (Neutral)

När vi skrev om byggkoncernen för ett år sedan hade bolaget nyligen gått ut med en vinstvarning som skickat aktien i botten. Sedan dess har den då drabbade industridelen återhämtat sig något, samtidigt som den kommersiella fastighetsutvecklingen levererat goda resultat. Byggmarginalerna är dock under press och aktien står fortfarande lågt, även om kursutvecklingen är god jämfört med förra årets bottennivåer.

HMS Networks +33% (Sälj)

Säljer lösningar för industriell automation. Orderingången steg rejält under pandemin till följd av att kunderna tidigarelade orders på grund av komponentbrist. När vi synade HMS ifjol hade aktien fallit 40% sedan årsskiftet (2021/22) men värderades ändå över 30 gånger vinsten. Det var fel att säljstämpla HMS som stigit på börsen trots minskad orderingång.

Platzer -7% (Köp)

Oturligt säkrade elpriser och stigande räntor har fått resultatet och aktien på fall. Med ett P/E-tal kring 12 värderas aktien ungefär som i fjol men med ytterligare något högre räntor – och därmed högre avkastningskrav – är aktien ändå inget uppenbart fynd. I en färsk uppdatering var vi neutrala till Platzer.

Atrium Ljungberg +32% (Neutral)

När vi för ett år sedan skrev om Atrium Ljungberg rådde total fastighetsfrossa på Stockholmsbörsen och i princip alla fastighetsbolag såg väldigt billiga ut både sett till substans och intjäningsförmåga. Även om vi gillade Atrium Ljungberg avstod vi från köpråd då det var många andra fastighetsaktier som såg ännu billigare ut. Det var synd. Sedan dess har aktien varit bland sektorns bästa.

Vitec +19% (Neutral)

Serieförvärvare inom mjukvara. När vi synade Vitec ifjol hade aktien fallit drygt 20% sedan vårt tidigare säljråd. Vi skrev ”aktien är fortsatt inte billig. Risken är att nuvarande värderingsmultiplar inte är hållbara”. Vitec-aktien värderas nu till EV/Ebit 24x på 2024E.

Tele2 +3% (Köp)

Teleoperatörerna har varit mycket svaga och även om senaste rapporten visade på lite bättre siffror blev Tele2 ingen bra investering. Aktien gav 3% tack vare utdelningsavkastningen. Värderingen är för närvarande P/E 14 med en förväntad direktavkastning på 8,3%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning