Råduppföljning: BIMobject i topp

Det mesta var köpvärt i Coronaraset för ett år sedan. Afv prickade flera av de största vinnarna som G5 Entertainment, BIMobject och Tobii. Men några missar blev det också.
Råduppföljning: BIMobject i topp - Temabild Uppföljning

För ett år sedan härjade första vågen av Covid-19-krisen och börsen hade rasat 30% på kort tid. Afv gick igenom det senaste halvårets alla köpråd i korta analyser kallade Coronarevideringar. Höll aktierna ännu måttet och förblev köpvärda eller hade krisen ändrat förutsättningarna helt?

Den här omgången valde vi att slopa en del köpråd vilket i backspegeln sett var mindre bra. Det fanns ett inslag av riskreduktion i tänkandet. Att undvika de minsta bolag, premiera starka balansräkningar och liknande. Hellre välja Volvo än Ferronordic, så att säga. När börsklimatet slagit om till hausse har det varit mindre bra i vissa fall.

Men generellt sett var utfallet bra. Afv upprepade köp i flera av de bästa aktierna som G5 Entertainment, BIMobject och Tobii. Flera av de aktier vi ratade har visserligen gått bra absolut sett men inte anmärkningsvärt så jämfört med index.

Green Landscaping +112% (Köp)

”Gräset växer i år också”, var rubriken och detta var rätt inställning. Green är ett bolag som inte påverkats särskilt mycket av viruskrisen och kursraset för ett år sedan var en klassisk överreaktion. Trots vissa operativa problem med sjukskrivningar har bolaget bättrat på sin marginal. Ovanpå det fortgår förvärvsstrategin. Green har etablerat sig i Norge på allvar.

BIMobject +213% (Köp)

Teknikbolaget BIMobject har parerat viruskrisen hyfsat. Bolaget har en hög andel återkommande intäkter. Digitaliseringsgraden inom byggsektorn borde öka på sikt. Vi slopade köprådet efter att bolaget gjort en riktad emission i höstas. Efter att aktien fallit tillbaka en hel del slog vi på nytt om till ett köpråd för några veckor sedan.

Tobii +170% (Köp)

Verksamma inom ögonstyrning. “Det underliggande caset är oförändrat eller bättre. Värderingen är ner radikalt”, skrev vi och behöll aktien i Afv-portföljen. Tobii hängde därefter med i börsrallyt och vi slopade köprådet efter att bolaget aviserat ett samarbete med Google som fick rejäl fart på aktien.

Fagerhult +41% (Sälj)

Tillverkar armaturer för belysning. Hade flera egenskaper vi skydde i Coronarevideringarna. Hög skuldsättning, stor verksamhet i utsatta områden (norra Italien) och svag lönsamhetsutveckling. Aktien fick dock ett stort lyft på höstens vaccinnyheter som tände hoppet om en normalisering. Uppgången på 41% är inte särskilt bra jämfört med annat cykliskt, men det var fel att sätta sälj.

G5 Entertainment +106% (Köp)

Vi gillade mobilsspelsbolaget satsning mot mer egenutvecklade spel och en mer diversifierad spelportfölj. G5 har en solid finansiell ställning med en betydande kassaposition. Möjligheten att det nya spelet Jewels of Rome kan bli en juvel för aktieägarna finns, skrev vi. Med facit i hand slopade vi köprådet alldeles för tidigt, aktien har fortsatt upp.

Akelius D +20% (Köp)

Aktier med fast utdelning gav dåligt skydd mot börsfall och när index sedan vände upp har de sällan hängt med tillbaka. Vårt val Akelius D-aktie bjöd på för gruppen genomsnittlig avkastning. I absoluta tal är +20% bra nog för att klassa rådet som rätt. Här jämför vi med ett rimligt avkastningskrav. Afv har fortfarande en positiv inställning till aktien vars utdelning är uppbackad av tillgångar av helt annan och högre kaliber än i många andra D-aktier. Farhågor om inflation har dock tyngt aktien på sistone.

Telenor +8% (Köp)

Teleoperatörer var inte sektorn att satsa på när krisen slog till. Vinsterna var inte så virussäkra som man kanske trodde initialt. Minskat resande betydde mindre höglönsamma roamingintäkter, till exempel. Operatörer med närvaro på tillväxtmarknaden har drabbats extra hårt. Ett exempel är Telenor som bara orkat upp 8% under det senaste året. Skillnaden är slående jämfört med lokala virtuella operatörer, exempelvis Infracom som vi också hade köpråd på (+230%).

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning

Annons från VECKANS FÖRETAG