Uppföljning Affärsvärldens råd
Råduppföljning: Aktien som blev en kursdubblare
![Råduppföljning: Aktien som blev en kursdubblare - Temabild Uppföljning](https://www.affarsvarlden.se/wp-content/uploads/2019/10/Temabild-Uppföljning.jpg)
Telia -4% (Köp)
Det var med viss tvekan som Afv för ett år sedan rekommenderade köp i Telia-aktien. Visst var kursen pressad, men bolagets tjänsteintäkter fortsatte att sjunka samtidigt som det fanns risk för fortsatta nedskrivningar i telekomjätten. Det var både rätt och fel. Det senaste året har bjudit på både nedskrivningar och höjda tjänsteintäkter. Kursen ligger dock kvar kring 35 kronor.
Fabege +26% (Neutral)
Vi såg risk för lugnare hyresmarknad, trögare projekt och fallande priser på transaktionsmarknaden. Inget av det har (än så länge) blivit verklighet och många fastighetsbolag har stigit kraftigt under året. Som grupp dras dock kontorsbolagen med lägre värderingar än bolag inom till exempel bostäder eller logistikfastigheter.
Semcon +100% (Köp)
Den operativa förbättring vi skissade på som möjlig för Semcon kom både snabbare och blev starkare än vi trodde. Aktien blev en dubblare. Nu ska bolaget knoppa av sitt höglönsamma affärsområde Product Information. Afv har upprepat köprådet på aktien nyligen.
ALM Equity +26% (Neutral)
Vi skrev om bostadsutvecklaren inför särnoteringen av Svenska Nyttobostäder som indikerade stora övervärden i ALM Equity. Bägge dessa bolag är intimt sammankopplade och stommen i upplägget är ett avtal där Svenska Nyttobostäder förbundit sig att förvärva fastigheter som till stor del fortfarande är under utveckling för 11,8 miljarder av ALM Equity. Ett kreativt men svårsynat upplägg som säkrar att ALM Equity kommer ha mycket att jobba med framöver. På börsen värderas Svenska Nyttobostäders stamaktie fortsatt till omkring 6 miljarder trots att hela det egna kapitalet tillhör preferensägarna.
CellaVision +37% (Köp)
Medicinteknikbolaget påverkades likt många andra bolag i sektorn hårt av covid. Affärsvärlden såg köpläge och gillade bolagets långsiktiga tillväxtmöjligheter i takt med digitaliseringen av blodanalys. CellaVision-aktien köptes också in till Afv-portföljen. Efter knappt 40% avkastning på några månader sålde vi aktien ur portföljen och intog en neutral hållning.
Eniro Pref A +40% (Neutral)
Aktien har gått riktigt skapligt när den operativa utvecklingen stabiliserats. I tredje kvartalet föll intäkterna endast 3% och rörelsevinsten var 15 Mkr. Under året har Eniro fått ny huvudägare i form av SpectrumOne – ett på First North-noterat IT-bolag.
Swedish Match -12% (Neutral)
Vi såg fortsatt tillväxt i USA men avstod den något dyra aktien. Månaderna därefter föll aktien tillbaka något och i mars svängde vi om till ett köpråd. Nyligen meddelade bolaget att man planerar avknoppa den amerikanska cigarrverksamheten vilket återigen kan göra aktien investeringsbar för en del svenska institutioner.
Formpipe +26% (Neutral)
Mjukvarubolag med lösningar för att strukturera och arkivera information. Vi tyckte Formpipe kändes ganska rimligt prissatt för ett år sedan. Aktien har gett helt okej avkastning men utvecklats sämre än index. Bolag med återkommande intäkter är fortsatt mycket populära på börsen. Aktien värderas till 31x rörelsevinsten på 2022E.
Luxbright -28% (Neutral)
Göteborgsbolaget utvecklar en ny typ av röntgenrör med många fördelar mot konventionell teknik. Luxbright noterades för ett år sedan. Afv gav ett neutralt råd. Bolaget har inte följt sin plan tidsmässigt och aktien har dalat.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning