Mjukvarubolagen bjöd på fina uppgångar

Köpråden i mjukvarubolagen Enea och Vitec utvecklades starkt. Även köprådet i Engelska Skolan blev helt okej. Bland omgångens övriga bolag stack Sivers IMA ut med en flerdubbling.
Mjukvarubolagen bjöd på fina uppgångar - Temabild Uppföljning

Medistim -10% (Köp)

Felet var inte att vi satte köp i analysen för ett år sedan utan att vi slopade köprådet under Covid-19-krisen i våras när kursen fallit till 155 kr. Idag står Medistim i 244 kr. Försäljningen av bolagets system för bypassoperationer har påverkats av Covid-19, men inte så mycket som vi befarade. Vinsten föll 10% i Q2. Och börsen ser som bekant framåt mot en virusfri framtid.

Novus Group -9% (Neutral)

Det senaste året har varit turbulent för analys- och undersökningsföretaget. Novus inledde det brutna räkenskapsåret (juli – juni) svagt ifjol. Därefter slog viruskrisen till. Novus har dock inte mottagit några stödåtgärder och arbetat vidare med full arbetsstyrka. Bolaget uppvisade vinst i Q4 som redovisades häromveckan.

Corem -14% (Köp)

2020 har inte varit fastighetsbolagens år. Vår prognos var att vi trodde Corem skulle slå Catena och Sagax på ett års sikt. Det var ett okej råd fram tills att coronakrisen bröt ut. Efter det har kvalitet premierats och det har gynnat Catena och Sagax mer än Corem.

MedicaNatumin -41% (Neutral)

Kosttillskottsbolaget MedicaNatumin har ett tufft år bakom sig med svag tillväxt för den betydelsefulla produkten Jabushe. Strax innan jul förvärvades norska konkurrenten Vitalkost. Bolaget har nu börjat redovisat kvartalsrapporter (tidigare halvårsrapporter) vilket förbättrar transparensen.

TF Bank -21% (Neutral)

Vi oroade oss över ny reglering som särskilt riktade sig mot den typ av högkostnadskrediter som utgör en hygglig del av TF Banks verksamhet. Det blev istället coronakrisen som sänkte aktien och bolaget övergav i våras det ambitiösa vinstmålet om 14,50 kronor per aktie för 2020.

Enea +44% (Köp)

Mjukvarubolaget Enea som är verksamma inom telekomindustrin värderades oförtjänt lågt, med bakgrund mot bolagets höga marginaler och fina tillväxt för ett år sedan tycke vi.  Strax innan jul slog vi om till en neutralt råd efter att aktien stigit drygt 40% på 3 månader.

Engelska Skolan +21% (Köp)

Lönsamheten har återhämtat sig senaste året och det har gjort aktien till en vinnare. Även om det kan nämnas att den bara gått ett par procent bättre än index under samma period.

Sivers IMA +313% (Neutral)

Aktien är en av årets största vinnare. Nyligen fick bolaget en order värd 480 Mkr över tre år avseende en 5G- millimetervågslösning. I analysen noterade vi att produkterna inom 5G var intressanta och att bolaget hade lovande så kallade design wins, men också att faktorer som marknadsutveckling och teknikrisker var svåra att bedöma.

Equinor -2% (Köp)

För ett år sedan såg Affärsvärlden ett långsiktigt köpläge i norska statens oljebolag Equinor. Värderingen såg attraktiv ut relativt jämförelsebolag, men rekordlågt oljepris och coronakris gjorde dock 2020 till ett förlorat år för oljejätten. Ny VD och sparprogram kanske kan få bolaget på rätt köl igen.

Skanska +3% (Neutral)

Skanska-aktien på 143 kronor lockade inte Affärsvärlden för ett år sedan, och tur var väl det. Aktien har tagit rejält med stryk i coronakrisen och årets andra kvartal var en riktig besvikelse. I Affärsvärldens senaste analys av bolaget (6 juli) såg vi dock kurspotential och utfärdade ett köpråd.

VBG Group -5% (Neutral)

En kraftig exponering mot fordonsindustrin gjorde att Affärsvärlden höll sig från köpknappen i VBG. Det var helt rätt – både tillväxt och lönsamhet i bolaget har försämrats väsentligt under 2020. VD Anders Birgersson skriver i den senaste rapporten att det fortfarande är osäkert hur 2020 utvecklas.

Vitec +61% (Köp)

Trots fjolårets kursrusning bedömde Affärsvärlden att det var för tidigt att stiga av Vitec-tåget och köprådet upprepades. Det blev helt rätt. I december hade aktien klättrat 30% och Vitec köpstämplades ännu en gång. Aktien har även klarat av börsåret 2020 med bravur och aktien är upp över 60%.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning

Annons från VECKANS FÖRETAG