Merparten rätt och fortsatt god trend i råduppföljningen

UPPFÖLJNING:Med fem av sju rätt fortsätter Börsplus fina trend i råduppföljningen. I snitt slår Börsplus köpråd index med tio procentenheter. Bland de råd som föll väl ut hittar vi Engelska Skolan, Nilörngruppen, Catena, Cherry och Stillfront. I högriskbolagen Index Pharmaceuticals och Cognosec fick vi fel. Värderingen på den senare aktien verkar trotsa all logik. Andra bolag som analyserades var Victoria Park, Consilium, H&M och Nanologica.
Merparten rätt och fortsatt god trend i råduppföljningen - fd440b5a-bd6d-41bb-acb9-802b52b48b82fitcroph450q80upscaletruew800s53f4e59d00ec1ea00edd9c6198ec7ad63cbe2bd0

Kommentar till alla aktieanalyser från 18 september – 1 oktober 2016

# Stillfront +59% (Köp)

Det lilla spelbolagets aktie har gått riktigt bra så rådet att köpa aktien för ett år sedan var inte så dumt. Men uppgången drevs inte så mycket av de skäl som låg bakom köprådet, tillväxt för bolagets tyska strategispel, som nya förvärv och förhoppningar kring mobilspelet Siege som verkar ha förutsättningar att bli stort i Kina.

# Cherry +38% (Köp)

För ett år sedan var tillväxtkraften inom nyförvärvet Comeon lite underskattad och vi vågade oss på ett köpråd. Cherry-aktien värderades snabbt upp efter en stark Q3-rapport då bolaget även valde att särredovisa sin affiliate-verksamhet som ett eget affärsområde. Det senare adderade ett nytt tillväxtben till det avknoppningsglada bolaget. Vi valde att sänka rådet av värderingsskäl vid det tillfället men har slagit om både en och två gånger sedan dess.

# IES Engelska Skolan +37% (Köp)

Hade man lite politisk is i magen så var det ganska enkelt att se att Engelska Skolan hade goda förutsättningar att klara sig åtminstone lika bra som Academedia. Det oväntade vd-avhoppet gjorde kanske någon orolig men i grund och botten har aktien gått något bättre än vi vågade hoppas.

# Nilörngruppen +40% (Köp)

Etikettillverkaren Nilörngruppen verkar ha hittat ett framgångsrecept i hantverket att tillverka enhetliga klädetiketter som levereras i rätt tid till underleverantörer i klädindustrin runt om i världen. Tillväxten har varit god och lönsamheten hög. Efter god utveckling tog vi bort köprådet i januari, och vi har fortsatt en neutral inställning till aktien efter bolagets senaste kvartalsrapport som levererade under förväntan.

# Cognosec +47% (Sälj)

Brittiskt bolag verksamt inom distribution av mjukvaror för IT-säkerhet samt rådgivning på området. Alltså inte egna produkter. Se på följande data. Bolaget har intäkter kring 140 Mkr. Organiskt verkar de minska något. Resultatet har gått från positivt till negativt under det senaste året och låg i årstakt på minus 35 Mkr vid utgången av Q1. Nettokassan var runt 10 Mkr. Vad ska det värderas till? Nästan 1,4 miljarder kronor enligt börsen. 10 gånger intäkterna. Det finns bara en sak som kan förklara allt detta. Det är att folk missar att Cognosec-aktien inte handlas i kronor utan i euro!

# Victoria Park +27% (Neutral)

”Dessa tre jeremiader till trots så landar vi inte i ett säljråd i Victoria Park. För även om vi tycker att marknaden underskattar de stora risker som finns så ska man undvika att gå emot ett bolag med en skalbar och värdeskapande affärsmodell, fin skjuts i verksamheten samt bra ägare i ryggen”, skrev Börsplus och landade i en neutral slutsats efter en i övrigt rätt negativ analys.

Aktien rusade vidare tack vare fortsatt gynnsamma villkor. Bostadsbrist även på mellanstora orter och en affärsmodell som är något av ett arbitrage mellan dåliga svenska regelverk som hyresreglering, bidragssystem och bostadspolitik. Och så klart den vansinnigt låga räntan och investerarnas halvt vansinniga vilja att trycka ner avkastningskraven.

# Catena +8% (Köp)

Catena är numer ett logistikfastighetsbolag. Vi tror bolaget ligger rätt i tiden och kan gynnas av den växande e-handeln som ställer allt högre krav på lager och logistik i rätt läge och med rätt förutsättningar. Aktien har laggat börsens breda index men presterat ungefär i linje med eller marginellt bättre än likartade fastighetsbolag i sektorn. Kvaliteten på fastigheterna i jätteförvärvet av Tribona verkar dock ha varit något sämre än bolaget först hoppats på. Och bolagets tidigare vd i skicklige Gustaf Hermelin har lämnat posten för att bli ordförande i stället.

# Hennes & Mauritz -14% (Neutral)

När vi skrev om H&M för ett år sedan började det stå allt mer klart för oss att bolaget möter en rad olika utmaningar som rör konkurrensförmågan både i butik och inom e-handeln, vilket tynger tillväxt och lönsamhet. Vi valde då att kasta ut aktien ur Börsplus portfölj. Aktien har underpresterat därefter men trots den pressade kursen tror vi efter färsk analys i förra veckan att det är bättre att sälja aktien.

# Consilium -28% (Neutral)

För ett år sedan såg vi ett osäkert läge i brandsäkerhetsbolaget Consilium. Vi tyckte inte priset på aktien reflekterade risken att det låga oljepriset skulle kunna leda till färre beställningar för Consilium inom segmentet för nybyggda oljefartyg och offshoreanläggningar. Efter att aktiekursen nu fallit svängde vi så sent som i tisdags om till ett köpråd. Bolagets övriga marknader verkar kompensera för det svaga oljesegmentet bättre än väntat.

# Index Pharmaceuticals -36% (Teckna)

Platt fall. Index tappade luften ganska direkt efter notering och har inte varit i närheten av noteringskursen 8,40 kronor. En minnesbeta över hur svårt det är att bedöma rätt pris på förhoppningsbolag. Utan någon ledstång i form av omsättning eller vinst så kan ”rätt pris” lätt skilja sig flera hundra procent utan att man kan begripa hur.

# Nanologica -75% (Neutral)

Ett riktigt blysänke. Som vi befarade för ett år sedan bådade det inte gott att ledningen lite i smyg la om strategin från het nano-teknologi till underleverantör av förbrukningsvaror för läkemedelsbolag. Försäljningen lyfte inte och det krävdes ännu en nyemission.

Så här följer vi upp våra råd

Börsplus följer upp de råd som vi ger efter ett års tid. Vår horisont är generellt längre än så, men i bästa fall upptäcker marknaden den uppsida som vi ser snabbare än så. Inom ett år är det rimligt aktien ska ha rört sig åt rätt håll. Annars är rådet att betrakta som fel. Aktieanalys är en svår sport men om man har mer rätt än fel är oddsen goda att slutresultatet blir bra.

Vi mäter både total avkastning efter publicering av analys, och avkastning relativt börsindex. Ett köpråd anges som ”Rätt” om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är positivt. På motsvarande sätt betraktar vi ett säljråd som korrekt om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är negativt. Allt annat anges som ”fel”. Vi gör från fall till fall en subjektiv bedömning.

Vi följer även upp avkastningen efter våra neutrala råd men där betraktas inte analysen som varken rätt eller fel.

Vid analyser av förhoppningsbolag så blir slutsatsen ofta inte ett ensidigt köp- eller säljråd utan snarare en diskussion om aktien är “intressant” eller inte. Här använder vi också ett ”tärningsbetyg” för att signalera både vår syn på aktien och att det handlar om en riktig chansning. I uppföljningssammanhang tvingar vi ändå in dessa råd i strukturen med köpråd, säljråd och neutrala råd där 1–2 tärningsögon är ”sälj”, 3–4 tärningsögon är ”neutral” och 5–6 tärningsögon följs upp som ett köpråd. Vanligtvis markeras förhoppningsbolag med en asterisk i tabellerna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från ABG Sundal Collier