Uppföljning Uppföljning
Iögonfallande starkt från Tobii

Dignitana -6% (Neutral)
Det lyft i försäljningen som alla väntat på har hittills uteblivit för bolaget. Aktien har varit trist även om den hämtat sig efter värsta pressen i våras. Storägaren Greg Dingizian fortsätter att köpa.
Qliro Group +4% (Neutral)
Nu är styckningen av e-handels- och finanskoncernen på god väg. Finansdelen känns nog lite fräschare idag än vi trodde för ett år sedan. Tyvärr är situationen den omvända med klädsajten Nelly.
ContextVision +81% (Neutral)
Efter att Contextvision, som är verksamma inom medicinsk bildanalys, stigit 40% på några månader tog vi hem vårt lyckosamma köpråd. Initialt var detta helt rätt. Aktien bottnade på 7 kronor i mitten på mars och steg därefter till 27 kronor på någon månad. När vi synade aktien i somras landade vi i en neutral hållning och därefter har aktien fallit tillbaka en del.
Getinge +13% (Neutral)
När vi synade medicinteknikkoncernen Getinge ifjol tyckte vi värderingen var hög. Covid-19 ändrade förutsättningarna markant för bolaget. Sett över ett år blev avkastningen drygt 10% inklusive utdelningar.
GHP Specialty Care +40% (Köp)
Vi har gillat sjukvårdskoncernen GHP ett bra tag. Bolaget växte 14% organisk ifjol. Bolaget har påverkats en hel del av viruskrisen. Vårdskulden är rekordhög och det finns ett stort uppdämt behov efter specialistvård. Vi upprepade vårt köpråd i mitten på augusti i år.
Nent +28% (Neutral)
TV-koncern med Viaplay och TV3 som mest kända varumärken. För ett år sedan hade aktien just tagit ett stort kliv upp på affären där Nent kombinerade sin satellit-TV med Telenors motsvarande rörelse. Vi sänkte köprådet till neutral. Värderingen har stigit kraftigt sedan dess. Möjligen för att Nent numera ses som ett mer rent spel på streaming än tidigare.
Kindred -31% (Neutral)
Rent operativt såg det värsta ut att vara över för spelkoncernen för ett år sedan. Rådet blev neutral vilket ändrades till ett köpråd i april 2020 på 43 kr.
DistIT -11% (Köp)
IT-distributören DistIT genomförde en del omstruktureringar under 2019 och tog engångskostnader. Vi upprepade vårt köpråd i samband med Q3-rapporten ifjol. När vi coronareviderade våra estimat i mitten på mars slopande vi köprådet på dålig kurs. Att aktien fram tills dess gick bättre än index är en klen tröst.
Trelleborg -7% (Neutral)
Vi hade aktien i Afv-portföljen från 133 till 156 kronor. I analysen för ett år sedan valde vi dock att ta hem vinsten och inta en neutral hållning. Sedan dess är aktien ned 7%. Nyligen presenterade bolaget en stark rapport för Q3 men med svagare utsikter inom olja och gas.
Tobii +85% (Köp)
Affärsvärldens köpråd i eyetrackingbolaget Tobii blev en riktig succé. Aktien har gått starkt sedan dess, där rapporten för årets andra kvartal och aviserade Google-samarbeten har agerat draglok i kursuppgången. Efter höstens kursrusning har vi nyligen sänkt rådet till neutral.
Elos Medtech -11% (Neutral)
Det var helt rätt att avvakta med köp i Elos Medtech för ett år sedan. Värderingen var hög samtidigt som en kraftig gir i den fina tillväxttrenden grumlade medicinteknikbolagets utsikter. Den dystra försäljningsutvecklingen har tilltagit i coronakrisen och dragit med sig aktiekursen i fallet.
Elanders +5% (Köp)
För ett år sedan anande Affärsvärlden ett pågående förvandlingsnummer i Elanders. Marknaden var till en början svårflörtad, men under det gångna året har placerarna värderat upp det nya logistik- och flödeshanteringsbolaget som växer fram.
UPM Kymmene -9% (Neutral)
Affärsvärlden såg potential i den finländska skogsjätten för ett år sedan men den nedåtgående trenden i branschen gjorde att vi höll oss från köpknappen. Tur var väl det. Papperspriserna har fortsatt ned, och bolaget har dragit igång omfattande omstruktureringar under året.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning