Uppföljning
Fem av sex råd blev rätt
Kommentar till alla aktieanalyser från 16–29 oktober 2016
# Autoliv +30% (Köp)
Bilsäkerhetsfirman var nere i en svacka och vi såg ett köpläge för den tålmodige. Man behövde dock inte vara så väldigt tålmodig. Aktien gick bra redan i Q1 2017, för att visserligen falla tillbaka därefter men nu återigen vara över 1000 kronor efter beskedet om uppdelningen av koncernen. Börsplus har aktien i portföljen.
# Zalaris +66% (Köp)
Norska Zalaris hjälper storföretag med outsourcing av lönehantering och annan HR-administration. Bolaget har växt under god lönsamhet i många års tid och de återkommande intäkterna gör detta till mer än ett bolag av konsultkaraktär. Det är kvaliteter som allt mer också uppskattats av aktiemarknaden. I år har två stora förvärv gjorts, men efter en fin resa i aktien stängde vi köprådet i augusti då vi inte riktigt förstod informationsgivningen kring förvärvet i Tyskland.
# SSAB +40% (Köp)
Ett rätt komplicerat men i efterhand lyckosamt case i SSAB som byggde på att stålprisets utveckling gjorde att marknaden underskattade vinstutvecklingen i SSAB. Aktien steg rejält på ett par månader och vi tog bort köprådet i början av december.
# Evolution Gaming +131% (Neutral)
Speloperatören hade en liten vinstsvacka för ett år sedan som följd av stora kostnadsökningar. Vi oroades för att det var början på en trend där hårdare konkurrens skulle pressa ned Evolutions höga marginaler, men det visade sig totalt obefogat.
# Dextech +8% (Neutral)
Forskningsbolag med läkemedelskandidat för behandling av den dödliga och obotliga sjukdomen kastrationsresistent prostatacancer. Studieresultaten blev inte klara så tidigt som man trodde i fjol men de rapporteras löpande och har hittills varit lovande. Aktien hade dock en mastig värdering redan i utgångsläget och har stått stilla.
# MTG +35% (Neutral)
TV-koncernen har fått bra utdelning på sina investeringar inom nya digitala affärsmodeller och då främst inom e-sport. När börsen visat sig beredd att värdera den rörelsen, som ligger inom MTGx, till multiplar upp mot fem gånger intäkterna har aktien stigit väl över 300 kronors-nivån.
# Rejlers −24% (Neutral)
Teknikkonsulten Rejlers har haft en trist utveckling med stora förluster bland annat i Norge. Detta trots en riktigt stark marknad där välskötta aktörer som Sweco och ÅF presterat fenomenalt. För ett år sedan såg vi inga tydliga tecken på vändning i Rejlers och avvaktade med aktien. I mars svängde vi om till köp mycket baserat på en låg värdering. I augusti meddelades Peter Rejler återigen kliver av som vd och istället blir det Viktor Svensson från ÅF som ska ta över rodret.
# Solteq +1% (Köp)
Vi trodde det finska konsultbolagets förvärv inom digital marknadsföring skulle ge aktien ett lyft. Men kostnadssynergierna uteblev och tillväxten sviktar. Det har retat bolagets riskkapitalägare som installerat en ny vd. Kanske leder det till bättring. Men vårt ursprungliga case infriades inte och vi slopade köprådet i maj.
# Transcom +33% (Köp)
Kundtjänstbolaget visade klara tecken på att turn-arounden var på gång. Bolaget köptes ut från börsen av huvudägaren Altor i slutet av året.
# AQ Group +16% (Neutral)
Vår neutrala inställning till AQ har hela tiden grundat sig i att det finns gränser för hur högt en underleverantör ska värderas och att den långa supersviten av förvärv rimligen är närmare sitt slut än sin början. Det har hittills visat sig vara onödigt försiktigt. En bra industrikonjunktur och fortsatt högt tryck i AQ-koncernen har gjort aktien till en fortsatt vinnare.
# Intrum Justitia −2% (Neutral)
Ingen vidare avkastning från den länge så gedigna sparaktien. Oro för pressad lönsamhet inom investeringsdelen av Intrum låg bakom vårt neutrala råd. Det blev det överprissatta köpet av Lindorff som verkligen sänkte avkastningen.
# Profilgruppen +64% (Neutral)
Aluminiumbolaget Profilgruppen har trimmat in lönsamheten ordentligt. Men marginallyftet blev klart bättre än vi vågade räkna med för ett år sedan. Aktien har varit en vinnare på börsen.
# Ahlsell +17% (Neutral)
Börsnoteringen av Ahlsell var i dyraste laget i övre delen av det stora prisintervallet och vi ställde oss vid sidlinjen. Prisintervallet sänktes dock och från “bottenkursen” 46 kronor har utvecklingen blivit hygglig.
# Fingerprint −24% (Sälj)
Börsplus ganska omfattande bevakning av Fingerprint fortsatte med ytterligare ett säljråd i takt med att ny och än mer negativ information kom fram.
Så här följer vi upp våra råd
Börsplus följer upp de råd som vi ger efter ett års tid. Vår horisont är generellt längre än så, men i bästa fall upptäcker marknaden den uppsida som vi ser snabbare än så. Inom ett år är det rimligt aktien ska ha rört sig åt rätt håll. Annars är rådet att betrakta som fel. Aktieanalys är en svår sport men om man har mer rätt än fel är oddsen goda att slutresultatet blir bra.
Vi mäter både total avkastning efter publicering av analys, och avkastning relativt börsindex. Ett köpråd anges som ”Rätt” om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är positivt. På motsvarande sätt betraktar vi ett säljråd som korrekt om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är negativt. Allt annat anges som ”fel”. Vi gör från fall till fall en subjektiv bedömning.
Vi följer även upp avkastningen efter våra neutrala råd men där betraktas inte analysen som varken rätt eller fel.
Vid analyser av förhoppningsbolag så blir slutsatsen ofta inte ett ensidigt köp- eller säljråd utan snarare en diskussion om aktien är “intressant” eller inte. Här använder vi också ett ”tärningsbetyg” för att signalera både vår syn på aktien och att det handlar om en riktig chansning. I uppföljningssammanhang tvingar vi ändå in dessa råd i strukturen med köpråd, säljråd och neutrala råd där 1–2 tärningsögon är ”sälj”, 3–4 tärningsögon är ”neutral” och 5–6 tärningsögon följs upp som ett köpråd. Vanligtvis markeras förhoppningsbolag med en asterisk i tabellerna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.