Uppföljning
Få råd i råduppföljningen
Kommentar till alla aktieanalyser från 4–17 september 2016
# Lammhults +23 % (Köp)
Möbelbolaget från Småland har länge kämpat med halvdan lönsamhet. Med stark marknad i ryggen och en ny vd som tänkte sätta de starka finanserna i arbete genom förvärv tänkte vi oss att det skulle bli ändring på det. Delvis har det blivit så. Flera lovande förvärv har gjorts och i Sverige är tillväxten god. Däremot väntar vi fortfarande på att Lammhults ska få ut de marginalerna som verksamheten borde tillåta – och då ska aktien upp mer. Vi har upprepat vårt köpråd och har aktien i Börsplus portfölj.
# Transtema +117% (Neutral)
Byggboomen inom fibernät plus en rad förvärv har gjort Transtema till en tillväxtraket. När vi tittade på aktien för ett år sedan oroade vi oss att marginalerna skulle pressas av den enorma tillväxten men hittills har Transtema klarat den saken bra. Kassaflödet är lite mer ansträngt och kassan krävde nyligen tillskott, däremot. Vi såg Transtema som en köpkandidat men stannade ändå i ett neutralt råd mycket på grund av siffror från PTS som tydde på att utbyggnaden av fiber skulle mattas av i år och framåt. Dessa siffror har dock visat sig alltför försiktiga och justerades upp i våras.
# Alcadon +66% (Neutral)
First North-noterade Alcadon är en distributör av kablar och nätverksprodukter med cirka 500 Mkr i årsintäkter. Bolaget hade just knoppats av från DistIT när vi synade aktien för ett år sedan. Vi landade i att en kurs kring 27-28 kronor var rimlig med reservation för förvärv kunde ge lite mer uppsida. Alcadon har mycket riktigt köpt ett par bolag vilket ihop med fortsatt organisk tillväxt och lite högre multiplar gett utväxling i högre aktiekurs.
# Everysport Media Group -63% (Neutral)
Everysport driver ett antal olika sportsajter som till exempel svenskafans.com och hockeysverige.se, men bolaget har hittills inte fått den tillhörande annonsaffären att gå runt. Vi pekade ut värderingen på aktien som särskilt ansträngd för ett år sedan. Sedan dess har dock mycket hänt – bolaget har gjort flera förvärv, satsat på affiliatemarknadsföring mot bettingbranschen, fått in ny ordförande i form av Paul Fischbein (tidigare vd Qliro) och en ny koncern-vd med bakgrund i ett av de bolag som Everysport tidigare köpt. Verksamheten går dock fortfarande med förlust.
# Synthetic MR +160% (Neutral)
Börsplus imponerades av Synthetic MR för ett år sedan och såg det som motiverat med en hög värdering. Men för att komma högre än dåvarande börsvärde runt 0,5 miljarder kronor behövde man se ett FDA-godkännande för GE-produktversionen och sedan en snabbt upprampad orderingång från GE och även andra partners. Det har bara hänt delvis. FDA-godkännandet är i hamn men dröjde längre än vi trodde samtidigt som kvartalsomsättningen fortfarande är ensiffrig. Trots det har aktien rusat iväg oväntat mycket. Vi noterar att två tunga insiders har valt att sälja stora delar av sina innehav.
# Svedbergs +8% (Neutral)
Börsplus gillade inte riktigt rockaden där grundaren lämnar och säljer sina aktier till Stena (där Svedbergs blir ett helt obetydligt innehav) samtidigt som Stena säljer sitt duschföretag till Svedbergs. Det innebär att man bryter mot Svedbergs historiska framgångsrecept på en rad punkter (fokus på ett varumärke och organisk tillväxt). Nu plockar Svedbergs in en ny vd från Husqvarna och låter ovanligt nog tidigare vd vara kvar i bolaget men nu som finanschef. Samtidigt är värderingen hög. Svedbergs är ingen favorit.
# Moberg Pharma +2% (Köp)
Ingen rolig historia, vilket Börsplus konstaterat ganska nyligen (se länken intill). Högre kostnader gör att vinstutsikterna är osäkra. Samtidigt har MOB-015 blivit lite försenat. Vi tror fortfarande på projektet men Mobergs aggressiva skuldsättning tål inte både lägre vinster från befintliga produkter och högre FoU-kostnader. Vi inväntar Q3-rapporten med spänning.
Så här följer vi upp våra råd
Börsplus följer upp de råd som vi ger efter ett års tid. Vår horisont är generellt längre än så, men i bästa fall upptäcker marknaden den uppsida som vi ser snabbare än så. Inom ett år är det rimligt aktien ska ha rört sig åt rätt håll. Annars är rådet att betrakta som fel. Aktieanalys är en svår sport men om man har mer rätt än fel är oddsen goda att slutresultatet blir bra.
Vi mäter både total avkastning efter publicering av analys, och avkastning relativt börsindex. Ett köpråd anges som ”Rätt” om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är positivt. På motsvarande sätt betraktar vi ett säljråd som korrekt om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är negativt. Allt annat anges som ”fel”. Vi gör från fall till fall en subjektiv bedömning.
Vi följer även upp avkastningen efter våra neutrala råd men där betraktas inte analysen som varken rätt eller fel.
Vid analyser av förhoppningsbolag så blir slutsatsen ofta inte ett ensidigt köp- eller säljråd utan snarare en diskussion om aktien är “intressant” eller inte. Här använder vi också ett ”tärningsbetyg” för att signalera både vår syn på aktien och att det handlar om en riktig chansning. I uppföljningssammanhang tvingar vi ändå in dessa råd i strukturen med köpråd, säljråd och neutrala råd där 1–2 tärningsögon är ”sälj”, 3–4 tärningsögon är ”neutral” och 5–6 tärningsögon följs upp som ett köpråd. Vanligtvis markeras förhoppningsbolag med en asterisk i tabellerna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.