Uppföljning
Åtta av nio råd rätt, inklusive tipsrad
Kommentar till alla aktieanalyser från 13–26 november 2016
# Köptips Sedermeradagen +16%
Med två utsända moderatorer på Sedermera Fondkommissions investerardag kände vi att det vore intressant att summera intrycken genom att gruppera bolagen i tre korgar. En med aktier vi gillade, en med bolag vi inte tror på och en tredje korg för bolag vi inte har någon uppfattning alls om.
De fem ”köptipsen” var Expres2ion Biotech (+27 procent), Synact Pharma (+18 procent), Acousort (+100 procent från noteringen), Pexa (-38 procent) och Toleranzia (-28 procent). Eftersom det handlar om högriskaktier inom life science är det inte konstigt att avkastningen spretar men snittet blev i varje fall en avkastning på 16 procent vilket är godkänt.
# Säljtips Sedermeradagen −42%
Vi pekade ut sex stycken aktier som man helt kunde strunta i att investera i. Det verkar ha varit alla rätt i den tipsraden. Inuheat ställde in sin notering. Colabitoil sköt sin på framtiden och ska nu listas men erbjudandet mötte inget stort intresse och gissningsvis kommer aktien rasa när handeln börjar. De fyra aktier som redan var noterade rasade alla med -27 till -63 procent. Det var Rethinking Care, Quickcool, Oncology Venture och MPI. Snittet för säljtipsen blev -42 procent.
# Neutraltips Sedermeradagen −28%
Tre bolag vi inte begrep oss på tillräckligt för att våga ha en åsikt var Initiator Pharma (-39 procent från teckningskurs), Alzinova (-19 procent) och Rhovac (-25 procent). Snittet blev -28 procent vilket ju är ganska symptomatiskt för unga utvecklingsbolag. Flertalet blir dåliga både på kort och lång sikt. Devisen ”hög risk ger hög avkastning” stämmer inte.
# THQ Nordic +55% (Teckna)
Att teckna spelbolaget THQ Nordic för 20 kronor per aktie visade sig vara helt rätt. I dag står aktien nästan fyra gånger så högt. Var aktien helt felvärderad inför börsnoteringen eller är det så att aktiemarknaden nu ser med lite väl optimistiska ögon på bolaget? Vi tog bort köprådet i januari efter 55 procents avkastning.
# Invisio +13% (Köp)
Aktien gick starkt efter nya militära order på Invisios headset och en allmän uppvärdering av tillväxtbolag men har mattats efter sommaren. Ett skäl till det kan vara ett par halvtunga insiderförsäljningar bland annat från storägaren Lage Jonason. Bolaget tuffar på bra, även om senaste kvartalet var slagigt åt det negativa hållet. Nyligen berättade ledningen om en efterlängtad produktexpansion mot utrustning för kommunikation i militära fordon.
# Latvian Forest −4% (Neutral)
Lettisk skog är billigare än svensk skog. Små skogsfastigheter är billigare än stora. Och Latvian Forests aktie handlas med 30 procents rabatt mot eget kapital. Det låter som tre rabatter på varandra och därmed en bra start på ett aktiecase. Men det finns skäl till rabatten och Latvian Forest är åtminstone inget för oss som har en släng av rysskräck.
Så löd ingressen till analysen för ett år sedan av Latvian Forest. Sedan dess har bolaget gjort nyemission, sett upprepade insiderköp men aktien står ändå på minus. Samtidigt har de stora skogspatronerna Holmen och SCA gått mycket bra på börsen. Rabatter är ofta befogade.
# Intrum −4% (Neutral)
För ett år sedan presenterade Intrum förvärvet av Lindorff som sedan dess överskuggat allt annat kring bolaget. Vi var inte särskilt positiva till förvärvet som innebar att Intrum i ett slag spenderade sin starka balansräkning och på plussidan mest fick osäkra synergier. Hur osäkra dessa var visade sig efter en tid då EU tvingade fram försäljning bland annat av Lindorffs norska del. Intrum-aktien har gått svagt och är en sedelärande historia om vilka risker ägare löper i tjänstemannastyrda bolag.
# VBG +28% (Köp)
Vänersborgsbolaget är kungen av släpvagnskopplingar som förstås gått riktigt bra när lastbilsmarknaden fortsatt ånga på. Vi argumenterade för att förvärvet från Ratos, MCC, skulle addera en ny tillväxtkomponent i bolaget men på den punkten återstår en del arbete att göra. Den som tenderar att se halvtomma glas i tillvaron noterar att det varit ännu bättre att bara köpa Volvo (+67%).
# Ework +42% (Köp)
Konsultmäklaren fortsätter ta marknadsdelar och växer år för år. Det har gjort avtryck i aktien som avkastat över 40 procent sedan vårt köpråd. Rörelsemarginalen har visserligen pressats något men mer positivt är att två av nyckelpersonerna (vd och finanschef) nyligen köpt aktier för drygt 15 Mkr från att tidigare haft ganska tunna innehav.
# Vitec +34% (Neutral)
Den skickliga ledningen fortsätter att hitta billiga förvärv som håller eld i vinsttillväxten efter ett lite svagt 2016. Så länge det fortsätter i den stilen lär aktiens höga värdering bestå. Vi har ändå, som för ett år sedan, svårt att se någon större uppsida i Vitec-aktien.
# Oscar Properties −57% (Köp)
Bostadsutvecklaren Oscar Properties har varit en av de allra sämsta aktierna att äga i spåren av oron på bostadsmarknaden. Bolaget har blivit något av flaggskepp för det som i media ofta målas upp som en bostadsmarknad i kollaps. Den tillväxt som Oscar tidigare skissat på blir svår att nå när nya projekt nu både är svårsålda och svårstartade. Även finansieringen har blåst upp som något av ett orosmoln, även om saken är svårbedömd i bostadsutvecklare eftersom det ofta finns både åtaganden och dolda värden som inte syns i balansräkningen.
# Serneke −4% (Teckna ej)
Rådet att undvika Sernekes aktie är rätt med Börsplus gängse definition men faktum är att vi är förbluffade över att Serneke inte har fallit mycket mer än knappt 10 procent. Bostadsutvecklare i övrigt har ju många gånger halverats och Serneke framstår för oss som en av de mer riskabla spelarna.
# Bonava −2% (Neutral)
Den sedan förra året avknoppade bostadsutvecklaren (tidigare en del av NCC) utvecklades först starkt på börsen för att sedan falla tillbaka rejält under höstens bostadsoro. Vi stannade i vår analys för ett år sedan med en neutral inställning till aktien. Detta mycket på grund av att intjäningen i bolagets projekt inte verkade medge den uppsida man helst vill se i en bostadsutvecklaraktie där risken är hög.
# Transcom +35% (Köp)
Börsplus tjatade om den här aktien som köpvärd flera gånger förra året. Vi svajade lite när toppchefen i Italien blev arresterad av polis och misstänkt för någon form av mutbrott i samband med ett stort offentligt callcenter-kontrakt. Men köprådet upprepades och kort därefter kom huvudägaren Altor med ett bud på 87,50 kronor.
Så här följer vi upp våra råd
Börsplus följer upp de råd som vi ger efter ett års tid. Vår horisont är generellt längre än så, men i bästa fall upptäcker marknaden den uppsida som vi ser snabbare än så. Inom ett år är det rimligt aktien ska ha rört sig åt rätt håll. Annars är rådet att betrakta som fel. Aktieanalys är en svår sport men om man har mer rätt än fel är oddsen goda att slutresultatet blir bra.
Vi mäter både total avkastning efter publicering av analys, och avkastning relativt börsindex. Ett köpråd anges som ”Rätt” om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är positivt. På motsvarande sätt betraktar vi ett säljråd som korrekt om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är negativt. Allt annat anges som ”fel”. Vi gör från fall till fall en subjektiv bedömning.
Vi följer även upp avkastningen efter våra neutrala råd men där betraktas inte analysen som varken rätt eller fel.
Vid analyser av förhoppningsbolag så blir slutsatsen ofta inte ett ensidigt köp- eller säljråd utan snarare en diskussion om aktien är “intressant” eller inte. Här använder vi också ett ”tärningsbetyg” för att signalera både vår syn på aktien och att det handlar om en riktig chansning. I uppföljningssammanhang tvingar vi ändå in dessa råd i strukturen med köpråd, säljråd och neutrala råd där 1–2 tärningsögon är ”sälj”, 3–4 tärningsögon är ”neutral” och 5–6 tärningsögon följs upp som ett köpråd. Vanligtvis markeras förhoppningsbolag med en asterisk i tabellerna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.