Så värderas preffarna just nu

För den som gillar utdelningar bör det vara en självklarhet att hålla koll på börsens preferensaktier och de nära besläktade D-aktierna. Det är dags att återigen titta till sektorn.
Så värderas preffarna just nu - AFV_genrebilder_prefguiden_1.0

Affärsvärldens Pref-guide är sidan där vi samlar alla väsentliga nyckeltal och våra senaste analyser av de preferens- och D-aktier som finns noterade på svenska börslistor.

Lockelsen med dessa instrument är att de allra flesta kommer en fast utdelning som ofta betalas ut fyra gånger per år. Exempelvis 2 kronor per aktie med utbetalning om 50 öre per kvartal. Direktavkastningen är generellt 5% eller mer.

Baksidan är att preferensägare har betydligt sämre möjlighet att försvara sina rättigheter jämfört med exempelvis obligationsägare. Preferensaktiens värde vilar i princip enbart på ett löfte i bolagsordningen och inget formellt avtal. Detta gäller i ännu större utsträckning för preferensaktiens nära släkting D-aktien (se exempelvis följande krönika). Uppsidan är alltså begränsad samtidigt som nedsidan potentiellt kan vara stor.

Det gäller alltså att välja rätt preferensaktier. Generellt har preffarna återhämtat sig något från botten i mars. Men som tabellerna nedan visar handlas merparten fortfarande en bra bit under toppnivån före coronakrisen bröt ut. Det är förstås långt ifrån säkert att vi ska tillbaka till de nivåerna. Men man skulle kunna se det som ett optimistiskt scenario för många preferensaktier på lite sikt.

Tabellerna är uppdelade i fyra kategorier (fastighetsbolag, bostadsutvecklare, övriga samt krisföretag) och efter varje tabell följer våra kommentarer.

Fastighetsbolagens preferens- och D-aktier

Fastighetsbolag Direktavkastning Kursutveckling sedan toppen före corona Affärsvärldens råd
SBB Pref 5,0% -11%
Heimstaden Pref 5,4% -7%
Sagax Pref 5,5% -9% Neutral
Fastpartner Pref 5,6% -6% Köp
Amasten Pref 5,8% -3% Neutral
Klövern Pref 6,1% -14% Neutral
Fastpartner D 6,1% -13% Neutral
Corem Pref 6,1% -18%
Akelius D 6,3% -16% Köp
NP3 Pref 6,4% -15% Neutral
Sagax D 6,5% -18% Köp
SBB D 6,8% -23% Köp

Vi noterar att D-aktierna fortsatt står betydligt lägre i kurs än preferensaktier. Till exempel kräver investerare ungefär 1,1 procentenhet högre direktavkastning för att äga Sagax D jämfört med Sagax Pref.

Den som använder preferensaktier för att skapa lite extra avkastning på portföljens kassa bör dock hålla sig till riktigt säkra preferensaktier som Sagax eller Fastpartner Pref. Även i stabila bolag tycks nämligen inte D-aktier stå emot börsras särskilt väl.

SBB D handlas fortfarande extra lågt. Kanske delvis på grund av turbulensen i våras då bolagets VD Ilija Batljan anhölls för grovt insiderbrott. Förundersökningen har dock lagts ned och bolaget jobbar vidare mot nya djärva mål.

Även fastighetsbolag med lite högre risk som Klövern, Corem och NP3 har varit tydliga förlorare hittills under krisen.

Bostadsutvecklarnas preferensaktier

Bostadsutvecklare Direktavkastning Kursutveckling sedan toppen före corona Affärsvärldens råd
K2A Pref 6,0% -8%
ALM Equity Pref 7,5% -3%
Genova Pref 8,0% -4% Neutral
Aros Bostad Pref 8,5% -12% Sälj

Att bostadsutvecklarna inte tagit mer stryk förvånar lite. Men ligger i linje med det de datapunkter som åtminstone än så länge pekar på att bostadsmarknaden tycks stabil. Att arbetslösheten inte skenar långt över 10% och att ekonomin kommer igång snabbt igen tror vi är viktigt för bostadsmarknaden. Tillsammans med fortsatt låga räntor förstås.

Genova Pref har återhämtat sig bra och är upp 13% sedan vårt köpråd i juni. Knappt två års avkastning på två månader. Man kan fortsätta äga aktien för utdelningarna men vi tror inte det finns så mycket mer kursuppgång att hämta på de här nivåerna. Vi intar därför en neutral hållning till den aktien.

Övriga bolags preferensaktier

Övriga bolag Direktavkastning Kursutveckling sedan toppen före corona Affärsvärldens råd
Volati Pref 6,4% (uppskjuten) -9% Neutral
Footway Pref 6,4% -1% Sälj
Sdiptech Pref 6,6% 0% Sälj

Volati är enda bolaget som på grund av osäkerhet kring hur reglerna för permitteringsstöd ska tolkas har valt att pausa utdelningen. Aktien har ändå hållit emot hyfsat och är bara ned några procent jämfört med toppen.

Även Sdiptech och Footway handlas med ganska låg direktavkastning trots att det är bolag som har lite säkerhet i form av riktiga tillgångar likt de som finns i ett fastighetsbolag. En förmildrande omständighet är att antalet utestående preffar är litet och bördan därmed begränsad i förhållande till storleken på bolagen.

Å andra sidan handlas bägge nästan 20% över nuvarande inlösenkurs vilket kan leda till smärtsam kursförlust. Kanske finns inte inlösen på tapeten just nu men vi ser inga skäl att ta risken när det finns gott om andra aktier att välja bland. Vi ger här säljråd på både Sdiptechs och Footways preferensaktie.

Preferensaktier i krisbolag

Krisbolag Direktavkastning Kursutveckling sedan toppen före corona Affärsvärldens råd
Obducat Pref 11,4% (inställd) -38%
Preservia Pref 18,3% (inställd) -9%
Pegroco Pref 21,2% (inställd) -60%
Quartiers Prop. Pref 25,9% (inställd) -62%
Oscar Prop. Pref B 46,9% (inställd) -31%
Eniro Pref 73,8% (inställd) -17%
Oscar Prop. Pref 92,6% (inställd) -53%
Prime Living Pref 139,1% (inställd) -60%

De krisande preferensaktierna skulle vi vara mycket försiktiga med. Det kan givetvis finnas köplägen även här men en investering i någon av dessa kräver djup kunskap om bolagen, deras kapitalstruktur och ägarbilden. Här är det mycket lätt att gå fel.

Vi noterar också att andelen preffar i kris successivt stigit. Nu har hela 30% av preffarna inställd utdelning vilket kan jämföras med 16% för 1,5 år sedan. I år har vi adderat två nya företag till listan. Det ena är investeringsbolaget Pegroco som första halverade och kort därefter slopade utdelningen helt. Det andra är Quartiers Properties som utvecklar fastigheter i Spanien och tvingats ta upp finansiering som förhindrar utdelning. I stället har bolaget erbjudit ägare att konvertera till stamaktier.

De lär knappast vara de sista bolagen som får problem. Dessutom genomförs mycket få nya noteringar av preferensaktier. Listan på kvalitativa preffar tunnas ut alltså. Det gör det inte mindre viktigt att välja rätt bland de som faktiskt finns kvar.

AFFÄRSVÄRLDENS PREF-GUIDE Q2 2020 Q1 2020 Q4 2019 Q3 2019 Q2 2019 Q1 2019
Antal noterade preferensaktier (varav krisstämplade) 27 st (8) 27 st (7) 27 st (6) 28 st (6) 29 st (6) 30 st (6)
Börsvärde på totalt utestående preferenskapital 23 mdr 19 mdr 25 mdr 33 mdr 30 mdr 29 mdr
Totalavkastning preffar senaste 3 månaderna * +9% -17% +3% -1% +2% +6%
Totalavkastning preffar senaste 12 månaderna * +1% -5% +11% +14% +8% +12%
Genomsnittlig direktavkastning preferensaktier * 6,4% 7,5% 6,3% 6,5% 6,6% 6,9%
Svensk 10-års ränta 0,0% -0,1% 0,2% 0,0% 0,0% 0,4%
Värderingspremie över riskfria räntan = 6,4% = 7,6% = 6,2% = 6,5% = 6,6% = 6,5%
* Exklusive preferensaktier i kris eller med slopad utdelning. Vi ser detta som lite av en egen investeringskategori som kräver särskild analys.
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Pref-guiden

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold