Utdelningsportföljen: Ledning i halvtid

Börsplus utdelningsportfölj hade en bra första halva av 2018 med en avkastning på nästan 12 procent. Nu tittar vi till vad som fungerat och inte i portföljen och gör ett par förändringar.
Utdelningsportföljen: Ledning i halvtid - 776cb7f0-f606-4f45-803f-971bdd46d165fitcroph450q80upscaletruew800sb4d09e4af8b68488167a834964a12db30103e232

Så har andra halvan av 2018 startat och det blivit dags att se till hur det går för Börsplus Utdelningsportfölj. Årets upplaga startade i slutet av december 2017 med 1 000 000 kronor (fiktiva pengar) och 18 innehav.

Tanken är att den i stora stycken ska klara sig själv utan tillsyn men ett par gånger om året kan vara lämpligt att fråga sig om saker verkligen går som planerat…

Hittills under 2018 har portföljen avkastat 11,6 procent. Ett jämförbart index med återinvesterade utdelningar, OMXSGI, är upp 2,0 procent. Både relativt och absolut sett är portföljens utveckling riktigt bra om vi får säga det själva. Med 18 innehav är riskspridningen hygglig dessutom.

Här är en bild på hur portföljen såg ut per sista juni.

I botten av portföljen finns vad man kan kalla obligationsliknande aktier. De erbjuder hög direktavkastning men inte några stora utsikter om kraftiga utdelningsökningar. Preferensaktierna hör definitionsmässigt till den gruppen som också inkluderar bankerna, Sampo, innehavet i Telia och Nobina. Nästan halva portföljen ligger i den typen av papper just nu, 48 procent närmaste bestämt.

För den här typen av aktier väntar vi oss att få utdelningen i avkastning men hoppas förstås på lite mer än så. En i våra ögon inte helt orimlig åsikt är att svensk bank bör handlas kring 6 snarare än 7 procents direktavkastning, till exempel. Något som om börsen gick på samma linje skulle innebära en uppvärdering med 17 procent. Men icke sa nicke. Bankerna har varit ett sänkte hittills för portföljen.

Resten av obligationsdelen av portföljen har däremot gått lysande. Telia har bejakat sin natur som utdelningsmaskin och lanserat ett stort återköpsprogram som lyft aktien. Oscar Properties valde att tillmötesgå de ägare som ville lösa in sina preffar för 500 kronor. Nobina har omvärderats när oron kring marginalpress förbyts mot optimism kring nya kontrakt för bussbolaget.

Ovan på den här bottenplattan av stabila aktier finns en grupp bolag som erbjuder den fantastiska kombinationen av hög utdelning och bra tillväxt: Dustin, Ework, Nilörn och Resurs Bank. Här menar vi en mer strukturellt driven tillväxt än konjunkturell, för övrigt. Den här sortens företag behöver egentligen bara fortsätta på sin inslagna linje och växa för att kursen ska gå upp.

Den här kvartetten, som står för en knapp femtedel av portföljen, har inte gått så starkt. Ework hade en svag start på 2018 och Resurs värdering lider av svår banksmitta och värderingen har faktiskt fallit på ett års sikt. Dustin och Nilörn är upp 5-8 procent.

Cykliska aktier med bra direktavkastning är den tredje huvudkomponenten i vår utdelningsportfölj. Här gäller det att inte ha fel om var cykeln i fråga är på väg för då kan utdelningen ryka snabbt och smärtsamt. NCC, Leroy Seafood, Acando och Nordic Waterproofing (NWG) tillhör den gruppen som står för en fjärdedel av portföljen.

Cykliskt har bidragit bra till portföljen. Laxpriserna gick mycket starkt under våren vilket eldat på Leroy. Senaste veckan pekar pilarna ned från en hög nivå så vi får se var det slutar. I grund och botten känns lax som en tillväxtnäring givet begränsat utbud och potentiellt sett stor efterfrågan. NWG var starkt pressad av delvis felaktiga orsaker i våras vilket förklarar att den aktien studdsat upp. Acando har en stark svensk konsultmarknad. NCC är ett realtivt nytt innehav som ersatte Byggpartner i våras.

Förutom obligationsaktier, tillväxtbolag med hög utdelning och cykliska högutdelare finns Mekonomen i portföljen. Bolaget kan närmast beskrivas som en turn-around. Ännu har inte Mekonomen börjat visa den trend av förbättringar som krävs för att aktien ska bli bra.

Här och nu är det några saker som bör adresseras

Inlösen i Oscar Properties Pref B. Innebär att bolaget betalar 500 kronor styck för våra aktier vilket ger ett kassatillskott på 60 500 kronor. En idè är att återinvestera i nya Oscar Pref B.

Grejen med den aktien är just möjligheter att bli inlöst till 500 kronor. Att vi kunde köpa aktien för 466 kronor i fjol berodde på att bolaget kunde nekat inlösen, och istället betalat straffränta i väntan på bättre tider. Vår bedömning att styrelsen skulle dra sig för detta in i det längsta, då det andas extrem kris, var riktig.

Nu blir 67 procent av Pref B inlöst. Att lösa in resten nästa år kostar 67 Mkr. En i sammanhanget liten kostnad. Risken för att inte blir inlösen är låg samtidigt som man får drygt 10 procent i direktavkastning (50 kr per år). Ganska intressant. Risken man löper är att bolaget hamnar på obestånd – vilket inte helt ska uteslutas givet att de sysslar med nyproducerade lyxvåningar i Stockholm.

Den risken skrämmer oss ändå inte så mycket. Däremot är handeln i aktien så låg att vi för tillfället avvaktar. Vill man få ihop en post på 50 000-100 000 kr behöver man köpa lite dagligen någon vecka eller två.

Den skenande Nobina-bussen. Stark kursuppgång är i sig ett dåligt skäl att sälja en aktie. I fallet Nobina tycker vi dock att värderingen gått från lockande till rimlig/hög samtidigt som det finns mjuka faktorer som vi upplever är negativa.

  • Aktien värderas enligt Factset till 17 gånger vinsten 2019 och avkastar 5,7 procent.
  • Några insiderförsäljningar noteras.
  • Omständigheterna kring senaste förvärvet var tveksamma som vi skrev om i en analys nyligen.

Allt som allt kliver vi gärna av nu.

Den svällande kassan. Hittills har portföljen tagit mot 42 000 kronor i utdelningar. Vår prognos är att 11 000-12 000 till ramlar in från befintliga innehav för en totalutdelning kring 54 000 kronor för helåret. Det är mindre än portföljens initiala direktavkastning på drygt 60 000 kronor (6,1 procent av 1 miljon).

Orsaken är dels att vi tagit ut avkastning i form av kurstillväxt genom att sälja kursvinnare innan de delat ut för att köpa in aktier där utdelningen redan var avskiljd (Byggpartner/NCC exempelvis), dels att inlösen av Oscar Pref B innebär mindre utdelning (drygt 2500 kr).

Nuvarande kassa plus pengarna från Nobina ger en total kassa på kring 105 000 kr. Senare kommer 60 500 in från inlösen. Vad göra med detta? Enligt policyn ska vi investera i aktier med en direktavkastning på minst 4,5 procent räknat på det kommande årets väntade utdelning. Här är en lista på vilka dessa är, enligt Factset (det saknas en del mindre bolag där utdelningsprognoser inte finns, noterar vi):

Bolag Direktavkastning
Tethys Oil AB 9,5%
Clas Ohlson 8,9%
A3 (Alltele) 8,8%
ByggPartner 8,8%
Nordea Bank AB 8,6%
Electra Gruppen AB 8,3%
Uniflex AB Class B 7,8%
SEB 7,2%
Dedicare AB 7,2%
Swedbank AB 7,1%
JM AB 7,0%
Oriflame 6,9%
SJR 6,9%
Pricer AB Class B 6,9%
Ratos AB Class B 6,8%
Boliden AB 6,7%
H&M 6,7%
MQ Holding AB 6,6%
Bilia AB Class A 6,5%
Resurs Holding AB 6,5%
Inwido AB 6,5%
Nobia AB 6,5%
SHB 6,4%
Besqab AB 6,3%
eWork Group AB 6,3%
Poolia AB Class B 6,3%
Eurocon Consulting AB 6,2%
Capacent Holding AB 6,2%
NCC AB Class B 6,2%
Peab AB Class B 6,1%
Coor 6,0%
Dios Fastigheter AB 5,9%
Mekonomen AB 5,9%
Elanders AB Class B 5,9%
HiQ International AB 5,9%
KappAhl AB 5,8%
NP3 Fastigheter AB 5,8%
Telia Company AB 5,8%
Generic Sweden AB 5,7%
Semcon AB 5,7%
Byggmax Group AB 5,6%
DistIT AB 5,5%
Hifab Group AB Class B 5,5%
Betsson AB Class B 5,5%
Niloerngruppen 5,5%
BE Group AB 5,5%
Nobina AB 5,4%
Skanska AB Class B 5,3%
Malmbergs Elektriska 5,3%
Lammhults 5,3%
Eolus Vind AB Class B 5,1%
Bonava AB Class B 5,1%
Fingerprint Cards AB 5,0%
JLT Mobile Computers AB 5,0%
ITAB Shop Concept 5,0%
Catella AB Class B 4,9%
Nordic Waterproofing 4,9%
Serneke Group AB Class B 4,9%
Global Gaming 555 AB 4,9%
Corem 4,8%
Acando AB Class B 4,8%
Klovern AB Class A 4,8%
Hemfosa Fastigheter 4,7%
NetEnt AB Class B 4,6%
Scandic Hotels 4,6%
Millicom 4,6%
Kindred 4,5%
Tele2 AB Class B 4,5%
Intrum AB 4,5%
Gunnebo AB 4,5%
Källa: Factset

I stort sett de vanliga misstänkta. Bank, bygg(-relaterat), några fastigheter och konsulter. Några spelbolag har letat sig upp på listan efter kurspress.

Vi har tidigare utvecklat en förkärlek för servicebolaget Coor som också är en rätt rak ersättare till Nobina. Det är långa kontrakt, tråkig verksamhet och hög utdelningsförmåga som gäller för bägge. Får vi tro analytikerna väntar 6 procent i direktavkastning i Coor. Aktien är alltså lite billigare än Nobina.

Vi tycker att kvaliteten är minst lika hög och ser inget skäl till att städare och fastighetsskötare ska värderas till rabatt jämfört med busschaufförer. Ska Coor handlas i nivå med Nobina så bör aktien värderas upp 15 procent, givet att bolaget levererar förväntad utdelning. Ett okej scenario för en obligationsliknande aktie där direktavkastningen i sig räcker långt för att ge en godkänd årsavkastning.

Ework har haft en tung vår med en relativt svag Q1-rapport. Vi tror det ger ett bra tillfälle att köpa mer aktier i detta tillväxtbolag. Resultatet pressades mest av tillfälliga faktorer (kalendereffekt och engångskostnader) och den viktiga svenska marknaden förblir stark.

Växande bolag med en direktavkastning på mer än 6 procent är inte så vanliga på börsen. Vi passar på att dubbla innehavet i utdelningsportföljen. Efter detta väger Ework 8 procent i portföljen vilket ändå inte är någon extrem vikt på något vis. Särskilt inte som lejonparten av portföljen ligger i stabila obligationsliknande papper.

Därmed har vi så gott som spenderat hela kassan. När Oscar Pref-pengarna kommer in behöver vi återinvestera även dessa så troligen blir det en kort uppdatering av utdelningsportföljen i närtid. Håll utkik i mailkorgen.

I tabellen nedan sammanfattas transaktionerna.

Försäljningar:
Aktie Inköp (kr) Antal sålda aktier Försäljning (kr) Utdelning (kr) Avkastning
Nobina 52,00 1067 65,50 3,35 32,4%
Inköp:
Aktie Inköp (kr) Antal köpta aktier Utdelning 2019E* Direktavkastning*
Coor 63,70 850 3,80 6,0
Ework 87,70 500 5,50 6,3%
*Prognoser från Factset

följande länk kan man på veckobasis följa hur utdelningsportföljen utvecklas och läsa våra artiklar kring den.

Hur utdelningsportföljen ser ut efter dagens förändringar framgår av grafiken nedan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.