Updates: Tisdag 15/5

Snabba kommentarer om Volvo Cars, Actic, BIMObject och Homemaid från Börsplus.
Updates: Tisdag 15/5 - 2dc328dd-5628-4174-a6d0-673d9b251d32fitcroph450q80upscaletruew800sd9196a18fe9243fa39d283344905816d6f3c6905

___________________________

Volvo Cars (30 mdr $): Full rulle

30 miljarder dollar för Volvo Cars, eller Volvo PV som den gamla skolans elever säger. Det är vad som skrivs i Financial Times om prisförväntningarna från kinesiska Geely vid en börsnotering.

Det beskrivs som en väldigt hög värdering. Vi har ingen tillgång till Volvo Cars räkenskaper men enligt FT är det 10x vinsten att jämföra med runt en tredjedel så mycket för andra välskötta premiumtillverkare som BMW och Mercedes-ägaren Daimler. Dagens Industris allvetande kommentator Anders Hägerstrand har fritt tolkat tidigare skrivit att allt runt eller över 200 miljarder kronor är ett skämt.

Oavsett prislapp är dock Geelys tajming perfekt.

  • Volvo Cars går riktigt bra och har ett fräscht modellprogram. Just fräscha bilmodeller är underskattat och då gäller det att smida medan varumärket är hett.
  • Svenska kronan är superlåg vilket borgar för guldläge framöver om man låser in sig på dagens nivåer.
  • Volvo Cars aktie kan säljas in med Kina-flärd. “Tänk om varje kines köper en…”, för att travestera hur det brukar låta.
  • Volvo Cars har också tech-attraktion i form av det självkörande Zenuity-bolaget och elbilsfokus.

Mindre tilltalande är att Geely och huvudägaren Li Shufu framstår som lite väl brokiga för den västerländska smaken. Inhoppet i Daimler och Volvo ökar rörigheten. Och man har ständigt funderingen kring vad som händer om/när Kinas ledare Xi Jinping tycker något annat än Li Shufu.

Slutsatsen är enkel: Allt kring Geely är både spännande och viktigt för svenska ögon att följa. Tyvärr går det hand i hand. När spänningen ökar blir det mer viktigt och då inte på ett positivt sätt. /Peter Benson

___________________________

Actic (40 kr): Några trivselkilon för mycket

Gymkedjan letar efter toppformen efter att lagt på sig lite väl mycket fett under ett försök att bulka upp sig en viktklass inför noteringen 2017. Det finns positiva tendenser i dagens Q1:a men troligen inte nog för en uppvärdering av aktien.

  • Organiskt växer Actic 1 procent justerat för ny redovisning av medlemsavgifter. Svagt. Det som räddar dagen och ger 8 procents ökning är förvärv.
  • Rörelsemarginalen stiger något till 6,5 procent (Ebit rullande 12 månader). Även om det bör öka till 7 procent för helåret är det ändå en bit kvar till de nivåer på 9 procent som krävs för att aktien ska se bra ut.

Det som driver bolaget är i mångt och mycket de förvärv av 12 anläggningar som gjordes i fjol. De utvecklas bättre än väntat. Som grädde på moset var de rätt billiga. Snittintäkten per kund har tidigare varit tillväxtdrivaren i Actic, tack vare prishöjningar och PT-försäljning. Den visar lite svaghetstecken nu och ökar 1 procent till 353 kr/månad (349).

Hoppet verkar stå till att ledningen hittar fler lämpliga förvärvsobjekt. Eller lyckas bryta den matta tillväxttrenden i medlemsbasen som varit ett tema sedan 2014. Antalet medlemmar per gym har fallit nära 15 procent sedan 2013. Det kan vara tufft på en mogen svensk marknad där nya koncept och gym poppar upp hela tiden.

I Actic finns troligen en slumrande värdeaktie om ledningen drar ned på ambitionerna och pressar upp lönsamheten som förra ägaren IK gjorde. Men det är lite att ge upp tillväxtdrömmen. Det är nog inte de nya ägarna med Stefan Charette i spetsen redo för än. /Daniel Svensson

___________________________

BIMObject (33,80 kr): Dålig precision

Teknikbolaget från Malmö vill bli Sveriges nästa ”unicorn”. Gärna för Börsplus del, vi har ju aktien i portföljen. Men BIMObject borde verkligen släppa Silicon Valleys ovana att informera fluffigt och utan precision. Delårsrapporterna är ärligt talat rätt gräsliga att försöka få grepp om. De tre senaste rapporterna har BIMObject ändrat redovisningssätt för antal anställda, fördelningen av intäkter/fakturering mellan projekt/tjänster samt slutat redovisa antal nedladdningar per geografi och antal tillverkare. Det är alltså många viktiga pusselbitar som är onödigt oskarpa för de stackars investerare som försöker förstå bolaget. Ett snabbväxande bolag är ju svårt nog som det är utan ständiga ändringar i rapportstrukturen.

Otydligheten kring fjolårets storaffär med Autodesk i USA gav i dag en otäck efterbörd i kraftigt sjunkande fakturering från Q4 till Q1. Att Q1 skulle bli svagare än Q4 stod klart för åtminstone oss men inte storleken på tappet.

Höjer man blicken är det dock trevligt att se en årsvis kvartalstillväxt på 70 procent. Det är till och med något bättre än Börsplus tidigare skissat på så det går egentligen inte att klaga på bolagets prestation utan mer på otydligheten i hur det förklarats i delårsrapporterna.

Med det sagt: Tabellen nedan visar Börsplus minst dåliga gissning för BIMObject under kommande år.

BIMObject
Börskurs: 33,80
Antal aktier (miljoner): 52,4
Börsvärde: 1 773 Mkr
Nettokassa: 112 Mkr
VD Stefan Larsson
Styrelseordförande Anders Wilhjelm
SvD Börsplus huvudscenario
2018E 2019E 2020E
Omsättning 120 204 347
– Tillväxt 70% 70%
Rörelseresultat -84 -112 -139
– Rörelsemarginal -70,0% -55,0% -40,0%
Resultat efter skatt -64 -85 -106
Vinst per aktie -1,22 -1,63 -2,03
P/E -27,8 -20,8 -16,7
EV/EBIT -20,5 -16,0 -13,6
EV/Sales 14,3 8,8 5,5

Om vi förenklar caset till sin enklaste form så väljer vi att titta på tre saker:

  1. Redovisad omsättning som mått på tillväxt
  2. Ökning av antal användare som mått på strukturvärdet
  3. Kassaförbränningen som mått på något slags kostnadskontroll.

Alla de tre sakerna går enligt plan med vårt sätt att se saken. Om BIMObject fortsätter bygga och stärka sin världsunika position så bör aktien utan vidare värderas runt 10x omsättningen, anser vi. Även med lite rabatt för små nyemissionsbehov framöver så ligger en dubbling i korten om bolagets optimistiska grundare Stefan Larsson kommer i närheten av sina mål.

/Peter Benson*

___________________________

Homemaid (7,96 kr): Högutdelare även utan pensionärerna

Städbolaget släppte i dag den andra rapporten efter avknoppningen av bemanningsbolaget Veteranpoolen. Homemaid visar fortsatt fin tillväxt (8 procent trots påskeffekt) och en rörelsemarginal som under kvartalet stärktes från 3,8 till 4,2 procent. Aktien stiger beskedliga 3 procent på informationen.

Desto bättre har det gått för Veteranpoolen – som styrker tesen att avknoppade aktier tenderar utvecklas bättre än avknopparen. Vi tipsade lite extra om Veteranpoolen vid särnoteringen (köpråd här) och aktien är sedan dess upp 44 procent. För det gamla moderbolaget Homemaid är utvecklingen -5 procent under samma period.

Verksamheten i Homemaid binder inget kapital att tala om. Vill det sig väl kan detta därför bli en aktie som delar ut bortåt 60 öre per aktie, det vill säga nästan hela vinsten. Det ger i så fall en direktavkastning på 7,5 procent.

Det är inte fy skam i en lågräntemiljö även om det också känns rimligt för en affär med låga inträdesbarriärer och politiska risker (RUT-bidraget). Som en liten del i en diversifierad utdelningsportfölj kan aktien ändå platsa. /Daniel Hniopek

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Spotlight Group