Updates: Måndag 14/5

Snabba kommentarer om Raysearch, Handicare och Cantargia från Börsplus.
Updates: Måndag 14/5 - 525bfe47-5690-49a2-82d3-c9c548809a8efitcroph450q80upscaletruew800s832a4231f7e3ad5089ff815ed70df8259f0a1d99

___________________________

Raysearch (108 kr): När ska man fånga en fallande kniv?

Under morgonen sänkte analysfirman Pareto riktkursen för strålteknikbolaget Raysearch till 112 kronor. Raysearch har många kritiker och aktien är en av börsens mest blankade.

Skeptikerna menar att redovisningen är opålitlig och att Raysearchs konkurrenslandskap förändrats på ett sätt som gör att fornstora prestationer med 25 procentig tillväxt i tio år och rörelsemarginaler runt 30 procent inte kommer upprepas.

Aktien har rasat och är nära sitt treårslägsta och rapporten för första kvartalet kan om man vill tolkas som att blankarna har rätt.

  • Orderingången står rätt stilla på 510 Mkr på årsbasis medan omsättningen backar. Delvis är det dock av redovisningsskäl eftersom Raysearch nu lägger om intäktsredovisningen.
  • Juryn är ute om den framtida tillväxten. Dosplaneringsmjukvaran Raystation finns idag på 490 av världens 8000 strålterapikliniker. Nu gäller det att öka den siffran till 3000 inom 10 år samtidigt som även den nya produkten Raycare ska vinna bred acceptans.
  • Raysearch öser på för att expandera den globala marknadsorganisationen. Det är dyrt men antagligen nödvändigt för att öka försäljningen av Raycare och Raystation. Särskilt siktar man på mindre kliniker som sannolikt kräver mer stöd men kanske inte nödvändigtvis snabbare processer eller högre betalningsvilja.
  • Tidigare hade Raysearch en partnermodell och nu går man alltså över till att sälja direkt vilket ofta innebär lägre rörelsemarginaler (även om det i gengäld kan ge mer kontroll och högre intäkter).
Raysearch
Börskurs: 107,90
Antal aktier (miljoner): 34,3
Börsvärde: 3 699 Mkr
Nettokassa: 35 Mkr
VD Johan Löf
Styrelseordförande Carl Filip Bergendal
SvD Börsplus huvudscenario
2018E 2019E 2020E
Omsättning 620 744 893
– Tillväxt 20% 20%
Rörelseresultat 112 179 268
– Rörelsemarginal 18,0% 24,0% 30,0%
Resultat efter skatt 85 136 204
Vinst per aktie 2,47 3,96 5,94
P/E 43,6 27,3 18,2
EV/EBIT 32,3 19,9 12,9
EV/Sales 5,8 4,8 3,9

Raysearchs ägarbild är intressant. Grundare och vd Johan Löf har 20 procent av kapitalet och 57 procent av rösterna. Därefter följer en rad huvudsakligen svenska institutioner som Lannebo, Robur och AP-fonderna. På ägarlistans ”minussida” har vi som sagt ett rätt stort antal blankare.

Å ena sidan tror vi stenhårt på att Johan Löf är en duktig och driven entreprenör som det vore dumt att underskatta. Å andra sidan bör man också ha stor respekt för att blankare ofta har mycket väl underbyggda case.

Vi lutar åt att båda ”parter” kan ha rätt men på olika sikt. Vår bedömning är också att blankningscaset närmar sig slutet.

Redovisningen är omlagd och det kan inte finnas mycket överraskningsvärde kvar i att 2018 blir ett dåligt år. För oss är knäckfrågan om Raysearch under 2019 kan uppvisa högre omsättning utan allvarliga nya bakslag längs vägen. Här bör man tillmäta Johan Löf stor trovärdighet.

Aktien värderas nu till cirka 5x omsättningen (EV/Sales).

Det är inte högt för ett högteknologiskt bolag med hög (?) långsiktig tillväxt och över 90-procentiga bruttomarginaler.

På uppsidan finns en dubbling. På nedsidan finns inte så supermycket fallhöjd kvar givet premissen att Johan Löf är en duktig entreprenör som inte kommer sumpa hela bolaget. I kategorin tillväxtbolag med hög risk tycker vi Raysearch ser ut som en bra aktie.

/Peter Benson

___________________________

Handicare (45 kr): Svag lyftkraft

Handicare-aktien har fått se sig utklassad av storebror Arjo på sistone. De bägge tillverkarna av patientlyftar och annan vårdutrustning presterar annars slående likartat:

(Mkr) Handicare (45 kr) Arjo (31 kr)
Intäkter, RTM 2915 7700
Rörelsevinst, RTM 252 668
Rörelsemarginal, RTM 8,7% 8,7%
Organisk tillväxt Q118 2,7% 2,3%
Utdelning/aktie 0,5 0,5
EV/Ebita (RTM) 14,3 19,0
Direktavkastning 1,1% 1,7%
RTM=Rullande 12 månader
Rörelseresultat=rörelseresultat exklusive avskrivningar på förvärv och engångskostnader.

Tillväxt på 2-3 procent, marginal kring 8 procent och låg utdelning. Vinsterna värderas rätt högt, särskilt Arjos, vilket speglar både att bolagen är konjunkturstabila vilket många investerare gillar samt förväntningar om lönsamhetslyft framöver.

Börsplus menade att Handicare var värd att teckna vid noteringen i oktober. Operativt har bolaget gått både framåt och bakåt sedan dess.

Flaggskeppet inom bolaget är enheterna i Holland och England som tillverkar trapphissar. Här är konkurrenskraften hög liksom marginalerna. Handicare har länge varit starka i Europa men satsar nu på USA. Tillväxten var 10 procent inom denna produktgrupp i Q1 och hela 33 procent i USA, som dock är en liten del av intäkterna. Mycket bra.

Trots det faller faktiskt rörelsevinsten i första kvartalet. Dels beror det på en fordonsanpassnings-affär som har tillfälliga problem, dels på att rörelsen inom Patienthantering går dåligt. Det senare skylls på en svag USA-marknad.

Fordonsaffären har förutsättningar att repa sig redan innevarande kvartal. Patienthanteringen är mer förbryllande. Det är en relativt liten affär på 800 Mkr. Strategin att rikta in sig på mindre kunder är vettig. Men konkurrenskraften är ett frågetecken i en bransch med tuff konkurrens från spelare som Arjo.

Allt som allt skruvar vi ned förväntningarna på marginallyftet något i Handicare. Fortsätter trapphissarna växa, kostnader tas ut och kan lönsamheten inom patienthantering stabiliseras så är ändå 9 procents marginal inte omöjlig 2020. Med en multipel på EV/Ebit 13 ger det en avkastningspotential på drygt 20 procent (se nedan).

Handicare är ett riskkapitalbygge signerat Nordic Capital och inget nödvändigt innehav i portföljen. Men aktien är hyggligt prisvärd och pressad för stunden så vi behåller köprådet. /Daniel Svensson

  • Läs mer om bolaget i Börsplus Analysarkiv

___________________________

Cantargia (14 kr): Bra nog med dubbelt upp

Börsplus tipsade om forskningsbolaget Cantargia som en bra aktie i spekulationsfacket i samband med nyemissionen i slutet av förra året. Stärkt av positiva branschnyheter som Wilson-budet och ett projekt som rullar på utan bakslag, så har aktien dubblats sedan dess. Börsvärdet är nu kring miljarden.

En miljardvärdering var vad vi skissade på i vårt optimistiska scenario. En viktig anhalt för bolaget är nu att få fram data ur sin Fas2-studie vilket nästa år ska ligga till grund för att ta in en partner eller göra en utlicensiering.

Oddsen för framgång är i stort sett lika bra som senaste vi synade aktien (alltså rätt höga) men som ägare har man fått hyggligt betalt för risken. Vi nöjer oss här och slopar köprådet. /Daniel Svensson

___________________________

Updates är SvD Börsplus format för korta kommentarer om en eller flera aktier. Mejla oss gärna på borsplus@svd.se om du har förslag eller frågor.

*) Skribent/skribenter äger aktier i bolaget

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Spotlight Group
Annons från SciBase