Transtema växer med ljusets hastighet

Utbyggnaden av fibernät sker i snabb takt över hela Sverige och ett av bolagen som är med på den trenden är Transtema som noteras på Aktietorget. Bolaget har fin historik med hög lönsamhet men frågan är hur väl ledningen kan hantera den supersnabba tillväxten.

Ett av de mest påtagliga teknikskiftena som pågår är övergången till fiber som den huvudsakliga infrastrukturen som bär datatjänster och internet. Det finns en handfull börsbolag som slår mynt av den här trenden. Ett av de lite mindre finns på Aktietorget och heter Transtema.

Transtema beskriver sig som en partner till nätägare, till exempel kommuner med stadsnät. Man hanterar hela kedjan från att designa fibernät till att projektera, bygga och driftsätta dessa. En viktig del av erbjudandet är därtill ”eftermarknadstjänster” som att byta ut och uppgradera aktiv utrustning i näten som routrar, switchar med mera. Att övervaka nät och vid driftstörningar rycka ut och åtgärda fel är också en viktig del av erbjudandet.

Det är alltså mer Bravida än Bahnhof kan man säga – men det mesta har med fiber att göra.

Transtema är ingen nykomling i branschen utan startades redan i slutet av 1990-talet av nuvarande vd Magnus Johansson med samma affärsidé som idag. Skillnaden är att då handlade det mer om mobilnät än fiber. Bolaget expanderade långsamt men med en imponerande god lönsamhet. Tittar vi till exempel på perioden 2010-2014 så växte intäkterna 16 procent årligen och rörelsemarginalen snittade på 17 procent.

Intrycket är att Transtema var ett mycket välskött teknikbolag. Men det var litet, 50 Mkr i intäkter, och ganska lokalt med sin bas i Mölndal och kunder i västra Sverige. Den största kunden, Kungsbacka Kommun och deras stadsnät, kunde svara för 40 procent av intäkterna vissa år.

Sedan 2015 driver dock Magnus Johansson en ny strategi som handlar om att växa till en nationell spelare. Han tog samma år in externa delägare för första gången. Mest namnkunnig av dessa är Göran Nordlund som gjort sig känd som stor ägare i Opus och Hexatronic. Dessutom noterades Transtema-aktien på Aktietorget i maj 2015.

Den stora saken var nu att Transtema startade en aktiv förvärvsstrategi. Sedan noteringen har man spenderat nästan 80 Mkr i aktier och kontanter på att köpa upp mindre bolag inom nätutbyggnad, nätdrift och datahallar.

Poängen är delvis att bli större för att ta nationella affärer. Men förvärven är också gynnsamma rent finansiellt då Transtema köper för i snitt 5 gånger rörelsevinsten före avskrivningar men själva värderas klart högre än så. För säljarna är värdet av att komma in i en större grupp att det blir lättare att få gehör hos storkunder som IP Only och Skanova.

Effekten av förvärvsrundan är att intäkterna ökat kraftigt i Transtema men också att rörelsemarginalerna pressats.

I dagsläget är Transtema ett bolag som inräknat alla förvärv omsatte kring 210 Mkr under 2015 med ett rörelseresultat på uppskattningsvis 20 Mkr. Börsvärdet är 475 Mkr och nettoskulden ligger på 17 Mkr. På fjolårets siffror värderas bolaget till 2,4 gånger intäkterna och till 25 gånger rörelsevinsten (ev/ebit ).

Det är höga multiplar. Just nu ser de inte orimliga ut tack vare att Transtema imponerar med sin höga tillväxt. Den organiska tillväxten var hela 40 procent i andra kvartalet och ovanpå det kan bolaget mycket väl addera mer genom fler uppköp.

Man bör dock vara medveten om att den svenska bredbandsmarknaden i år och 2017 befinner sig på toppen av en byggboom och redan 2018 spås utbyggnadsinvesteringarna börja falla rätt kraftigt, enligt PTS (mer finns i avsnittet Marknad i fördjupningsanalysen nedan).

Det kan leda till minskade intäkter för bolag som är fokuserade på just nätutbyggnad vilket vi uppfattar att flera av de förvärvade enheterna är.

Det som egentligen gör Transtema till mer än ett ”byggbolag” som går bra i extrem högkonjunktur är bolagets högförädlade tekniktjänster inom installationer i befintliga nät och övervakning av dessa. Här överlåter kunderna centrala funktioner i sina nät till Transtema vilket vittnar om att bolaget sitter på god kompetens.

Om ledningen lyckas förädla de förvärvade enheternas erbjudande så att andelen sådana tekniktjänster ökar så kan marginalerna lyftas vilket bäddar för riktigt god vinstutveckling inom Transtema.

Det har vi inte riktigt sett tydligt prov på ännu men däremot finns gott om exempel på hur sådana ambitioner gått om intet. Därför räknar vi inte in att Transtema når hela vägen fram till sina mål under perioden 2016-18 utan att tillväxten blir något lägre och marginalen fortsätter att ligga en bit under målbilden hela perioden. Då blir bilden så här.

Transtema SEK
Börskurs: 25,30
Antal aktier: 18,8 miljoner
Börsvärde: 475 Mkr
Nettoskuld: 16 Mkr
SvD Börsplus förväntningar
2015 2016E 2017E 2018E
Omsättning 68 281 366 403
– Tillväxt 39,1% 315,0% 30,0% 10,0%
Rörelseresultat 12 27 37 42
– Rörelsemarginal 17,0% 9,5% 10,0% 10,5%
Resultat efter skatt 9 20 27 32
Vinst per aktie 0,49 1,10 1,40 1,70
Utdelning per aktie 0,00 0,43 0,59 0,69
P/E 51,5 23,0 18,1 14,9
EV/EBIT 42,6 18,3 13,4 11,6
EV/Sales 7,2 1,7 1,3 1,2

Rörelseresultatet kan alltså nå lite över 40 Mkr år 2018. En multipel på 12 gånger rörelseresultatet är rimlig och motsvarar ett p/e-tal på 17. Då blir avkastningspotentialen 26 procent vilket i sig framstår som för tunt för ett regelrätt köpråd, givet riskerna med förvärvsdriven tillväxt.

Vi vill ändå framhålla Transtema som en möjlig investering inom ramen för fibertrenden. Bolaget har en plattform att växa från, en huvudägare med bevisad skicklighet att driva fram lönsamma affärer och marknaden är långsiktigt gynnsam även om dagens byggboom inte består för evigt. Det som saknas är att aktien är direkt billig vilket hade känts bättre givet osäkerheten som alltid finns kring förvärvsbyggen.

Allt som allt stannar vi vid ett neutralt råd den här gången och håller kvar vid Bahnhof som vår favoritinvestering i fibertrenden.

Läs fördjupad analys

Om bolaget

Transtema AB startades 1997 av Magnus Johansson som fortfarande är vd och största ägare i bolaget. Bolaget noterades på Aktietorget i maj 2015 och har idag ett börsvärde på 480 Mkr (kurs 25 kr).

Merparten av intäkterna kommer från arbeten med att planera, projektera, bygga och driftsätta fibernät. Transtema sköter även installationer, drift och service av sådana nät med egen serviceorganisation. Bolaget har 117 anställda.

Intäkterna var 210 Mkr under 2015 om bidraget från alla förvärvade enheter räknas med. Bolaget har genom åren varit stabilt lönsamt och tjänade cirka 27 Mkr (ebitda) under 2015. Efterfrågan på bolagets tjänster är hög tack vare fiberutbyggnaden i Sverige och Transtema har som mål att växa 20-30 procent per år, inklusive förvärv.

Marknaden

Transtema verkar på den svenska marknaden och jobbar för flera av de största nätägarna i landet. På kundlistan finns bland andra IP-Only, Skanova, Kungsbacka Kommun, Göteborg Energi, Gothnet och Trollhättan Energi.

Sedan 2010 har nätägarnas investeringar i sina fibernät ökat kraftigt. Enligt PTS var investeringsnivån kring 5 miljarder kronor årligen 2010 och den siffran har ökat till cirka 9 miljarder under 2015. Särskilt utbyggnaden till villor har ökat liksom till mobilnätens basstationer. Det finns flera bidragssystem som stimulerar utbyggnaden i syfte att möta den politiska målsättningen att 90 procent av alla hushåll och företag ska ha tillgång till bredband (100 megabit) 2020.

Just nu är marknaden inne i en kraftig byggboom som enligt PTS väntas kulminera 2016-17. Sedan väntas investeringarna trappas av rejält åren efter 2017 vilket enligt PTS främst har att göra med att fibernätens täckning börjar bli fullständig (se bilden ovan).

För Transtemas del är byggboomen gynnsam och bidrar till den starka organiska tillväxt som företaget har i mitten av 2016. Under andra kvartalet låg ökningstakten på 40 procent. Rimligen håller inte den tillväxttakten i sig efter 2017 (om PTS prognoser stämmer) men från Transtemas sida är ledningen inte orolig för svag tillväxt kommande år. Tvärtom ser man fortsatt stora investeringar i fiber när till exempel vattenpumpar och annan infrastruktur som övervakas kopplas upp. På längre sikt finns även planer på en utlandsexpansion.

Allt detta handlar om nätutbyggnad och Transtema verkar även inom ”efterutbyggnads”-segmentet med sina tjänster för att hantera aktiv utrustning i befintliga nät och övervakning. Affärsidén är att vara en partner till nätägaren och hantera hela kedjan från planering, byggnation och drift samt underhåll av deras nät.

Storleken och tillväxttakten på marknaden för tjänster för befintliga nät hittar vi inga siffror på. Enligt Transtema och andra leverantörer finns en trend att nätägarna i allt högre grad anlitar externa bolag för att sköta detta.

Affärsmodell

Bolagets driver sina affärer i två affärsområden, Nät respektive Teknik. Nät är den omsättningsmässigt större affären men Teknik-sidan har typiskt sett bättre marginaler och svarar för en större del av vinsten.

Inom Nät projekterar, bygger och underhåller Transtema passiva kommunikationsnät.  Numera handlar det mest om fibernät, både att dra ut ny fiber till villaområden men även om arbeten med de stamnät som förbinder olika statsnät, datahallar med mera.

På villamarknaden är detta vanligen upphandlade affärer av projektkaraktär som är starkt konkurrensutsatta. Inom uppdrag att bygga i stamnät, som knyter samman villanät, stadsnät med mera, finns färre konkurrenter och Transtema drar fördel av att ha lång erfarenhet av sådana projekt hos sina kunder.

Inom området Teknik installerar Transtema aktiv nätutrustning i fibernät (och andra nät) samt sköter drift och underhåll av dessa. Att installera och trimma in aktiv utrustning är inte alldeles trivialt och en konsultliknande affär med goda marginaler. Inom övervakning betalar kunderna månadsavgifter för att Transtema ska hålla koll på nätet – vilket sker i bolagets övervakningscentral. Transtema har servicepersonal som kan inställa sig med en timmes varsel hos de stora kunderna vid driftstörningar.

Transtema har historiskt förhållandevis goda rörelsemarginaler kring 17 procent, särskilt med tanke på att en stor del av intäkterna avser material som används i projekten. Förklaringen enligt bolagsledningen är att bolaget främst jobbar med tekniskt avancerade projekt i stamnäten och att övervakningsaffären har bra lönsamhet.

Mål och strategier

I februari 2016 satte styrelsen följande finansiella mål för bolaget:

Lönsamhet: Koncernen har som mål att leverera en EBITDA-marginal (rörelseresultat före avskrivningar) på 15 procent. Målet mäts på årsbasis. Vid större förvärv kan EBITDA-marginalen understiga 15 procent under en integrations-och konsolideringsfas. Proforma hade koncernen en EBITDA-marginal om 13 procent 2015.

Tillväxt: Koncernen eftersträvar en genomsnittlig tillväxt på 20-30 procent per år från och med bokslutsåret 2016 och de kommande närmaste åren. Tillväxten kommer både från organisk tillväxt och förvärv.

Finansiell stabilitet: Koncernen skall ha en soliditet på minst 30 procent.

Historiskt har Transtema uppfyllt sitt marginalmål med ett snitt på 17 procent under åren 2010-15. Endast under ett av åren, 2012, var marginalen under målet på 15 procent. Den låg då på 14,4 procent. Under de här åren var dock bolaget väsentligt mindre än idag och de många förvärven har adderat verksamheter med klart lägre marginaler än ursprungsbolagets. Idag ligger nivån kring 13 procent.

Genom inköpssynergier men framför allt ett förädlat tjänsteutbud i förvärvade enheter räknar ledningen med att lyfta nivån till målet. Konkret handlar det mycket om att få förvärvade bolag som mest sysslat med nätbyggnad att vinna kundernas förtroende som leverantör av aktiv utrustning och övervakning – två tjänsteområden med högre marginaler.

Tillväxten ligger långt över målbilden för närvarande tack vare hög organisk tillväxt och hela sex förvärv hittills under 2016. Åren innan förvärvsstrategin startade på allvar, 2010-14, steg intäkterna från 27 till 49 Mkr eller cirka 16 procent årligen.

Soliditeten var 43 procent per halvårsskiftet 2016.

Om aktien

När Transtema noterades i maj 2015 var teckningskursen 3,80 kronor och sedan dess har kursen stigit kraftigt. Nu, september 2016, ligger kursen kring 26 kronor vilket ger Transtema ett börsvärde på 495 Mkr.

Största ägare är vd Magnus Johansson som har cirka 45 procent av aktierna. Andra storägare är investeraren Göran Nordlund som bland annat varit engagerad i Hexatronic och Opus Group. Han äger 11 procent. Tredje största ägare är Sune Tholin med drygt 4 procent.

Transtema är ingen utdelningsaktie utan har istället högt ställda tillväxtmål. För 2015 lämnades ingen utdelning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold