Teqnion: Ny serieförvärvare till reapris

Industrikonglomeratet Teqnion är en ny serieförvärvare på väg till börsen. Bolaget ger ett seriöst intryck men mest av allt är det prislappen på 10 gånger vinsten som lockar. Det gör oddsen tillräckligt goda för att vi ska teckna en post till Börsplus portfölj. Sista dag att anmäla sig är nu på torsdag.
Teqnion: Ny serieförvärvare till reapris - 2e2ed56f-b637-425c-8adf-42dec68ef17dfitcroph450q80upscaletruew800sb34f9c01b91af2d8d1cc0a3569b50c8542a61099

Noteringsaktuella Teqnion (teckningskurs 26 kr) har konglomerat som Indutrade och Lagercrantz som förebilder. De kallas ofta serieförvärvare eller ”compounders”. Lite förenklat kan affärsmodellen sägas handla om att förvärva onoterade företag billigt och sedan använda deras kassaflöden till ännu fler förvärv som ger ytterligare kassaflöden.

Teqnion grundades 2006 av bland annat Johan Steene som sedan 2009 är vd och bolagets viktigaste nyckelperson. Största ägare sedan 2008 heter Per Berggren och Carl-Johan Ahlström som rekapitaliserade Teqnion under finanskrisen då bolaget fick stora problem. Sedan dess har Teqnion finansierats helt med internt genererade medel.

Koncernen består i dag av totalt tio dotterbolag. Vid noteringen tar bolaget in 80 Mkr som ska användas till ytterligare förvärv. Tecknar aktier gör bland annat Creades (Sven Hagströmer), familjen Hamberg (Betsson etc) och Bengt Kjell (tidigare bl.a. Industrivärden och Indutrade). Inga befintliga ägare säljer aktier vilket är positivt. Börsvärdet efter notering blir drygt 400 Mkr.

IPO-GUIDE Teqnion
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 296 Mkr
Antal anställda 154
Teckningskurs 26,00 kr
Rådgivare Redeye
Storlek på erbjudande 80 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 419 Mkr
Emissionskostnad Cirka 7 Mkr (8,1% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 81%
Investerare som ska teckna i IPO Creades , Consensus Asset Management, Aktia Fondbolag, Familjen Hamberg, Familjen Kjell (81% i åtagande)
Garanter
Flaggor** Två flaggor
Sista teckningsdag 2019-03-28
Beräknad första handelsdag 2019-04-04 (7 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: SvD Börsplus / bolaget

Två flaggor enligt Börsplus IPO-guide

Börsplus IPO-guide granskar alla noteringar efter 24 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter drygt 160 granskade börsnoteringar är 1,6 flaggor för miljardbolag, 2,5 för småbolag och 4,2 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Börsplus hittar två flaggor i Teqnion, att jämföra med 2,5 som är genomsnittet för småbolagsnoteringar.

# Rabatterad emission tätt inpå IPO

Det förekommer att bolag en kort tid inför IPO gör nyemission till en värdering som är rejält mycket lägre än vid noteringen. Det kräver en förklaring. Har det hänt mycket i bolaget på kort tid är man kanske inte mogen för notering? Var det en kompisemission så vill man också veta varför. En variant av kompisemission är extra förmånliga optionsprogram.

Teqnion genomförde under Q1 2018 en nyemission om 20 mkr till kursen 10,80 och nu i januari 2019 genomfördes två emissioner om sammanlagt 1,6 mkr till kursen 18,50. Det betyder att värdet på aktierna i första emissionen på ett år ökat med 141 procent i värde och aktierna som gavs ut i början på detta år har ökat med 40 procent.

Teqnions VD Johan Steene svarar:

”Värderingen av Teqnion vid nyemissionen i Q1 2018 gjordes till samma multiplar som i förestående IPO. Ökningen i värderingen är således en funktion av koncernens resultattillväxt. De mindre emissionerna var endast riktade till vår personal samt nyckelpersoner och byggde på liknande värderingsprinciper.”

# Storaffär inför IPO

Förvärv medför alltid risker samtidigt som ledningen får stora möjligheter att kortsiktigt massera vinstsiffrorna. När bolag gör stora företagsaffärer nära inpå notering så är det en flagga. Här fångar vi även in större nyheter under teckningstiden.

Teqnion har i maj, november och december 2018 förvärvat bolag som mer än dubblerat nettoomsättningen i Teqnion. Det ingår visserligen i bolagets affärsidé att förvärva bolag men när det sker så stora förvärv tätt inpå IPO:n så anser vi det motiverat att hissa en flagga.

Teqnions VD Johan Steene svarar:

”I Teqnions affärsidé ingår att förvärva fina bolag vilket vi hade förmånen att göra under 2018. Våra dotterbolag drivs som entreprenörsledda och lönsamma autonoma enheter vilka inte drabbas av den produktivitetsnedgång och de kostnader som ofta förknippas med de integrationsprojekt som ofta följer företagsförvärv.”

Nedan är ett urval av de viktigaste kriterierna som Teqnion värdesätter när man letar nya investeringsobjekt:

  • Entreprenörsledda bolag med duktig ledning som är motiverade att fortsätta utveckla affären.
  • Allra helst produktbolag. Om det finns ett tjänsteerbjudande ska det helst vara kopplat till produktaffären.
  • Bolag i små nischer där man kan diktera affärsvillkoren. Gärna med högt teknikinnehåll eller speciell affärsmodell.
  • Stabil omsättning i storleksordningen 25-100 Mkr och bevisad vinstförmåga.
  • God framtidspotential och tillväxtmöjligheter.
  • Lågt pris. Under 5 gånger vinsten (P/E) eller 4 gånger rörelseresultatet (EV/Ebit).

De tio dotterbolag som i dag ingår i koncernen beskrivs övergripande i tabellen nedan.

Dotterbolag Omsättning 2018 Ebit-marginal 2018 Verksamhet Kunder
Stans & Press 139 Mkr 7,0% Kontraktstillverkning i mindre serier i stål och liknande OEM-tillverkare inom svensk verkstad
Grimstorps 70 Mkr 10,4% Tillverkning av träkonstruktioner och husstommar Byggbolag, husleverantörer, privatpersoner
Inkom 55 Mkr 15,6% Agenturverksamhet inom industriapplikationer Grossister och aktörer som bygger/renoverar tåg
GB Verkstad 45 Mkr 3,4% Säljer industrikomponenter och förnödenheter Industriföretag i Norrland
Elrond 41 Mkr 18,5% Säljer komponenter inom åskskydd och överspänningsskydd Elgrossister och elinstallatörer
Cellab 29 Mkr 17,2% Säljer instrument och förbrukningsvaror inom bl.a. patologi Kliniska laboratorier
Eloflex 27 Mkr 26,3% Utvecklar hopfällbara elrullstolar Hjälpmedelscentraler samt slutkunder
Air Target 25 Mkr 35,9% Utvecklar akustiska system för militära skjutövningar Ett 30-tal försvarsmakter
KFAB 22 Mkr 13,2% Säljer lampor till detaljhandeln för heminredning Detaljhandel
Narva 16 Mkr 6,3% Säljer produkter inom belysning Elgrossister, industri, konsumentkedjor

Likt övriga serieförvärvare kan det vara svårt att analysera en koncern med många olika dotterbolag. Men några reflektioner är:

  • Skilda verksamhetsområden. Som de flesta andra industrikonglomerat letar man inte efter synergier och försöker inte heller centralisera några funktioner för att spara pengar. I stället drivs varje bolag självständigt.
  • De två största bolagen står för nästan halva omsättningen och har egen tillverkning. Egna produkter och/eller egen tillverkning kan låta fint men involverar också tunga investeringsbeslut och gör verksamheten betydligt mer svårstyrd än teknikhandelsbolag. Bägge bolag förvärvades så sent som 2018 vilket också är en risk.
  • Rörelseresultatet är dock ganska väl fördelat på olika dotterbolag då flera av de mest lönsamma verksamheterna är något mindre sett till omsättning.
  • 82 procent av försäljningen finns i Sverige och i flera fall är det små verksamheter som tjänar lokala kunder. Ett exempel är dotterbolaget GB Verkstad som säljer mycket fästelement. Somliga tänker då kanske på vassa konkurrenter som Bufab. Men GB Verkstad betjänar mindre företag som kräver frekvent kundkontakt och geografisk närhet specifikt i Sundsvallsregionen, snarare än större verkstadsbolag med stora inköpsvolymer där kostnadsledare som Bufab är aktuella.
  • Ett par av bolagen verkar inom industri eller verkstad och är cykliska. Men det finns också bolag som Cellab, Eloflex och Air Target som är frikopplade från konjunkturläget. De två sistnämnda är höglönsamma bolag som beskrivs ha bra tillväxtpotential.

Teqnions finansiella mål är att växa mer än 5 procent organiskt och 15 procent genom förvärv varje år under kommande treårsperiod. Bolaget räknar med två förvärv per år eller kanske något mer.

Lönsamhetsmålet är att hålla rörelsemarginalen före avskrivningar (Ebitda) över 8 procent under en konjunkturcykel, och på medellång sikt nå 10 procent. 2018 presterade bolaget en marginal på 16 procent.

Vi tror inte man ska tolka det som att bolaget guidar för lägre lönsamhet. Snarare är det nog så att man inte vill låta de finansiella målen utgöra en begränsning för potentiella framtida förvärv. Marginaler kan ju snabbt förändras om något större förvärv skulle ändra affärsmixen.

Man bör därför också ta prognoserna med en nypa salt då de gäller under förutsättningarna att inga nya förvärv annonseras.

Teqnion
Börskurs: 26,00
Antal aktier (miljoner): 16,1
Börsvärde: 419 Mkr
Nettokassa: 39 Mkr
VD Johan Steene
Styrelseordförande Per Berggren
SvD Börsplus huvudscenario
2019E 2020E 2021E
Omsättning 519 550 572
– Tillväxt 75% 6% 4%
Rörelseresultat 57 61 63
– Rörelsemarginal 11,0% 11,0% 11,0%
Resultat efter skatt 43 46 48
Vinst per aktie 2,69 2,85 2,97
Utdelning per aktie 0,50 0,85 0,90
Direktavkastning 1,9% 3,3% 3,5%
Operativt kapital/omsättning 12% 12% 12%
Nettoskuld/EBIT -1,3 -1,8 -2,2
P/E 9,7 9,1 8,8
EV/EBIT 6,0 5,1 4,4
EV/Sales 0,7 0,6 0,5

Teqnion är ett litet bolag beroende av utvecklingen i ett fåtal dotterbolag och de nyckelpersoner som finns där. En väsentlig del av resultatet kommer från bolag som förvärvats senaste året så koncernen saknar historik och den stabilitet man får som investerare i större industrikonglomerat.

Vd Johan Steene är viktig för bolaget och har i många år varit en av totalt två personer på det lilla huvudkontoret i Solna i Stockholm (som nu biffats upp till fyra personer inför notering).

I börssammanhang är Steene dock oprövad och historiken är okej men inte fantastisk. Bolaget har redan kört i diket en gång på vägen och det har tagit över tio år komma dit man är i dag. Och det är först nu, med de förvärv som gjorts inför noteringen, som omsättningen verkligen tagit fart.

Mest av allt är det alltså prislappen som lockar. Bolaget kommer till börsen med en värdering på 10 gånger vinsten (P/E) vilket ger goda förutsättningar för en bra start kursmässigt.

Aktien skulle kunna stå i 40 kronor utan att vara dyr. Därför tror vi man ska teckna Teqnion och gör även så till Börsplus portfölj.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från SciBase