Analys SSM
SSM: Slipper undan med blotta förskräckelsen
Fastigheten på bilden ovan har av somliga beskrivits som en av Stockholms fulaste. Den spektakulära planen för projektet ”Bromma Boardwalk” gick ut på att riva de tre översta våningarna av den befintliga industribyggnaden och sedan bygga 268 bostäder ovanpå det som blir kvar.
Men i fredags konstaterade Mark- och miljööverdomstolen att detaljplanen för fastigheten kommer hävas. Börsplus har plöjt igenom domslutet.
Det hela tycks falla nästan på en ren teknikalitet. Det är nämligen med hänvisning till gamla otydliga fastighetskartor från 1977 som det konstateras att det inte med tillräcklig säkerhet går att fastställa hur man ska se på det strandskydd i området som sedan länge varit hävt.
Exakt vad detta innebär återstår att se. Kanske är det en ren formalitet. Eller så innebär frågan om strandskydd att projektet inte kan genomföras som det ursprungligen var tänkt och helt måste ritas om.
Klart är i alla fall att beskedet kommer minst sagt lägligt för SSM. Ett villkor för SSM:s ursprungliga köp av fastigheten är nämligen att detaljplan måste finnas på plats före 28:e februari 2019. Så kommer nu inte bli fallet vilket i princip innebär att hela fastighetsköpet från Niam hävs.
SSM har visserligen lagt ned en hel del tid och pengar på projektet det senaste året. Men detta kan nog ändå inte ses som något annat än en vinstlott för företaget.
SSM köpte fastigheten för nästan ofattbara 500 Mkr våren 2017 och lyckades därmed pricka in den absoluta toppen på bostadsmarknaden. Bara månader senare kollapsade marknaden för nyproducerade bostadsrätter totalt.
Senaste året har SSM hållit mängder med visningar i Bromma Boardwalk där man försökt kränga bostäder till priser kring 70 000 kronor per kvadratmeter.
Förmodligen är det vad som krävs för få tillbaka den enorma köpeskillingen för fastigheten och betala för de planerade byggkostnaderna. Men prislappen på de bostäder som SSM försökt sälja ligger bortåt 50 procent högre än andra relativt nyproducerade bostadsrätter i samma område.
Resultatet talar för sig självt. På drygt ett år har SSM bara lyckats sälja 4 av totalt 268 bostäder i projektet.
Förmodligen hade projektet aldrig gått att driva med vinst på rådande bostadsmarknad – och det höga pris som SSM betalat för fastigheten är en stor orsak till det.
Men nu hävs som sagt köpet och i stället är det fastighetsjätten Niam som blir sittande med Svarte Petter på hand.
För SSM bör det innebära en andra chans att förhandla med Niam om ny köpeskilling och nya villkor som bättre speglar rådande förutsättningar för projektet.
Kanske är SSM fortfarande intresserade av fastigheten? Det menar åtminstone bolaget själva. Samtidigt skulle vi inte bli förvånade om de överger projektet helt och hållet.
Även om det hela är något av en seger för SSM stärker det också bilden av ett bolag med stora problem. Av totalt fem projekt i produktion är majoriteten kraftigt försenade och i två projekt pågår stora tvister mellan SSM och bostadsköpare som vill hoppa av sina åtaganden.
Aktien må vara ”billig” om man ställer börsvärdet på drygt 350 Mkr i relation till det redovisade egna kapitalet om ca 950 Mkr. Men trots att aktien faller på en nyhet som vi tror är positiv för bolaget så är vi inte det minsta sugna på att köpa SSM.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.