Scout kan bli en pigg toppforward på börsen

Börsaktuella Scout Gaming tror att så kallad Daily Fantasy Sport kan bli populärt i Europa precis som i USA och siktar på att etablera sig som nischens svar på Netent. Även om bolaget är i tidig fas har det inkasserat framgångar med bland andra Betsson på kundlistan. Att bolaget backas upp av tunga ankarinvesterare gör inte saken sämre.
Scout kan bli en pigg toppforward på börsen - 45b4eb5f-8fd0-495f-b888-9a6fde27023bfitcroph450q80upscaletruew800s5f195f3a0f9f041f50389628d91aaa04e862478e

Scout Gaming startade 2013 och har utvecklat en plattform för speloperatörer eller andra bolag som vill erbjuda så kallade Daily Fantasy Sport-spel (DFS). DFS är en internetbaserad spelform om pengar som inte är så vanlig i Europa men som blivit riktig stor i USA – där vanlig sportvadslagning, poker och annat nätspel är förbjudet.

DFS kan närmast jämföras med spel som Aftonbladets Drömelvan och liknande managerspel. Som spelare sätter man ihop ett idrottslag bestående av riktiga spelare. Laget tilldelas sedan poäng beroende på hur spelarna presterar i verkligheten. Den som får ihop mest poäng vinner.

Men medan managerspel löper under en hel säsong avser DFS endast enskilda matchdagar eller en omgång av exempelvis Allsvenskan. En annan viktig skillnad är att medan deltagande i managerspel ofta är gratis (även om Drömelvan tar 99 kr/månad) så satsar man inom DFS pengar på sitt lag. Pengarna går till en pott som fördelas bland spelarna.

Med många fler speltillfällen och potentiellt sett stora insatser är intäktspotentialen i DFS betydligt större än i managerspel. I USA var DFS-marknaden värd mer än 2,6 miljarder dollar 2015 (siffrorna kring marknaden är dock osäkra).

Tidigare har Scout försökt sig på att erbjuda DFS i egen regi via spelsajten Fanteam. Men idag är bolaget en renodlad underleverantör. Man säljer sin plattform komplett med data för att prissätta spelare och poängsätta matcher till speloperatörer som vill ha DFS i sitt sortiment. Affärsmodellen är en kopia av Netent och bygger på intäktsdelning på basis av spelarnas insatser (så kallad rake, typiskt sett 10–15 procent). Produktmässigt liknar DFS poker då spelbolaget är anordnare och inte tar risk i spelet.

En viktig poäng är att Scout poolar ihop insatserna från DFS-spelare hos olika kunder (operatörer) vilket ger större vinstsummor att dela på och en mer attraktiv produkt än en enskild kund kan erbjuda. I USA domineras DFS-marknaden till 90 procent av två bolag, Draftkings och Fanduel, vilket tyder på att likviditet är en stark nätverkseffekt i nischen.

Bolaget har byggt upp en avdelning i Ukraina som själva producerar den data som behövs för att prissätta spelare och ge poäng i spelen.

Marknaden för DFS är i sin linda och ännu är Scout i en förhoppningsfas med små intäkter (2–3 Mkr), negativt kassaflöde och ett par år till break-even. I prospektet listas åtta kunder där särskilt Norsk Tipping och PAF sticker ut. Intäktspotentialen varierar dock. Nyligen bärgades ett avtal med Betsson och bolaget jobbar nu för att få fler spelbolag av liknade kaliber att ansluta sig.

Företaget söker notering på First North och vill få in 60 Mkr för att finansiera sig till svarta siffror. Dessutom hoppas ledningen att en notering ska ge Scout extra tyngd i diskussioner med potentiella kunder. 50 Mkr av erbjudandet är redan paxat av ankarinvesterare – bland annat Knutsson Holding, Robur och SHB Fonder.

Scout Gaming November 2017
VD: Andreas Ternström
Styrelseordförande: Rolf Blom
Antal anställda: 32
Nyckelpersoners ägande: Cirka 20 %
Lista: First North
Teckningskurs: 23,00 kr
Antal aktier ink. utspädn: 12,4 miljoner
Börsvärde: 285 Mkr
Nettokassa: 53 Mkr
Resultatnivå, årstakt: Cirka -11 Mkr
Källa: SvD Börsplus /Bolaget Räknat på max antal aktier.
Börsnoteringen Scout Gaming Group
Lista First North
Teckningskurs 23,00 kr
Rådgivare Redeye
Storlek på erbjudande 60 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde efter IPO Cirka 285 Mkr
Emissionskostnad Cirka 6 Mkr (10,0% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 84%
Investerare som ska teckna i IPO SHB Fonder, Robur, Knutsson Holding, Novobis, m.fl. (84% i åtagande)
Garanter
Varningsflaggor** Inga upptäckta varningsflaggor
Sista teckningsdag 2017-11-27
Beräknad första handelsdag 2017-12-06 (9 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: SvD Börsplus / bolaget

Varningsflaggor enligt Börsplus IPO-guide

Artikeln IPO-guidens 24 varningsflaggor beskriver den granskningsmetod som Börsplus använt för cirka 100 noteringar. Flertalet IPO-er får någon eller några varningsflaggor. En varningsflagga är alltså inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Börsplus hittar inga varningsflaggor i Scout Gaming

Börsplus syn på Scout Gaming Group

Det här är en förhoppningsaktie, alltså ett entreprenörsdrivet utvecklingsbolag med minimala intäkter och högtflygande planer. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier (se faktaruta längst ner). Plus insikten att det vanligaste utfallet är att investerarna förlorar nästan hela insatsen.

———

1. Incitament & track record nyckelpersoner

Bolaget är grundat av två norrmän med bakgrund bland annat som pokerproffs. Detta är för övrigt en mycket vanlig bakgrund i DFS-branschen som tog fart på allvar efter att USA stängt ned onlinepokern 2011. De jobbar kvar i ledningen i bolaget och har runt 6 procent av aktierna var efter emissionen. VD:n har bakgrund från Bonnier Gaming och har en post på drygt 3 procent av bolaget. Totalt äger insiders (ledning plus styrelseordförande) cirka 20 procent av bolaget. Incitamenten ser bra ut. Största ägare heter Atle Sundal och är far till del ena av de två grundarna.

Det allmänna intrycket är att detta är en seriös satsning som lockat en del erfaret spelfolk som lyckats förr. Styrelseordföranden Rolf Blom har haft samma post i Netent som trots viss nedvärdering på börsen på sistone fortfarande är lite av omslagspojke för framgångsrik spelleverantör i branschen. Bland ägarna och ankarinvesterarna märker vi Knutsson-familjen som tjänat stora pengar som storägare i just Netent.

2. Trovärdighet för produkt och strategi

DFS-produkten är alltså inte intäktsmässigt betydande i nuläget men det finns olika indikationer som tyder på att det kan ändras.

  • Den är populär i USA. Nu ser man att USA-bolaget Draftkings börjar gå in i Europa (England, Tyskland, Irland och Österrike). Det tyder på att de ser potential också här.
  • Europa har en stor spelarbas inom managerspel vilket är en liknande spelform. Drömelvan har exempelvis 80 000 användare och ett managerspel för Premier League 4 miljoner användare.
  • DFS är ett bra komplement till vadslagning då den attraherar en annan kategori sportspelare typ ”kalenderbitare”. Jämfört med vadslagning ger DFS en mindre volatil intäktsström för operatören till högre marginal.

Scouts strategi för att kapitalisera på detta är att använda den underleverantörsmodell som visat sig så framgångsrik inom nätkasino. Speloperatörer står för marknadsföring och liknade. Scout levererar endast själv speltjänsten komplett med de licenskrav som gäller – mot en andel i de intäkter som den genererar. Detta är inte en modell som de stora drakarna från USA är vana vid utan de agerar själva operatörer. Någon annan stor B2B-konkurrent syns inte på radarn.

Scout har byggt in inslag i sin lösning som ska vara extra tilltalande för operatörerna. En är produkten Betflex som syftar till att skapa förintäkter inom vadslagning. Detta sker genom att ett automatiskt spelförslag genereras på basis av de spelarval DFS-spelaren gjort (Exempel: Zlatan på topp –> vill du spela på att Zlatan gör mer än 1 mål i matchen). Ett annat exempel är att Scout har egen datainsamling och därmed möjlighet att erbjuda spel på lokal sport som kan vara mycket viktig för en operatör (som finsk hockey i Finland).

Nu är allt fokus på att få in produkten hos fler stora speloperatörer, både nätbaserade och före detta monopol. Detta rör sig om ett begränsat antal bolag och det är realistiskt att Scout kan bearbeta dessa i egen regi.

I stora drag låter detta vettigt men Börsplus vill ändå resa en flagga för att det är mycket oklart exakt hur stor DFS-produkten kan bli. DFS har blivit stort i USA mycket på grund av att sportvadslagning är förbjudet där. Det krävdes också enorma reklamkampanjer från Draftkings och Fanduel vilket gjorde bolagen olönsamma. I Europa är vadslagning sedan många år etablerat som produkten med stort P för sportintresserade spelare.

Även om DFS-produkten på pappret ser mer attraktiv ut än vadslagning med en fast marginal på 10-15 procent (rake) mot en högst volatil sportboksmarginal runt 7 procent, så är vi inte säkra på att operatörerna driver DFS hårt om det sker på bekostnad av vadslagning. Scout är som B2B-aktör helt utelämnade till att operatörerna verkligen satsar på produkten. En svaghet med DFS är att produkten liksom pokern lider av att nöjesspelare straffas hårt av proffs (en omtalad undersökning visar att uppåt 80 procent av vinsterna tillfaller proffs inom baseball). Även om det finns vissa motmedel finns risken att produkten över tid tappas på likviditet från spelhajar istället för att ”återinvesteras” i nya spel och generera rakeintäkter åt operatören.

Scouts erbjudande verkar dock klart trovärdigt. Avtalet med Betsson är en tung merit som ger trovärdighet.

3. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

  • Idag har Scout tre speloperatörer i sitt nätverk, PAF, Bethard och Betsson. Det behöver utvidgas med ett tiotal till.
  • DFS-produkten måste bli så populär som bolaget hoppas på och generera nettointäkter kring 10-20 Mkr per stor operatörskund.

Här följer Börsplus syn på potentialen i ett optimistiskt scenario. Värdedrivaren är att signa upp flera speloperatörer som ansluter sig bolaget nätverk för DFS och att detta på lite sikt börjar generera betydande intäkter .

Tabellförklaring

Tabellen visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Börsplus huvudscenario. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det som regel slutar med en stor förlust för investerarna.

(i) Värdedrivare är de enligt Börsplus enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för att förstå bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i ”förhoppningsbolag” är genombrottsorder, kundintag, nya marknader, licensavtal, regulatoriska godkännanden eller nya produktlanseringar.

(ii) Värderingsmodell avser börsvärde i förhållande till värdedrivaren. Idag är värderingen implicit, alltså vad börsvärdet ger för värdering jämfört med den uppnådda nivån av värdedrivaren. I en tänkbar framtid bedömer Börsplus vad som kan vara en rimlig värdering givet att värdedrivaren utvecklats till en högre uppnådd nivå.

(iii) Börsvärde idag respektive ett tänkbart framtida börsvärde givet optimistiska antaganden om utvecklingen för värdedrivaren samt en rimlig värdering av bolaget i en sådan framtid.

(iv) Optimistisk vinstchans är är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finanseringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

Optimistiskt scenario

På kort sikt är det viktigaste att Scout fortsätter att få till avtal med tunga spelbolag som ansluter sig till bolagets nätverk. Här känns oddsen goda då många verkar vilja testa tjänsten och ett stort sportevent står för dörren nästa år (fotbolls-VM). Det vill operatörerna få ut maximalt av.

Det är svårare att veta något om hur stort DFS kan bli på sikt. Försöker man dra paralleller till USA blir bilden grumlig på grund av att bolagen där är onoterade och inte så transparanta. De bästa siffror Börsplus hittat är från undersökningsbolaget Juniper som uppskattat att det fanns drygt 4 miljoner DFS-spelare i USA 2015/16 (av totalt knappt 60 miljoner inklusive managerspel) och att nischen omsatte 2,6 miljarder dollar då (värdet av inköp i potten). Det skulle ge en total insats per spelare och år på motsvarande 5 000 kr. Det framstår om något som lite givet att vi här talar om insatser före vinster och förluster.

Antar vi att nischen bara lockar hälften så många spelare i Europa, att Scout tar 20 procent av marknaden så blir intäktspotentialen runt 100 Mkr (se nedan). Marginalerna bör vara mycket höga på en sådan intäkt och sätter vi EV/sales 5,0 hittar vi en dubblingspotential i aktien. Men det ska betonas att siffrorna är osäkra.

Räkneexempel Scout Kommentar
Spelarinsats/år i genomsnitt (kr) 5000 Utifrån Junipers uppgifter
Operatörens avgift (rake) 10% Branschstandard 10-15%
Operatörens nettointäkt per snittkund (kr) 500
Antal kunder i Scouts nätverk 440 000 Antar Scout tar 20% av EU-marknaden
Intäkt operatör (Mkr) 220
Andel till Scout 50%
Intäkt Scout (Mkr) 110
EV/Sales-multpel 5
Företagsvärde (Mkr) 550

Pessimistiskt scenario

Intresset för DFS bland operatörerna tycks vara hyggligt bra men risken är att produkten aldrig riktigt lyfter. Kanske har de som vill spela om pengar redan hittat hem i olika vadslagningsprodukter eller stryktips medan managerspelarna är mindre pigga på att satsa stora pengar på sin hobby? Det finns en betydande nedsida i aktien i ett sådant scenario.

Börsplus slutsats

Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det över tid slutar med en stor förlust för investerarna.

Ett litet erbjudande som till stor del redan är paxat av ansedda ankarinvesterare bäddar för att Scout får en bra start på börsen. Att man får in en tung operatör som Betsson indikerar att intresset för att testa DFS är stort i kundledet. Mycket talar för att Scout fortsätter att träffa sådana avtal under början av 2018 och då bör aktien bli bra att teckna.

Så ser Börsplus på förhoppningsbolag

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Börsplus åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.

2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.

3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Börsplus slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Börsplus sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

1 eller 2 = Sälj

3 eller 4 = Neutral

5 eller 6 = Köp

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET