SCA är en vinstmässig papperstiger med substans av rätta virket

Med avknoppningen av Essity från SCA har två saker blivit ännu tydligare. 1) Essity är dyrt och högt skuldsatt. 2) SCA är svindyrt räknat på vinstförmåga men sitter på skogsmark som med ”skogsmarknadens” glasögon kan vara värd 30 miljarder mer än vad som nu syns med aktiemarknadens glasögon. Det gör SCA till en intressant sparaktie trots allt. Denna vecka vill Börsplus också gärna tipsa om vårt nya Analysarkiv.
SCA är en vinstmässig papperstiger med substans av rätta virket - 9e912b7a-0a9a-405c-887f-706451358d1dfitcroph450q80upscaletruew800s568923f5c18b3ae1f4d80cb8102412b65d7117ba

Skogsföretaget SCA (börskurs 64,50 kronor 7/7) är skuldfritt och har ett börsvärde på 45 miljarder kronor. Det råkar vara exakt så mycket som Börsplus i augusti 2016 (se länk nedan) bedömde att värdet skulle bli efter avknoppningen av den större hygiendelen som nu heter Essity.

Efter avknoppningen av Essity är SCA uppdelat i fyra segment.

  • Affärsområdet Skog förvaltar 2,6 miljoner hektar skogsmark varav 2 miljoner brukas och försörjer SCA:s svenska skogsindustrier med virke. Ungefär lika stor mängd virke som avverkas från den egna skogen köps in från andra skogsägare. Restprodukter går till energiproduktion.
  • Affärsområdet Trä omfattar fem sågverk i Sverige, träförädlingsenheter med hyvlerier i Sverige, Frankrike och Storbritannien samt distributions- och grossistverksamhet. Restprodukter går till energiproduktion.
  • Affärsområdet Massa producerar sulfatmassa och kemisk termomekanisk massa (CTMP). Massan tillverkas i Östrand.
  • Affärsområdet Papper består av tryckpapper som tillverkas i Ortviken och används för tidskrifter, kataloger och reklamtryck samt förpackningspapper (kraftliner) som tillverkas i Obbola och Munksund.

En som kan SCA bättre än de flesta är Simon Blecher, förvaltare av Carnegies Sverigefond.

– Vi bedömer att SCA:s skog är värd kring 30 000 kronor per hektar snarare än de 15 000 kronor per hektar som skogen är bokad till; därmed tror vi att aktiens värde på sikt är kring hundralappen, skriver Simon Blecher till sina andelsägare apropå att fonden köpt mer aktier i SCA.

I skogsnäringen är det vanligt att ange marknadsvärde per kubikmeter eller per hektar. Räknat per kubikmeter är SCA-skogarna bokförda till 134 kr/m³sk. Den stora auktoriteten inom marknadspriser på skog är LRF Konsult vars senaste rapport om skogsmarkpriserna stödjer Blechers resonemang.

Längs Norrlandskusten är priser över 350 kr/m³sk inte ovanligt enligt LRF Konsult och snittet för norra Sverige är 243 kr/m³sk. Ett marknadsvärde dubbelt upp mot 134 kronor känns då inte orimligt med tanke på att SCA-skogarna både är välskötta och behändigt paketerade i ett noterat bolag.

Av legala skäl är skog som ägs av aktiebolag mer värt men å andra sidan brukar mindre skogsfastigheter vara de dyraste eftersom ”härlighetsvärdet” (av jakt, natur, hembygd etc.) som många skogsägare njuter av inte påverkas så mycket av om arealen är si eller så stor.

Slutsatsen är alltså att ”marknadsvärdet” kan tänkas vara långt över SCA:s bokförda värde. Problemet är att en avkastningsvärdering säger något annat. På bokförda värden har SCA Skog en avkastning på sysselsatt kapital runt 4,5 procent. Anser man att skogen bör värderas till det dubbla så måste man, allt annat lika, också anse att knappa 2,5 procents avkastning är helt okej för norrländska skogsinvesteringar. För att det ska kännas vettigt måste man göra en rad rätt optimistiska antaganden.

1. Historiskt normala räntor ligger långt borta.

2. Investerare kommer alltid se skog som en premiumtillgång som förtjänar mycket låga avkastningskrav jämfört med andra tillgångsklasser, exempelvis aktier eller fastigheter.

3. Vare sig digitaliseringen eller någon annan växande trend kommer varaktigt försämra efterfrågebilden på skogsindustrins slutmarknader.

4. Det sker inga stora industriella förändringar som gör att den långsamväxande nordiska skogen får svårare att konkurrera med snabbväxande sydliga träslag.

Detta är dock ett väldigt långsiktigt perspektiv. På medellång sikt är det inte alls otroligt att marknaden får upp ögonen för den besynnerliga skillnaden mellan marknadsvärden enligt LRF med flera och å andra sidan bokförda värden enligt SCA. Nu har SCA ett eget kapital på dryga 40 miljarder kronor. Börsvärdet är alltså bara 1,1 gånger eget kapital. Enormt lockande om man samtidigt tror att det finns 30 miljarder i övervärden i skogen. Vinstvärderingen är dock uppe vid trädtopparna med ett P/E-tal runt 25–30.

Stabiliteten i verksamheten och möjligheten till uppvärdering eller utdelningar/återköp eller strukturaffärer räcker dock för att vi ska ha överseende med vinstvärderingen. SCA är på dagens nivåer en köpvärd aktie, för att inte säga en ny liten favorit i kategorin sparaktier.

Inte nödvändigt med Essity i necessären

Börsplus gav rådet sälj på SCA inför uppdelningen i skogsindustri och hygien där vi såg svårigheter för hygiendelen att bära upp de cirka 185 miljarder kronor som behövdes för att försvara aktiens dåvarande värdering på 267 kronor. Nu är hygienbolaget Essity (börskurs 229 kronor 7/7) avknoppat och börsvärdet är 160 miljarder kronor. Säljrådet har inte varit något vidare även om paketet SCA+Essity gått sämre än index.

I december sågade Börsplus SCA/Essitys förvärv av tyska plåsterfirman BSN på ett ganska hårt sätt. (se länken ovan) Det står vi fortsatt för.

Här och nu väljer vi ändå att slopa säljrådet för Essity. Det är med viss tvekan men på en fortsatt het börs kommer marknaden snarare fria än fälla även vad vi tror är ett dåligt storförvärv som BSN. Budförsöket på Unilever har också temperaturen i sektorn något. Vi tror inte Essity är en bra aktie att leta överavkastning i men tills vidare följer vi utvecklingen från sidlinjen.

Bolag Avkastning 1 år % P/E 2018 EV/EBIT 2018 EV/Sales 2018 EBIT-marginal 2018 % Årlig omsättningstillväxt 2017-2019 %
Essity 17.5 14.8 1.8 12.2 4.3
Kimberly-Clark -3.5 19.5 14.7 2.8 18.9 3.1
P&G 6.7 21.6 17.2 3.8 22.1 2.9
Unilever 18.4 20.2 15.7 2.7 17.3 3.7
Nestlé 13.1 23.4 18.0 2.9 16.0 4.0
Genomsnitt 8.7 20.4 16.1 2.8 17.3 3.6
Källa: SvD Börsplus/Factset
Definition Aktiens totalavkastning 12 månader, inklusive utdelning Börskurs delat på förväntad vinst per aktie för 2018 EV = Börsvärde + Nettoskuld. EBIT = förväntat rörelseresultat 2018 EV = Börsvärde + Nettoskuld. Sales = förväntad omsättning 2018 Förväntad rörelsemarginal 2018 Förväntad årlig tillväxt 2017-2019

P.S. Kika i Börsplus Analysarkiv

Skriver man hundratals analyser varje år så är det viktigt att ni som prenumererar har möjlighet att hitta även tidigare analyser. Har Börsplus exempelvis tidigare skrivit om en viss aktie som just du är intresserad av?

Fram till nu har vår sökfunktion varit lite halvdan men nu finns en ny funktionalitet som vi tror kommer öka nyttan för alla som prenumererar på Börsplus. (De som inte prenumererar på Börsplus kan via Analysarkivet se hur mycket de går miste om men kan så klart inte läsa alla analyserna.)

Analysarkivet nås via länken här eller via samlingssidan Allt om Börsplus som du når i högerspalten på Börsplus startsida.

Hoppas ni uppskattar förbättringen och ge gärna feedback till oss på borsplus@svd.se eller direkt till mig på peter.benson@svd.se.

BÖRSPLUS FAVORITER

Förutom Börsplus portfölj har vi även andra favoritaktier i olika kategorier. Listan över alla Börsplus favoriter hittar du här bredvid.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från AMF
Annons från Envar Holding AB