SBB D: En ny ”preferensaktie” med hyfsade odds

En trend bland fastighetsbolag som strävar mot högre kreditbetyg och lägre finansieringskostnader är att ersätta preferensaktier med ”preferensaktieliknande” stamaktier. Sagax var först 2016 och nu har Samhällsbyggnadsbolaget följt efter med en sprillans ny D-aktie som vi kikar närmre på.
SBB D: En ny ”preferensaktie” med hyfsade odds - 443e5e2f-1c29-4a7b-af75-a87036069f6afitcroph450q80upscaletruew800s775dc50f1e5f732437fb74e389cea10cd903149c

Högt tempo har från start präglat Ilija Batljan skapelse Samhällsbyggnadsbolaget. SBB grundades 2016 men äger redan i dag hyresbostäder och samhällsfastigheter värda 25 miljarder kronor.

Nyckeln till den rappa expansionstakten ligger i ett stort antal förvärv av fastighetsportföljer och fastighetsbolag från diverse namnkunnigt fastighetsfolk som fått betalt med aktier i SBB. Ägarlistan i slutet av artikeln visar några av de säljare som genom transaktioner med Batljan ”växlat över” egna fastighetsinnehav till ägande i SBB.

Totalt uppgår koncernens hyresintäkter till drygt 1,6 miljarder på årsbasis. Knappt 60 procent av intäkterna är samhällsfastigheter med stat eller kommun som betalare.

Ytterligare en tredjedel kommer från reglerade hyresbostäder – ofta med ursprung i miljonprogramsåren det vill säga med stora renoveringsbehov men också möjlighet att successivt höja hyrorna och värdet.

Geografiskt finns tyngdpunkten i Sverige (bland annat Stockholmsregionen, Malmö, Dalarna och norra Sverige) men även Oslo är en stor marknad.

SBB har tidigt jobbat på olika sätt tillsammans med investerare för att expandera kraftigt. Bolaget togs köksvägen in på börsen i början av 2017 och emitterade tidigt preferensaktier som noterades samma höst.

För fastighetsbolag är finansiering nära på en del av kärnverksamheten vilket också leder till en hel del uppfinningsrikedom. En trendspaning är att fastighetsbolag i jakt på bättre kreditbetyg och lägre finansieringskostnader ersätter gamla preferensaktier med nya ”preferensaktieliknande” stamaktier.

För en investerare är skillnaden hårfin men trixet består i att kreditratinginstituten betraktar dessa specialstamaktier helt som eget kapital medan preferensaktier brukar räknas som hälften skuld.

Denna trend har nu SBB hakat på. Bolaget avslutade nyligen ett inlösenprogram där tidigare preferensaktieägare erbjöds 14 procent högre utdelning för att hoppa över till den nyemitterade D-aktien. Tabellen nedan visar egenskaperna för denna D-aktie.

SBB D
Börskurs preferensaktie 29,70 kr
Inlösendatum eller evig? * evig
Direktavkastning 6,7%
Kupongtäckningsgrad ** 7,2x
Belåningsgrad (marknadsvärden) *** 66%
Belåningsgrad (bokförda värden) **** 58%

Tabellförklaring preferensaktier

*Börsplus bedömning. Om det i bolagsordningen till nuvarande marknadspriser saknas incitament för stamaktieägarna att lösa in preferensaktien så klassar Börsplus löptiden som evig.

** Bolagets vinst före skatt i relation till preferensutdelningen.

*** Visar hur högt stamaktieägarna belånat bolaget räknat som nettoskuld plus preferenskapital dividerat med hela bolagsvärdet (EV).

**** Visar hur högt stamaktieägarna belånat bolaget räknat som nettoskuld plus preferenskapital dividerat med bokförda tillgångar.

Källa: SvD Börsplus / Bolaget

VILLKOR I BOLAGSORDNING
Preferensutdelning per år 2,00 kr (rätt till 5 gånger sammanlagd utdelning på stamaktie A och B men högst 2 kronor per aktie och år)
Avstämningsdagar Sista mars/jun/sep/dec
Likvidationsvärde per preferensaktie 31,00 kr
Lägsta inlösenkurs per preferensaktie e.m.
Uppräkningsränta vid utebliven utdelning 0%
Övrig kommentar Stamaktie med preferensliknande utdelningsstruktur.

Så vad skiljer då D-aktien från preferensaktien? Vi går inte in på de allra petigaste detaljerna men faktarutan nedan beskriver de viktigaste sakerna för den som är intresserad.

Skillnaderna mellan SBB Pref och SBB D

  • Preferensaktien har företräde till utdelning. Stamaktie D har ingen formell företrädesrätt men i praktiken innebär villkoren att om bolaget ger utdelning på stamaktie A och B så kommer man även ge 2 kronor i utdelning på stamaktie D. Ingen stor praktisk skillnad alltså.
  • Om ingen utdelning ges på preferensaktierna kommer denna ”skuld” uppräknas med 10 procent årligen. Någon sådan ersättning finns inte i stamaktie D. Tyvärr är uppräkningsräntan mest av teoretisk karaktär och en klen tröst om bolaget verkligen skulle få problem. Vi känner inte till några fall där denna ränteersättning faktiskt blivit aktuell.
  • Preferensaktien har företräde framför stamaktierna om bolaget likvideras. Återigen mest en formell rättighet. Det är mycket sällan ett bolag upplöses helt och hållet. Betydligt vanligare är någon sorts skuldförhandling där såväl preferensaktien som D-aktien riskerar gå lottlösa om det vill sig illa.
  • Preferensaktien kan lösas in mot ett förutbestämt belopp. Någon sådan mekanisk finns inte alls i stamaktie D.

Sammanfattningen är att det finns en del teoretiska skillnader men som är av ganska liten betydelse i praktiken. Likväl är det så att stamaktie D har sämre villkor för investeraren jämfört med preferensaktien vilket också speglar sig i något högre direktavkastningen.

Tabellen nedan visar hur SBB D står sig mot andra jämförbara investeringsobjekt.

Bolag Direktavkastning Evig löptid eller inlösen? Prefutdelning per år (kr) Aktuell kurs (2018-12-21)
Sagax Pref 5,7% evig? 2,00 35,00
Hemfosa Pref 5,8% evig? 10,00 171,00
Heimstaden Pref 6,0% juni 2025? 20,00 331,00
SBB Pref 6,1% evig? 35,00 577,00
Akelius Pref 6,1% juni 2019? 20,00 326,00
Sagax D 6,2% evig 2,00 32,40
Amasten Pref 6,6% evig 20,00 305,00
SBB D 6,7% evig 2,00 29,70
K2A Pref 6,9% evig 20,00 290,00

Visserligen har SBB förvärvat snabbt och våldsamt vilket stämmer till eftertanke kring risknivån och sammansättning av fastighetsbeståndet. Men vi tycker ändå det finns några saker som talar för SBB:s D-aktie:

  • Många förvärv betalats med nya stamaktier. Att löpande emittera stamaktier är ju generellt gynnsamt eftersom säkerhetsmassan i form av eget stamkapital ökar vilket minskar risken för pref- och D-ägare. Fortsätter bolaget växa kan man tänka sig att riskpremien över tid kan minska något.
  • Skuldsättningen är under kontroll med en belåningsgrad relativt fastighetsvärdena (LTV) under 60 procent. Kupongtäckningsgraden på 7,2x är hög vilket innebär att resultatet gott och väl täcker utdelningarna.
  • Rakaste jämförelseobjektet är Hemfosa Pref. Hemfosa är ett stabilt bolag men har också tydligt visat att de inte drar sig för att trycka till preferensaktieägarna. Skillnaden i direktavkastning mellan Hemfosa Pref och SBB D tycker vi talar till SBB D:s fördel.

Vi tror chansen är hyfsad att kursen kan stiga något samtidigt som man får utdelningar längs vägen. Brasklappen är ränteläget där stigande räntor kan innebära lägre kurs på stamaktie D som har evig löptid.

För den som inte har något problem med eviga preferensaktier tycker vi SBB D är ett hyfsat alternativ med goda odds att ge bättre avkastning än likartade eviga preferensaktier.

SBB:s 10 största ägare Kapital Röster Kommentar
Ilija Batljan 14,93% 40,48% Vd, grundare
Meteva AS 11,50% 3,23% Norrmannen Trond Mohn. Sålde DNB:s huvudkontor för 4,5 miljarder kr till SBB.
Arvid Svensson Invest 7,13% 10,91% Sålde fastigheter i Västerås. Har köpt mer aktier i SBB efteråt.
Sven-Olof Johansson 6,42% 9,10% Vd för Fastpartner. Delägare Gimmel som såldes till SBB. Köpt mer aktier efteråt.
Stiftelsen för strategisk forskning 5,78% 1,62%
Highhill Intressenter AB 5,51% 1,55% Claes Nordström och Thomas Kjessler. Ägare i Högkullen som såldes till SBB.
Postens pensionsstiftelse 5,49% 1,54%
Marjan Dragicevic 4,65% 3,81%
Erik Paulsson 3,86% 5,85% Fastighetsgigant. Delägare Gimmel som såldes till SBB. Köpt mer aktier efteråt.
Michael Franz Cocozza 2,92% 0,82% Storägare Botrygg. Gjort en del utvecklingsprojekt med SBB.
Källa: Holdings och Börsplus
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold