Saltängen investerar stort – men får inget tillbaka

Saltängen äger Icas centrallager i Västerås. Bolaget är lågt belånat och lockar med enfastighetsbolagens högsta direktavkastning. Men det verkar inte helt utan orsak. Saltängen tvingas nämligen investera stort i fastigheten utan att få något tillbaka i form av hyreshöjningar. Detta trots att förutsättningarna beskrevs helt annorlunda vid noteringen.
Saltängen investerar stort – men får inget tillbaka - a5727100-b67d-48f7-a389-1abf84cb6c40fitcroph450q80upscaletruew800s769bf02b74cb302bd7a9ab5625e29be50e71d82f

I krönikan ”Bingo för rådgivare att singla fram nya fastighetsaktier” går vi igenom vad det innebär att investera i så kallade ”enfastighetsbolag” eller ”single property” som de också kallas. Mot bakgrund av vad vi skriver där kommer här Börsplus syn på Saltängen (börskurs 121,60 kronor 26/1).

SALTÄNGEN
Börskurs: 121,60 kr
Antal stamaktier (miljoner): 4,6
Börsvärde, stamaktier 559 Mkr
Börsvärde / EK (EPRA NAV) 107%
P/E-tal 10,9
BALANSRÄKNING
Förvaltningsfastigheter 1 240 Mkr
(Direktavkastningskrav) 6,2%
Övriga tillgångar 105 Mkr
Nettoskuld 528 Mkr
Belåningsgrad förvaltningsfastigheter 43%
Eget kapital preferensaktier 0 Mkr
Eget kapital stamaktier 522 Mkr
Avkastning på eget kapital, stamaktier 10%
Soliditet (stamkapital) 39%
INTJÄNINGSFÖRMÅGA
Hyresvärde 80 Mkr
Vakansgrad (ekonomisk) 0,0%
Driftsöverskott 77 Mkr
Långsiktig tillväxt driftsöverskott i.u.
Central administration -3 Mkr
Finansnetto -17 Mkr
FÖRVALTNINGSRESULTAT 58 Mkr
Värdeförändringar derivat och fastigheter e.m.
Övriga intäkter (intressebolag m.m.) 0 Mkr
RESULTAT FÖRE SKATT 58 Mkr
Resultat per stamaktie 9,78 kr
Resultat per stamaktie (EPRA & 10% skatt) 11,16 kr
Utdelning per aktie 9,80 kr
Direktavkastning / stamaktie 8,1%
Källa: SvD Börsplus / Bolaget

Verksamheten: Icas centrallager i Västerås

Saltängen äger en stor fastighet i Västerås med en uthyrbar area om ca 105 000 kvm. Fastigheten hyrs av Ica Fastigheter och används som ett av Icas två centrallager i Sverige.

Vakansrisken: Medelhög

Hyreskontraktet med Ica löper ut 2023 så än är det flera års löptid kvar. Fastigheten är av strategisk betydelse för Ica och har använts av Ica sedan 1975 med tilläggsbyggnationer utförda 1990, 1998 och 2003.

Investeringar görs fortsatt i fastigheten men till stor del verkar detta finansieras av Saltängen. Det är oklart exakt hur mycket Ica själva investerar i samband med detta.

Mycket händer på distributionsfronten inom dagligvaruhandeln. Skulle Ica av någon anledning få för sig att flytta för att bättre anpassa sig till framtiden skulle det säkert vara fullt möjligt till en för Ica hanterbar kostnad. Att hitta en ny hyresgäst till en så stor fastighet utan betydande ombyggnationer eller stora hyresrabatter kan bli svårt.

Ägare och nyckelpersoner: Ingen stark ägare

Saltängen förvaltas av Hestia och samtliga ledande befattningar innehålls av anställda på Hestia. Ingen stark ägare finns i Saltängen.

Lånesituationen: Lägst belånat bland enfastighetsbolagen

Saltängen är konservativt finansierat med en belåningsgrad under 50 procent och nästan 100 Mkr i kassan. Dock ska bolaget investera åtminstone 83 Mkr i fastigheten. Pengarna är alltså öronmärkta och lär behövas framöver.

Saltängen skulle ändå klara sig relativt väl i ett scenario med högre räntor och avkastningskrav.

STRESSTEST SALTÄNGEN IDAG * AVK.KRAV UPP 1 % **
Driftsöverskott 77 Mkr 77 Mkr
– Central admin & övrigt -3 Mkr -3 Mkr
– Finansnetto -17 Mkr -30 Mkr
= Förvaltningsresultat 58 Mkr 44 Mkr
Resultat per stamaktie före skatt (EPRA) 11,16 kr 8,07 kr
P/E-tal (EPRA) 10,9 15,1
Direktavkastningskrav fastigheter 6,2% 7,2%
Värde fastigheter (= driftsöverskott delat med direktavkastningskrav) 1 240 Mkr 1 068 Mkr
Belåningsgrad 43% 57%
Substansvärde per stamaktie 113,55 kr 80,99 kr
Källa: SvD Börsplus *avser aktuell intjäningsförmåga enligt Börsplus baserat på senaste kvartalsrapport. **avser hypotetiskt scenario där räntor stiger 2 % och direktavkastningskrav stiger 1 % vilket slår mot finansnetto och fastighetsvärden.

Driftskostnader: Täcker kostnaderna det långsiktiga behovet?

Enligt hyresavtalet ansvarar Saltängen för att betala underhåll och återställning av fastighetens byggnadsdelar, markytor och markfaciliteter till samma skick som vid ingången av hyresavtalet (givet normalt slitage och investeringar som gjorts längs vägen).

Något som är oklart för oss är i vilken utsträckning som detta långsiktiga åtagande täcks av nuvarande driftkostnader. I dagsläget har Saltängen driftkostnader på ungefär 38 kronor per kvadratmeter och år. Räcker detta?

Investeringar: Ingen kompensation för investeringar?

Så vitt vi kan utläsa ur Saltängens informationsmemorandum från noteringen 2015 ska alla investeringar som finansieras av fastighetsägaren ske mot hyrespåslag gentemot Ica.

Men i bolagets senaste årsredovisning framkom att Saltängen gått med på att investera 33 Mkr i fastigheten – utan något hyrespåslag enligt förvaltaren och vd Stefan Björkqvist.

I stället har hyresavtalet förlängts ett år. Men om det är prislappen för att få Ica att stanna känns det som en klar varningssignal.

Värderingen: Högst direktavkastning

Fastigheten är i balansräkningen värderad till ett direktavkastningskrav om 6,2 procent. Det känns rimligt och ligger i linje med vad andra lager-/logistikfastigheter handlas till.

Med en aktieutdelning som i nuläget ligger på 9,78 kronor per aktie handlas Saltängen med högst direktavkastning av samtliga elva enfastighetsbolag som vi kikat på, 8,1 procent.

Men det oroar att Saltängen tvingas ta investeringar utan någon kompensation i form av hyreshöjning. Dels verkar det så vitt vi förstår strida mot de ursprungliga förutsättningarna. Dels är det inget styrketecken gällande relationen till Ica.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.