Reportage Volvo Cars
Volvo Cars ritar om spelplanen

Efter år 2030 har Volvo Cars lovat marknaden att bara producera elbilar.
Ambitionen är att man endast ska sälja helt elektriska bilar och fasa ut alla bilar i sitt globala modellprogram som är utrustade med förbränningsmotorer, inklusive hybrider.
Planen att bli ett helelektriskt bilmärke inom bara nio år innebär att biltillverkarens glesa elsortiment kommer behövas utökas rejält. Volvo Cars har i dagsläget två elbilsmodeller, C40 och XC40.
Nya C40:n har precis lanserats. De första bilarna av modellen har ännu inte rullat ut från produktionsbandet även om de går att beställa. Det blir den dyraste modellen av Volvo Cars två elvarianter. Priset, om man köper modellen direkt online, ligger på 689 900 kronor. Men det finns också olika långa abonnemangsvarianter med fast månadskostnad. Den tredje elbilen ska bli nästa generations XC90 och väntas komma nästa år på Volvos egenutvecklade plattform SPA2.
Piskan på elmarknaden
Det är bråda tider för Volvo Cars och andra biltillverkare att ställa om. Inte minst på grund av de regelkrav som hänger över industrin. Sedan början på 90-talet finns regler kring hur mycket kväveoxid och koldioxid som varje fordon får släppa ut. För sex år sedan kom tillägg om genomsnittsutsläpp, och i fjol skärptes kravet rejält.
Från tidigare 130 gram koldioxid per kilometer ska genomsnittet för hela Europas bilförsäljning ligga på 95 g/km. Denna siffra är individuellt justerad för varje märke och koncern. En biltillverkare med små bilar kan ha lägre gramtal, och vice versa. Men den tillverkare som inte når sitt gramsnitt måste betala böter, en dryg tusenlapp för varje gram som man ligger över gränsen för varje bil som säljs.
För en tillverkare som Volvo Cars skulle några gram på fel sida av gränsen resultera i miljardböter. I fjol gjorde Volvo Cars bedömningen att de klarade sitt individuella snittal varpå de sålde krediter till den tidigare ägaren, Ford. Reglerna är lite snåriga men kortfattat kan man säga att en biltillverkare som inte klarar EU:s krav antingen får betala böter eller köpa ”utsläppsrätter” av en konkurrent. Det senare alternativet är något billigare.
Eftersom biltillverkarna utvärderas efter ett snitt av den totala flottan innebär det att ju fler renodlade elbilar man har, desto lättare når man EU-kravet, och desto mindre risk löper man för miljardböter, alternativt att köpa krediter av en konkurrent.
Även om Volvo Cars, tillsammans med systerbolaget Polestar, klarade gramgränsen i fjol (EU gör slutlig bedömning någon gång under Q3) så stramas kraven upp efter hand. Gramgränsen blir hårdare för varje år som går. Denna regulatoriska trappa driver också på elbilsmarknaden. Det säger Fredrik Isaksson, försäljningsansvarig på Volvo Cars, Sverige:
”Vad som driver marknaden för elbilar framåt är efterfrågan från företag och privatpersoner men också de lagkrav som vi biltillverkare står inför. Viktigast här är lagkravet inom EU om utsläppsnivåerna. Vi måste fortsätta nå våra mål annars blir vi föremål för böter”, säger han.
Att det råder stor skillnad i gramracet mellan biltillverkare syns i statistiken för de bilar som säljs i Sverige. Även om denna marknad utgör en liten andel av totalmarknaden så är nivåspannet stort. Enligt statistik från analysföretaget Vroom snittade Volvo Cars på 120 gram för nyregistrerade personbilar under 2020. Det kan jämföras med Volkswagens 114 g/km, Kias 68 g/km, Audis 137 g/km, Porsches 148 g/km eller elbilsföretaget Tesla: 0 g/km.
Skillnaden i genomsnittligt CO2 är dock inte bara stor mellan tillverkare utan även stor mellan Europas länder. Den svenska marknaden har en relativt stor andel tjänstebilar och svenska kunder köper en stor andel bilar i de större segmenten, vilket gör att snittet är högre i Sverige än i Europa som helhet.
Påverkar internt och externt
Volvo Cars är stora inom laddhybrid. Sett till den totala försäljningen mer än fördubblades andelen elbilar (hybrider plus rena elbilar) under 2020 jämfört med 2019. I Europa stod den andelen för 29% av de totala volymerna. Även om Volvo Cars inte särredovisar hur stor andel som är elbilar så har biltillverkaren i dagsläget en liten andel renodlade elbilar, men en stor andel hybridmodeller. Och hybriderna ska alltså fasas ut så småningom. Men Fredrik Isaksson tror att omställningen, både internt och externt, kommer att gå fort.
”Om man jämför med tidigare drivmedelsskiften så går det allt snabbare att ställa om till en elektrifierad flotta. Det tog ungefär sju år att ställa om från bensin till diesel när detta inleddes i början av 2000-talet, ett skifte som sedan återgick. Det vi ser nu är att skiftet mot elektrifiering går ännu snabbare, och den svenska marknaden går fortare än på flera andra europeiska marknader”, säger han.
En skillnad mot traditionell bilförsäljning är att elbilarna oftare har ett fast pris, något som Tesla delvis introducerade genom att ha direktkontakt med kunderna. Så är även planen för Volvo Cars elbilar. Den tilltänkta Volvokunden ska inte åka runt till bilhandlare och pruta, utan hela bilförsäljningen ska digitaliseras.
Onlineförsäljningen är en global strategi som har fått konsekvenser på den svenska marknaden. Här har Volvo Cars skapat en större egenägd återförsäljningsverksamhet där de samlar återförsäljare under samma tak. Volvo Cars har exempelvis förvärvat Upplands Motor och Bra Bil. Tillsammans med Volvo Bil samsas de i den nya helägda återförsäljningsverksamheten som finns runt Stockholm och Göteborg. Tanken med verksamheten är att skapa ”en miljö där Volvokunder lätt kan röra sig mellan fysiska och digitala möten”.
Den tänkta övergången till elbilar förändrar mycket. Vad gäller försäljningen har det inte bara påverkat Volvo Cars utan även andra aktörer på den svenska marknaden. Bland annat sade Volvo Cars upp avtalet med den börsnoterade återförsäljaren Bilia i november i fjol. Det blev ett hårt slag för Bilia som står för en tredjedel av den svenska Volvoförsäljningen. Framöver får de bara sälja Volvobilar fram till årsskiftet 2022.
För återförsäljare är det centralt att det över huvud taget säljs bilar då en viktig intäktskälla för dem är service. Men även eftermarknaden ritas om. Hur det blir med servicedelen på sikt, om planen med en genomelektrifierad flotta går igenom, återstår att se. Bland annat eftersom det inte finns lika mycket att mecka med i en elbil som i en bil med förbränningsmotor.
I Norge, där en tredjedel kör elbil, har det visat sig att verkstäders intäkter minskat med upp till 40% i takt med att elbilskörandet har fått fäste. Samtidigt sägs det att elbilar lättare skadas vid krock, och reparationerna för elbilar är dyrare då de innehåller känsliga saker som sensorer och kameror – och det finns få verkstäder som har kompetens och rätt verktyg för att reparera dem.
Volvo Cars VD Håkan Samuelsson sade i en intervju med Svenska Dagbladet tidigare i år:
”Återförsäljarnas roll ändras, eftersom kundönskemålen ändras. Och vill man växa och tjäna pengar i den här branschen måste man lyssna på kunderna”.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler reportage