Tunga investerarna om paradigmskiftet: ”Att tjäna pengar blir aldrig omodernt”

Först gick värderingarna för icke lönsamma tillväxtbolag ”upp i taket” – och sedan kraschade de. Framåt kommer fokus nu ligga på lönsamhet, enligt flera investerare och börs-VD:ar som Affärsvärlden pratat med.
”Balansräkning och kassaflöde kommer vara viktigast framåt”, enligt Emil Hjalmarsson på Grenspecialisten.
Börsbolaget Vitecs VD Olle Backman fyller i:
”Det känns som att alla tittar i den här lilla sektorn, som har blivit väldigt populär."
Tunga investerarna om paradigmskiftet: ”Att tjäna pengar blir aldrig omodernt” - Namnlös design (8)
Investerarna Erik Syrén från Monterro, Johanna Ahlqvist från Cliens och Emil Hjalmarsson från Grenspecialisten. Foto: Meli Petersson Ellafi / BILDBYRÅN

För ett par år sedan var det tillväxt som gällde på börsen – till vilket pris som helst. Pengar var gratis och bolagens största skräck var att bli omsprungna. Men 2022 steg inflationen och räntan vände blixtsnabbt upp. Flera högt värderade förhoppningsbolag stupade.

Efter tillväxt-hajpen är nu istället lönsamhet det nya svarta.

Erik Syrén, managing director på Monterro, investerar i onoterade mjukvarubolag inom B2B, och hade redan innan räntechocken anammat det som nu är på allas läppar.

“Vi har alltid tittat på bolag som har en hållbar modell. Vi tittar på lönsamhet men också underliggande lönsamhet, det vill säga att vi ser att lönsamheten kommer, men att modellen är skalbar”, säger Syrén.

Han var tidigare VD för Lime Techonolgies, där han fortfarande är största ägare, men gick för två år sedan gick över till Monterro.

Erik Syrén rekryterades från VD-rollen på Lime Technologies till Monterro, men äger fortsatt 10% av bolaget till ett värde av omkring 361,9 Mkr, enligt Holdings. Monterro var tidigare storägare i Lime, vilket är bolagets bästa investering, berättar han. Foto: Meli Petersson Ellafi/BILDBYRÅN

Han är inte riktigt bekväm med att benämnas som riskkapitalist. De anställda på Monterro står för cirka 25% av kapitalet som investeras och Syrén berättar att de därför inte alltid är lika riskbenägna, och kanske därför därmed undvikit förhoppningsbolagen.

Monterros portfölj (investeringsår)

Hypergene (2016), Lumera (2017), Next One Techonolgy (2019), Viedoc Techonolgies (2019), Trapets (2020), TimeEdit (2020), MaintMaster (2020), Bliksund (2021), Umbraco (2021), Milient (2021), Matilda FoodTech (2015), Pythagoras (2022), TimeXtender (2022), Valona (2022), Hub Planner (2022), Caspeco (2023), Spark Vision (2022) och UNIwise (2023).

“Vi investerar bara i ganska stabila bolag. De som har hittat balansen mellan lönsamhet och tillväxt. Och de som har hittat en go to market-strategi och en kritisk massa”, säger han och fortsätter:

”Med den strategin blir nedsidan begränsad om vi inte skulle lyckas med vår operationella modell tillsammans med ledningen. Så har ännu inte skett men vi är ödmjuka”, säger Erik Syrén.

Kan svänga med räntan

Emil Hjalmarsson från investeringsbolaget Grenspecialisten, vars största innehav är Vitec och Lime Technologies, vill ivrigt diskutera lönsamhet. Han är dock osäker på om trend-skiftet ifrån tillväxt är här för att stanna.

“Det kan säkert svänga lite om räntorna börjar komma ner igen eller bara stabiliseras lite mer, och man kan börja prisa risk”, säger han.

Afv träffar investeraren Hjalmarsson i samband med att Lime Technologies anordna ett event för att diskutera lönsamhet, tillsammans med Monterro och andra investerare inom branschen.

Emil Hjalmarsson på Grenspecialisten som grundades av IT-miljardären Martin Gren, tillika grundare av Axis. Foto: Meli Petersson Ellafi / BILDBYRÅN

Grenspecialisten är ett investeringsbolag som tar långsiktiga positioner på minst 10% i noterade bolag. Just nu består portföljen av 34 bolag till ett värde av 3,1 miljarder, enligt Holdings.

Har ni lagt om er strategi sedan det här skiftet?

“Nej, egentligen inte alls. Vi letar efter lönsamma och skalbara B2B-bolag med väldefinierade affärsmodeller. Många är skuldfria och växer i regel vinsterna. Det är klart att skiftet spelar in på värderingsmultiplar, men för bolagen är det inte jättestor skillnad.”
Vad tror du kommer vara viktigt för investerare framåt?
“Balansräkning och kassaflöde. Jag tror också det är många bolag som har gjort förvärv där man inte har lagt så mycket vikt på kapitalkostnaden. Och när man har byggt bolagen så har det primärt varit efter en strategi som bygger på billig förvärvsfinansiering. Det tror jag inte kommer vara en modell som kommer tillbaka”, säger Hjalmarsson.

Grenspecialistens tio största innehav

Bolag Värde (Mkr) Andel i portföljen (%)
Vitec Software Group 556,6 17,6
Lime Techonolgies 356,4 11,3
Trianon 240,4 7,6
Proact IT Group 234,7 7,4
Addnode Gruop 207,7 6,6
Exsitec 152,1 4,8
Generic Sweden 148,7 4,7
Lumen Radio 146,3 4,6
Formpipe Software 141,9 4,5
Bonesupport 138,9 4,4
Källa: Holdings 

Kan tippa över

Lime Technologies, som utvecklar egna CRM-system, har alltid haft siktet inställt på lönsamhet, berättar VD Nils Olsson för Affärsvärlden.

Nils Olsson, VD för Lime Technologies, äger omkring 1% av bolaget till ett värde av 37,4 Mkr, enligt Holdings. Foto: Meli Petersson Ellafi / BILDBYRÅN

“2020-2021 så var det många som frågade oss, framförallt utifrån ett investeringsperspektiv: ‘varför sänker ni inte lönsamheten?’. Samma individer säger idag: ‘vad härligt att ni har den här lönsamheten’.”

Han tror snarare att bägaren nu kan rinna över åt andra hållet. Att bolag som hade mått bra av att växa istället stannar upp och fokuserar på lönsamhet.

“Nu är ju lönsamheten extremt i fokus och då är det risk att man lägger all energi där. Vi har alltid haft siktet inställt på långsiktig lönsam tillväxt och då innebär det att man inte optimerar lönsamheten på kort sikt för det kommer göra avkall på tillväxten över tid. Det är så vi har tänkt både under goda och lite tuffare tider”, säger Lime-VD:n Olsson.

Pandemi-hajpen

Under pandemin trodde alla att den digitala omställningen skulle ske här och nu. Erik Syrén på Monterro berättar att lönsamma nordiska mjukvarubolag år 2019 värderades till ungefär 4 i multipel på sales, medan icke-lönsamma bolag låg på mellan 1-2 gånger försäljning. Under pandemin vände allt.

“Värderingarna för de icke-lönsamma bolagen, tillväxtbolagen, gick upp i taket. Tittar man idag så har det varit en nedgång, men från de extremt höga nivåerna. Idag har läget normaliserats.”

Så prislapparna på bolagen som intresserar er har alltså inte kommit ner?

“Jo, det har de gjort. För även de lönsamma bolagen fick väldigt höga värderingar under pandemin, då kan man till och med prata om 10-12 gånger sales. Nu har de kommit ner”, säger Syrén.

Olle Backman, VD på förvärvsintensiva programvarubolaget Vitec, ser att priserna planar ut och vissa tendenser till lägre multiplar även för kvalitetsbolag.

Olle Backman tog över VD-rollen för Vitec 2021. Han äger aktier för omkring 18,5 Mkr, enligt Holdings. Foto: Meli Petersson Ellafi / BILDBYRÅN

“Bolag som vi tittar på ser ut som oss själva. De har en hög andel återkommande intäkter, de är lönsamma och dessutom obelånade. Så det känns som att alla tittar i den här lilla sektorn, som har blivit väldigt populär”, säger börs-VD:n och fortsätter:

“Men ja, vi har väl sett att priserna i alla fall inte går uppåt längre. Och de borde nog gå nedåt över tid. Och vi ser väl tendenser till det i alla fall.”

“Börsen har lite mer att ge”

Johanna Ahlqvist som förvaltar Cliens mixfond, vars största innehav är Hexagon och Addtech, tycker att det är givet att större fokus nu ligger på lönsamhet. Hon menar att det har blivit ett skifte bland investerare.

“Det är klart man ser upp för skuldsatta bolag på ett annat sätt nu. Och man ställer nog lite andra krav på kassaflöden.”

Johanna Ahlqvist förvaltar Cliens mixfond. Dessförinnan var hon aktieanalytiker på SEB med ansvar för TMT. Foto: Meli Petersson Ellafi / BILDBYRÅN

Vad är din syn på börsen nu? 

“Just nu känns det lite skakigt. Vi har haft en ganska bra vår och sedan så blir det normalt en sättning här i sensommaren/hösten och den börjar man se. Nu ska ju bolagen bekänna färg här i samband med Q3-rapporterna och det kan nog bli lite svagare orderböcker”, säger hon och fortsätter:

“Men sedan finns det många strukturella trender, som energiomställning och AI, som gör att det fortfarande finns drivare för fortsatt tillväxt på börsen. Och om räntetoppen är ganska nära nu och kommer ner lite nästa år, tror jag börsen har mer att ge på längre sikt.”

Tuffare tider väntar

Erik Syrén på Monterro tycker också att det är ett svårt läge på börsen just nu.

“Det är så mycket makro som pekar i olika riktningar. Jag är mer fokuserad på verksamheterna. Under 2022 och 2023 har de inom tech haft en ganska bra fart ändå. Vi har inte blivit så påverkade av konjunkturnedgången än så länge.”

Han berättar att det delvis beror på att de investerat i en del mjukvaruföretag som exporterar till andra länder och som därmed vunnit på svenska kronans försvagning. Bolag i sektorn har även gjort prishöjningar.

Panelen diskuterar lönsamhet och det skifte som skett sedan 2022. Foto: Meli Petersson Ellafi / BILDBYRÅN

“Dessutom är det lite lättare att rekrytera folk nu. Det har varit neddragningar. Vi ser också att mjukvaruföretagen där ute inte rekryterar lika mycket, vilket gör att trycket på löneökningarna släpper”, säger Syrén.

Summa summarum har lönsamheten för techbolagen ökat, betonar han, samtidigt som han tror att tuffare tider väntar.

“Det kommer inte kunna vara lika mycket prishöjningar framåt. Säljprocesserna tar lite längre tid. Det ser man inte minst på när man tittar på de här publika bolagen. Det kommer vara tufft och man kommer fokusera på lönsamheten.”

Olle Backman på Vitec tror också att kravet på lönsamhet håller i sig.

“Vinsttillväxt, att tjäna pengar, never goes out of style”, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler reportage