13 oktober 2021 13:21

Tunga fondförvaltare om pilotskolan: ”Är superviktigt”

Afv frågar flera av Sveriges största fondförvaltare hur de ser på ”pilotskolan”, alltså VD-ägandet i börsbolag. De som svarat lyfter VD-ägande som mycket viktigt. Några förvaltare har dock duckat frågorna. Här redovisar Afv svaren – och icke-svaren.

Affärsvärlden har frågat förvaltare för några av de största fonderna på olika banker och fondbolag hur de ser på pilotskolan. Samtliga ser det som en mycket positivt att VD äger aktier.

”För oss är det helt klart en starkt positiv signal som visar att VD tror på bolaget långsiktigt och vill ta del av det värdeskapande som sker i bolaget. Det gör att VD sitter i samma båt som övriga aktieägare och är starkt kopplad till det långsiktiga värdeskapandet”, säger Jonathan Schönbäck på Odin Sverigefond.

Han får medhåll av Stephanie Göthman som förvaltar Skandia Sverige Hållbar.

Pilotskolan Stephanie Göthman Skandia
Stephanie Göthman, fondförvaltare på Skandia. Foto: pressbild/Skandia

”Vi ser positivt på fenomenet pilotskolan och investerar helst i bolag som styrs av ägare, gärna också grundare och entreprenör. Detta för att ledningen då agerar i aktieägarnas intressen”, säger hon.

Incitament är en återkommande faktor som flera förvaltare nämner.

”Pilotskolan är en positiv faktor för det skapar incitament och engagemang. Engagerade företagsledare som är linjerade med aktieägarna är alltid bra. Sådant kommer ofta på köpet vid insiderägande eller andra typer av incitamentsprogram där företagsledningen exempelvis får aktier om bolaget presterar enligt vissa kriterier”, säger Patric Lindqvist på Handelsbanken Hållbar Energi.

Hjalmar Ek på Lannebo Småbolagsfond nyanserar bilden.

“Det är positivt förutsatt att VD har ett balanserat förhållningssätt till den egna aktiekursen. Vissa företagsledningar med ett stort ägande i den egna aktien riskerar att få ett överdrivet fokus på aktiens värdering och på att övertyga aktiemarknaden om bolagets förträfflighet istället för att fokusera på det operationella arbetet och leverera resultat”, säger han.

Skolk från pilotskolan dålig signal

Åsikterna bland fondförvaltarna går dock isär kring vad det sänder för signal när en VD som suttit länge äger väldigt lite aktier i sitt bolag.

”Det ger ingen direkt konfidens att VD:n själv tror på bolaget och det ger såklart inga bra signaler till marknaden”, säger Johan Henriks, förvaltare av Länsförsäkringar Fastighetsfond.

Simon Petersson på Didner & Gerge Aktiefond är inne på samma linje.

”Om VD inte är investerad signalerar det att aktien kanske inte är en bra placering och eventuellt att fokus ligger någon annanstans”, säger han.

“Om VD inte är investerad signalerar det att aktien kanske inte är en bra placering.”

Martin Nilsson som förvaltar Catella Sverige Hållbarhet är däremot tudelad.

”Det behöver inte vara ett problem, men självklart skickar det negativa signaler”, säger han.

”En VD som suttit länge men och äger väldigt lite aktier kan vara ett signalvärde men det kan även finnas personliga skäl bakom. I huvudsak tycker vi att det är bättre med en större aktiepost än en mindre”, säger Cecilia Persson på Enter Select Pro.

I april kartlade Affärsvärlden börsens främsta piloter på large, mid och small cap. Det visade sig att bolag med tydliga piloter i cockpit generellt har presterat bättre än index. Large cap-piloterna slog index med råge medan mid cap-piloterna däremot låg nära eller strax under index. Small cap-piloterna slog index i ettårshistoriken men i nivå med index för de senaste tre åren.

Pilotskolan levererar

Topp-20-pilotbolag 1 års utveckling (snitt) Index 1 års utveckling Topp-20-pilotbolag 3 års utveckling (snitt) Index 3 års utveckling
Large cap 147% 64% 156% 54%
Mid cap 113% 113% 79% 90%
Small cap 121% 88% 73% 73%
Affärsvärldens kartläggning i april 2021

De flesta av de tillfrågade fondförvaltarna säger sig se ett samband mellan utveckling i sina bästa investeringar och hur mycket aktier i bolaget som VD:n äger, även om många inte har gjort någon djupare analys.

Pilotskolan Martin Nilsson Catella
Martin Nilsson förvaltar Catella Sverige Aktiv Hållbarhet. Foto: Catella

”Det finns flertalet exempel i våra innehav där en stark värdeökning i aktien har gått hand i hand med stort ekonomiskt engagemang från VD och andra ledande befattningshavare”, säger Martin Nilsson på Catella.

”Vi tror det är svårt att se ett direkt linjärt samband, men i flera framgångsrika investeringar har VD haft ett betydande aktieägande. På ett mer allmänt plan ser vi gärna att bolag har starka huvudägare som kan ta styrelseansvar och att även oberoende styrelseledamöter har ett aktieinnehav som gärna är väsentligt i det aktuella bolaget”, säger Hjalmar Ek på Lannebo Småbolagsfond.

“Ser inget samband”

Pilotskolan Peter Elam Håkansson East Capital
Peter Elam Håkansson på East Capital ser inget samband mellan insynsägande och utveckling bland sina innehav.

Peter Elam Håkansson som förvaltar East Capitals Rysslandsfond har dock en annan bild.

”Jag har inte sett något klart samband mellan utveckling i våra bästa respektive sämsta investeringar och hur mycket aktier i bolaget som VD:n äger”, säger han.

Huruvida pilotskolan är en faktor när de tillfrågade förvaltarna fattar investeringsbeslut varierar. De flesta säger att det kan stärka caset men inte är någon avgörande punkt.

”Jag har inte sett något klart samband mellan utveckling i våra bästa respektive sämsta investeringar och hur mycket aktier i bolaget som VD:n äger.”

”Det är positivt att insynpersoner ökat sitt ägande i en aktie vi äger eller avser att köpa, men det är självklart bara en av många faktorer vi tittar på”, säger John Hernander som förvaltar Nordea Alfa.

Erik Brändström på Spiltan Aktiefond Investmentbolag är inne på samma spår.

”Det är inte en avgörande punkt men något som vi uppskattar”, säger han.

Minst några årslöner

Likaväl som att det finns piloter bland börsens VD:ar finns även det motsatta – antipiloter. När Affärsvärlden i somras kartlade antipiloterna med minst innehav i sina bolag drog vi en gräns vid 5 Mkr för en VD på Large Cap, 2 Mkr för en VD på Mid Cap och 1 Mkr för en VD på Small Cap. Beloppsgränserna speglar ungefär ett kvartals genomsnittlig VD-lön för de olika listorna.

Ingen av de nu tillfrågade förvaltarna vill specificera någon storleksgräns för när en VD:s aktieinnehav blir meningsfyllt. Den som är någorlunda konkret är Peter Elam Håkansson på East Capital som säger att minimigränsen går vid några årslöner.

Max Frydén på Danske Bank är inne på liknande nivåer.

”Det beror bland annat på hur länge ledningen suttit, och om det finns ägare som kan låna ut pengar, samt övriga privatekonomiska förutsättningar. Men svaret blir en relativt substantiell del som har tydlig privatekonomisk påverkan, långt över flera årslöner”, säger han.

“En relativt substantiell del som har tydlig privatekonomisk påverkan, långt över flera årslöner.”

Erik Sprinchorn på TIN Ny Teknik hyllar VD-ordet i Sagax senaste årsredovisning där David Mindus skriver att bolag där majoriteten av styrelseledamöterna har stort insiderinnehav har haft bättre avkastning.

”En gräns för när en VD:s aktieinnehav blir meningsfullt låter sig inte göras med enkla hårda ramar, men vi inspirerades av David Mindus VD-brev”, säger han.

John Hernander på Nordea tycker dock att det är stor skillnad mellan bolag i nischbranscher och stabila giganter.

”Det är helt beroende på situation, person och bolag, ett mindre ägande i ett litet medtechbolag i en riskfylld nisch kan betyda lika mycket som en stor investering i ett large cap-bolag”, säger han.

Alla tillfrågade fondförvaltare tycker att det är viktigt med transparens och regler kring insynsägande.

”Transparens är en viktig förtroendeskapande åtgärd och förtroende är det vatten som marknaden simmar i. Försvinner förtroendet så ligger vi på land och kippar”, säger Erik Sprinchorn på TIN Fonder.

Om det inte fanns några regler kring detta skulle den absoluta majoriteten av de tillfrågade vilja att insynspersonerna ändå redovisade sitt ägande.

”Ja, givetvis skulle vi det. Det är viktigt för tilltron i aktiemarknaden att det är en god transparens kring denna fråga så att någon inte kan tala i egen bok och sedan agera i det dolda på ett helt annat sätt”, säger Jonathan Schönbäck på Odin Sverigefond.

”Det är inte min plats att bedöma det regulatoriska ramverket. Helt klart vill vi ha tydliga regler med god transparens, men som också är rimliga att kunna följa”, säger Kristofer Barrett som förvaltar Swedbank Robur Technology.

Förvaltare Fond Deltagit?
Kristofer Barrett Swedbank Robur Technology Ja
Björn Lind AMF Aktiefond Världen Nej, inte återkommit
Christian Brunlid Handelsbanken Svenska Småbolag Ja
Simon Peterson Didner & Gerge Aktiefond Ja
Johan Henriks Länsförsäkringar Fastighetsfond Ja
Patric Lindqvist Handelsbanken Hållbar Energi Ja
Jörgen Wärmlöv och Erik Brändström Spiltan Aktiefond Investmentbolag Ja
Hjalmar Ek Lannebo Småbolag Ja
Kristofer Flack SEB Sverigefond Småbolag Nej, vill ej medverka
Simon Blecher Carnegie Sverigefond Nej, inte återkommit
John Hernander Nordea Alfa Ja
Erik Sprinchorn TIN Ny Teknik Ja
Pär Löfving Öhman Global Hållbar Ja
Thomas Brodin Cliens Sverige Fokus Nej, vill ej medverka
Philip Ripman SPP Global Solutions Nej, inte återkommit
Stephanie Göthman Skandia Sverige Hållbar Ja
Jonathan Schönbäck Odin Sverigefond Ja
Peter Elam Håkansson East Capital Ryssland Ja
Cecilia Persson Enter Select Pro Ja
Christian Granquist Lancelot Camelot Nej, vill ej medverka
Martin Nilsson Catella Sverige Aktiv Hållbarhet Ja
Max Frydén Danske Invest Sverige Småbolag Ja

Här hittar du fler reportage

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.