14 februari 2021 12:00

Tillväxtländerna når ny toppnivå

Optimism om en global ekonomisk återhämtning har gjort tillväxtländer populära på nytt. En ny toppnivå nåddes i januari efter en rekordstark uppgång sedan mars 2020.

Enligt Internationella valuta­fondens senaste prognos som publicerades i slutet av januari förväntas tillväxtländernas BNP ha fallit med ungefär 2,4% under 2020. Ett fall ungefär hälften så stort som industriländernas. Men skillnaden i utfall mellan tillväxtländer är stor. Kina, med en resolut hantering av coronapandemin, växte med nästan 2,5% medan Indiens BNP förväntas ha backat med 8%. Under 2021 förutspås tillväxtländerna ta fart igen och växa med 6,3%, två procentenheter mer än indu­striländerna.

Statsfinansiella problem och fallande valuta har
gjort Brasilien till ett sänke i tillväxtindex.
Foto: Agustin Diaz Gargiulo/Unsplash

Kapitalet flödade till BRIK

Mycket vatten har runnit under broarna i tillväxtländerna sedan begreppet myntades 1981 av Världsbanken. Tillväxtländerna som grupp rörde sig mestadels i sidled fram till i början av 2000-talet (se diagram 1). Popu­lära blev de i investeringssammanhang först under tidigt 2000-tal när begreppet ”BRIK” lanserades för Brasilien, Ryssland, Indien och Kina.

Investmentbanken Goldman Sachs prognosticerade 2001 att BRIK-ländernas sammanlagda BNP skulle tredubblas från 2005 till 2020. BRIK blev ett relevant begrepp som pekade ut den framtida ekonomiska färdriktningen, menade vissa. Andra såg det mer som en ”marketing gimmick” från kapitalförvaltare, att trycka in sinsemellan helt olika länder i ett begrepp, för att kunna paketera och sälja nya investeringsprodukter efter att IT-bubblan brustit.

Kapitalet flockades till tillväxtländer. Som man kan se i diagram 1 steg tillväxtmarknadsindex brant, med nästan 170% från 2002 fram till hösten 2007 när den globala finanskrisen slog till. Under samma period steg världsindex med blygsamma 15%.

GULDÅLDER 2002-2007 FÖR TILLVÄXTMARKNADSINDEX
MSCI:s tillväxtmarknadsindex har blivit ett slags riktmärke för utvecklingen i tillväxtländer. Det består för närvarande av 27 tillväxtländer.
Tillväxtmarknaderna hade sin guldålder under 2002–2007. Därefter rörde index sig sidledes under många år. I mars 2020 efter det kraftiga börsfallen i kölvattnet av Coronakrisen, inleddes en ganska brant uppgång som fortsatt in under 2021. Källa: Financial Times/Markets Data

13 år till ny toppnivå

Med den globala finanskrisen avtog aptiten på rysk gas och olja samt brasiliansk järnmalm och soja. Åtminstone till de priser man betalat tidigare, medan de kinesiska tekniktunga industrivarorna höll emot rätt väl. Men det verkade finnas orealistiska framtidsförväntningar inprisade i tillväxtländerna. De började granskas hårdare. Det visade sig att korruptionen var utbredd, miljöförstöringen var omfattande och att bolagsstyrningen i många företag bristfällig.

En period av stiltje och underavkastning i tillväxtländer gentemot den utvecklade världen inleddes. Från finans­krisen tog det tretton år för tillväxtmarknadsindex att nå en ny toppnivå, det skedde nu i början på 2021, vilket var nästan dubbelt så lång tid som för världsindex. Men uppgången har varit snabb sedan mars 2020. Så snabb att somliga bedömare ifrågasätter uthålligheten.

En som menar att utvecklingen i tillväxtmarknader är motiverad är förvaltaren Mark Mobius, Founding Partner på Mobius Capital Partners. Han pekar bland annat på den snabbt ökande medelklassen i tillväxtländer som en viktig faktor. Och att många tillväxtländer gått från att vara rena råvaruleverantörer till att bli världsledare inom teknik. Det återspeglas tydligt i tillväxtmarknadsindex.

Råvaruandalen har mer än halverats på bara tio år samtidigt som teknik­an­delen ökat kraftigt.

Mobius försiktigt optimistisk

Han kallar han sig själv ”försiktig optimist” när han skådar in i kristall­kulan för utsikterna i tillväxtländer under en konferens hos Skagen Fonder. Han om någon bör veta. Han startade den första fonden som investerade i tillväxtländer 1987. När han för att par år sedan slutade på Franklin Templeton trodde många att han med ålderns rätt skulle avsluta sin karriär. Istället startade han vid 81 års ålder ett nytt fondbolag i eget namn som investerar i bolag i tillväxtländer.

Mobius värjer sig lite mot att klumpa ihop alla tillväxtländer i ett. Och han menar att det är viktig att titta på enskilda företag. Han för fram något som kan upplevas som kontroversiellt när han pekar på att några av de bästa bolagen i ligger i länder med auktoritära regimer som Kina och Singapore. Det är en utmaning för investerare i Sverige och andra västländer. Samtidigt pekar Mobius på att bolag i tillväxtländer som agerat väl ur ett ESG-perspektiv givit bättre aktie­avkastning, så bilden är nyanserad.

 

Foto: Atharva Tulsi

Goldman Sachs gissade halvt fel

Andra bedömare är mer pessimis­tiska. Exempelvis oroar sig Världsbanken för att coronapandemin kan innebära att över 100 miljoner människor i världen i år kan hamna i absolut fattigdom, vilket riskerar att leda till oro och ökade spänningar i många tillväxtländer. Och hur gick det för Goldman Sachs-prognosen om att BRIK-ländernas sammanlagda BNP skulle tredubblas från 2005 till 2020? Kina har redan överträffat prognosen så för gruppen som helhet stämmer deras förutsägelser. Men ser man till enskilda länder så har utvecklingen i Ryssland, Brasilien och Indien inte varit i närheten av Kina. Det kanske pekar på begreppets begräsningar. Kinas dominans märks även i tillväxtmarknadsindex där vikten numera är nästan två femtedelar.

 

Här hittar du fler reportage

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.