Reportage Fondbolag
Svårstartat i fondbranschen
Ända sedan den svenska fondindustrin kom i gång på allvar på 80-talet i och med allemansfonderna så har nya aktörer dykt upp, inte sällan med bas i förvaltare som hoppat av någon av de stora husen. Ett tidigt och bekant exempel var när Roburs tidigare VD Anders Lannebo drog i gång Lannebo Fonder tillsammans med Göran Espelund. De 80 miljoner kronor de startade med i förvaltat kapital har idag, 20 år senare vuxit till 90 miljarder.
Betydligt snabbare har det gått för TIN Fonder och Fredrik Skoglunds småbolagsfond. Bara de första två åren nådde TIN 19 förvaltade miljarder i sina två teknologiinriktade fonder. Idag har det förvaltade kapitalet växt ytterligare till 21,5 miljarder. Skoglunds småbolagsfond ligger idag över 3 miljarder. Sannolikt är det den snabbaste utvecklingen någonsin för någon fristående förvaltare. ”Utvecklingen har ju gått utöver vad jag ens kunde tänka mig i min vildaste fantasi,” säger Erik Sprinchorn.
Tidigare förvaltade han tillsammans med Carl Armfelt Swedbank Roburs Ny Teknik. TIN:s två fonder, World Tech och Ny Teknik har liknande inriktning.
Vid starten använde man sig av fondhotellet Wahlstedt & Partners men under 2019 startade man sitt eget fondbolag som fick tillståndet i november samma år. Även om det idag är möjligt att lägga ut en stor del av administration och legala processer på entreprenad så faller ändå en hel del på förvaltaren.
”Det är oerhört komplext, dyrt och krävande att starta ett nytt fondbolag,” säger Erik Sprinchorn.
Bures dotterbolag Atle kom in som finansiär och har idag knappt 40% av fondbolaget. Atle är en av få institutioner som systematiskt backar entreprenörer inom kapitalförvaltning och har idag fem kapitalförvaltare i sin portfölj.
”Det är inte enkelt idag att som entreprenör starta en fond. Även om man använder ett fondhotell så måste man vara ett värdepappersbolag för att kunna agera som förvaltare,” säger Gustav Ohlsson som är VD på Atle.
Ambitionen är att ha mellan 30 och 50% av en förvaltare men den kan också vara helägda som i fallet med Humle som man köpte från Söderberg & Partners i början av det här året.
Även om det är gott om riskkapital så märks det inte bland floran av förvaltare. Förutom Atle så finns det egentligen ingen fond eller liknande som går in för att investera och utveckla förvaltare. Carneo och Brummer har ett upplägg där de kan bli delägare i förvaltare som sedan knyts till moderbolagets utbud.
”Egentligen är det lite förvånande med tanke på att kapitalförvaltning är väldigt skalbart,” säger Gustav Ohlsson.
En annan erfaren förvaltare som startat eget är Fredrik Skoglund med sin småbolagsfond. Han har hållit på med småbolag sedan 1998 och var närmast förvaltare på Länsförsäkringar. Med kapital från Erik Selin i ryggen drog fonden i gång i oktober förra året och Selin var också den första att investera i fonden. Idag har FE Småbolagsfond drygt 3 miljarder under förvaltning. Idag verkar Fredrik Skoglund inom fondhotellet FCG men tillstånd har sökts för värdepappersbolag för att kunna sköta förvaltningen från ett separat bolag.
Gemensamt för både TIN och Fredrik Skoglund är ett nära samarbete med Avanza där Avanza har egna matarfonder som sedan investerar i dels Skoglunds småbolagsfond, dels TIN World Tech. För Skoglund är Avanza än så länge den dominerande distributionskanalen.
”I praktiken har Avanzas kunder exklusivitet på fonden,” säger han.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler reportage